Advertorial

10 S – cele zece servicii publice de care are nevoie orice localitate ca să se dezvolte

Pe primul loc, social-democraţii pun sănătatea.

35% la sută dintre gospodăriie românilor sunt racordate la sistemul naţional de alimentare cu gaze naturale. 30% dintre români au renunţat la sistemul de stat de sănătate din cauza caliţătii serviciilor. 25% dintre elevii României nu au acces la educaţia online. 10 milioane de români au toaleta în curte, iar 15% dintre orăseni nu au apă curentă potabilă în locuinţă. 52.000 de gospodării nu sunt racordate la sistemul de alimentare cu energie electrică. 30% dintre orasele României nu au iluminat public integral, iar cele care au folosesc mai ales sisteme învechite, mari consumatoare de energie electrică. 40% dintre localităţile ţării nu au sistem de salubrizare.

Ce face guvernul PNL cu aceste cifre? Le transformă în promisiuni care nu ajung la îndeplinire, iar gradul de sărăcire a zonelor mai ales rurale creste simţitor – de la 12% si până la 35% în funcţie de regiunea românească analizată de INS.

Ȋn tot acest peisaj, social-democraţii au detaliat în programul de guvernare – Planul de guvernare pentru Dezvoltare Locală şi Rurală un program destinat comunităţilor locale moderne. Prin acest program este pus în aplicare Fondul Naţional de Dezvoltare Locală care are un buget de 3 miliarde de euro/an. Banii provin din fonduri europene prin Planul de redresare şi rezilienţă pe filiera Trezoreriei. Concret, PSD propune asigurarea unui pachet minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10S, adică 10 servicii minim.

Pe primul loc, social-democraţii pun sănătatea. Localitatea trebuie să aibă dispensar medical rural şi centru medical de permanenţă. Apoi, zona va deţine scoală, gradinită şi creşă şi va fi conectată la sisteme de alimentare cu gaze naturale şi apă potabilă, dar va avea şi serviciu de canalizare. Fiecare comunitate va fi racordată la sistemul naţional de furnizare a energiei electrice şi va avea iluminat public complet. Desigur, capitolul transport intra în acest 10S si înseamnă reţea completă de drumuri, dar şi poduri, zone pietonale, pasaje şi piste de biciclete. Salubrizarea cu ţinte clare pe mediul inconjurător este un alt serviciu din 10S. România modernă trebuie să aibă lacas de cult, bază sportivă, locuinte sociale şi pentru tineri, dar si locuinţe pentru specialişti în fiecare comunitate.

TEXT ASUMAT DE PSD BUZAU COD MANDATAR 11200020

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole