Interviu

1650 de ani de atestare a Buzăului și prima ediție a Buzău International Sculpture Symposium

Șansa de a crea și organiza acest eveniment mi-a fost oferită cu toată deschiderea de Primăria Municipiului Buzău prin intermediul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, printr-o viziune care a coincis și s-a completat reciproc în ideea de a înfrumuseța și valorifica spațiul urban buzoian.

Vara lui 2022 va aduce buzoienilor un eveniment în premieră: prima ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură din Buzău (BISS), organizat de Primăria Municipiului Buzău prin intermediul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în colaborare cu sculptorul Bogdan Adrian Lefter.

„Încă de la primul simpozion de sculptură din Changchun China din 2010 unde am participat alături de aproximativ 120 de artiști internaționali din țări diferite, mi-am dorit să organizez pentru orașul meu natal, Buzău, un astfel de eveniment. Dar conform zicalei „Dumnezeu îți dă când le poți duce” fie că e vorba de încercări, fie că este vorba de oportunități, au trecut 12 ani până să mă apropii atât de mult de acest vis al meu: organizarea unui simpozion internațional de sculptură, la Buzău.

În acești 12 ani am participat la peste 20 de simpozioane și concursuri internaționale de sculptură în 14 țări, iar experiențele trăite în acest context sunt baza pe care am început să organizez în 2022 prima ediție a Buzău International Sculpture Symposium.

Șansa de a crea și organiza acest eveniment mi-a fost oferită cu toată deschiderea de Primăria Municipiului Buzău prin intermediul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, printr-o viziune care a coincis și s-a completat reciproc în ideea de a înfrumuseța și valorifica spațiul urban buzoian.

Sunt convins că iubirea pentru artă și în special pentru sculptură este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv buzoian, insuflată de Tabăra de Sculptură de la Măgura, o moștenire de care trebuie să fim mândri și pe care suntem datori să o onorăm.

Dacă semnificația celor 16 ediții ale taberei de sculptură de la Măgura a marcat 16 secole de atestare a Buzăului, prima ediție a „Buzău International Sculpture Symposium (BISS)” își propune să celebreze 1650 de ani de la prima menționare a numelui de Buzău (Mousaios) sub egida temei „Memoria Apei”. Această temă are menirea de a-i inspira pe artiști în crearea de forme sculpturale inedite care să omagieze istoria, tradițiile și frumusețile meleagurilor noastre.

BISS își propune să fie un simpozion anual, să devină parte integrantă a tradiției buzoiene, care va aduce în patrimoniul orașului sculpturi monumentale ale celor mai de seamă artiști contemporani străini și români.

Intenționez ca acest simpozion să fie un brand al Buzăului, astfel încât orașul să se transforme într-o capitală a artei contemporane și toți artiștii internaționali invitați să devină ambasadori ai României în țările de proveniență.

Pentru a apropia arta de locuitorii Buzăului și a-i responsabiliza, principala noutate pe care o introduc în selecția sculptorilor este sistemul de jurizare unde ultimul cuvânt îl va avea publicul. Astfel va exista un juriu de specialitate format din sculptori, artiști plastici, arhitecți, atât români cât și străini, care vor selecta 30% din proiectele depuse, eliminând 70% din proiecte. După promovarea/mediatizarea selecției de 30% din proiectele sculpturale, votul final (votul publicului), va fi realizat printr-un sistem de vot on-line pe pagina de web dedicată evenimentului.

La prima ediție a „Buzău International Sculpture Symposium (BISS)” vor participa 10 artiști români și din străinătate care vor realiza sculpturi monumentale din marmură și metal, ce vor fi ulterior amplasate în oraș.”

Mai multe articole