Epopeea gaze la Maracineni a luat sfarsit!
In mod cert spunem acest lucru din minim trei puncte de vedere, din minim trei surse cerute deontologic: informatiile care vin pe filiera administrativa judeteana confirma ca prima localitate in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale in perioada imediata va fi comuna Maracineni. O alta sursa, cea a specialistilor Transgaz Medias arata printr-un punct de vedere vizavi de investitiile care ar urma sa aiba loc in zona judetului Buzau, ca intr-adevar acestea urmeaza si ca urmare a interesului comunitatilor buzoiene pentru a se racorda la sistemul national de alimentare cu gaze naturale. Cea de a treia sursa este cea din teren, de la Maracineni.
Pe 11 iulie 2019 validarea investitiei asteptata de circa 30 de ani de cea mai dezvoltata comunitate a judetului Buzau, cea din comuna Maracineni a venit in mod surprinzator fata de ceea ce spuneam in articolul https://buzaulinreportaje.ro/articole/pole-position-in-alimentarea-cu-gaze/ si anume, ca iulie 2020 ar putea fi data aproximativa de venit in teren si demarat megaproiectul care va duce la ridicarea nivelului de trai nu doar in zona Maracineni, ci pe intreaga Vale a Slanicului si chiar in zonele limitrofe orasului Buzau spre DN2 E85 spre Focsani.
Ca atare, reiau subiectul alimentarii cu gaze naturale in judetul Buzau pentru a patra oara in buzaulinreportaje.ro. Mentionez ca in Romania prima alimentare cu gaze naturale a avut loc in 1992, la Miraslau, Alba, iar ANRE arata pe site-ul propriu ca zona judetului Buzau are 33 de localitati racordate pana in prezent la sistemul national de alimentare cu gaze naturale. Mai mult, judetul Buzau este cel mai bogat din tara in aceasta resursa. Un alt element spune ca investitia care a demarat de doua zile la Maracineni, plus ce se va intampla in urmatorii ani pe zona mentionata anterior poate fi cea mai mare investitie din perioada recenta a judetului. Adaug aspectul care arata spre protectia mediului: lemnul este din ce in ce mai scump, dar si nevoia de padure astfel incat sa ne protejam propria viata spune ca investitia in sistemul de alimentare cu gaze naturale este extrem de asteptata.
Popasul de rigoare este la prima ora a diminetii de astazi in biroul county managerului din zona Maracineni, Constantin Dumitru. Si prima intrebare se refera in mod clar la confirmarea inceperii lucrarii, caci despre specialistii Transgaz nu este nevoie sa intreb. Aici se afla deja la lucru unul dintre oamenii care stiu bine ce inseamna asa o investitie in tara noastra si nu numai.
Constantin Dumitru precizeaza ca se merge foarte rapid si cu parafarea actelor necesare pentru o asemenea investitie, insa activitatea in teren este cea mai importanta.
Vorbim despre o investitie care va pune efectiv pe roate comunitatea de peste 15.500 de oameni care au ales vecinatatea cu orasul Buzau pentru un alt tip de confort. Ca atare aflu imediat cine va avea gaze din arealul Vaii Slanicului.
Pentru ca vorbim despre o investitie care face primii pasi in teren, acest aspect fara a pune la socoteala perseverenta reprezentantilor Primariei Maracineni pe langa toate institutiile posibile din domeniu, incerc si o data aproximativa la care localnicii din zona Maracineni sa poata vedea efectiv conducta de gaze trecand prin zona lor.
In mod clar, martie 2020 poate insemna ca va exista conducta cu gaze naturale in zona Matesti-Maracineni cu destinatie de racordare pentru primul teritoriu al comunei de langa orasul Buzau.
Imi pastez si in interviu traditia de a va spune in putine vorbe despre fericirea pe care o citesc pe chipul interlocutorului meu Constantin Dumitru. Stie clar ca insistenta, munca, dar si reprosurile si nemultumirile comunitatii, si iarasi drumurile, efortul intocmirii actelor … poate ar trebui mentionate si mai multe, incep sa se termine.
Atasez in continuare si raspunsul solicitat companiei Transgaz dupa publicarea articolului https://buzaulinreportaje.ro/articole/pole-position-in-alimentarea-cu-gaze/ :
” SCRISOARE DE RĂSPUNS LA CERERE – Legea 544/2001
De la:
Denumirea autorităţii sau instituţiei publice: SNTGN TRANSGAZ SA
Răspuns: În urma solicitării mai multor primării din județul Buzău, care și-au manifestat interesul pentru alimentarea cu gaze naturale, SNTGN Transgaz SA a prezentat strategia de dezvoltare a Sistemului Național de Transport Gaze (SNT) în acest județ.
În baza datelor primite de la primării, s-a făcut o analiză mai detaliată privind soluțiile de alimentare cu gaze naturale a localităților din zona Buzău, rezultând necesitatea extinderii/dezvoltării SNT. Conform art. 151, al. (1) din Legea 123/2012 aceste dezvoltări ale SNT se vor face în condiții de eficiență economică.
Pentru dezvoltarea rețelelor de gaze naturale în județul Buzău, respectiv a înființării de noi distribuții de gaze, este necesară realizarea următoarelor etape:
- Înființarea, după caz, a unor Asociații de Dezvoltare Intercomunitare (ADI), grupate pe zone de consum;
- Întocmirea de către aceste asociații, sau individual de către primării, a unor Studii de Fezabilitate;
- Procedura de concesionare a sistemelor de distribuție conform legislației în vigoare;
- Concesionarii Sistemului de Distribuție, vor solicita SNTGN TRANSGAZ SA acordul de acces la Sistemul Național de Transport Gaze (SNT). Racordarea la SNT se va face conform Legii energiei 123/2012 și a Ordinul președintelui ANRE nr. 82/2017 respectându-se următoarele etape:
- Etapa preliminară de documentare și informare a solicitantului în vederea inițierii procesului de racordare, concretizată printr-un ATP (aviz tehnic de principiu);
- Adresarea cererii de racordare la SNT însoțită de documentele prevăzute și achitarea tarifului de analiză;
- Stabilirea soluției de racordare la SNT;
- Emiterea și transmiterea către solicitant a Avizului Tehnic de Racordare (ATR), a schiței cu soluția tehnică de racordare la SNT și de oferta de contract de racordare ATR-ul este valabil 30 zile dacă nu a fost încheiat contractul de racordare;
- Refuzul de racordare la SNT (dacă e cazul), însoțit de ATP și de schița cu soluția tehnică de racordare la SNT, de STE (studiul tehnico-economic), de oferta de contract de racordare și de oferta contractului de finanțare în cotă-parte a obiectivului;
- Încheierea contractului de racordare între solicitant și OTS și după caz a contractului de finanțare în cotă-parte a obiectivului;
- Achitarea tarifului de racordare și după caz, a cotei-părți ce revine solicitantului din contractul de finanțare;
- Proiectarea racordului și a SRMP-ului cu respectarea prevederilor legale;
- Avizarea proiectului tehnic în CTE Transgaz;
- Achiziția și execuția lucrării cu respectarea prevederilor legale.
În funcție de rezultatele studiilor de fezabilitate pentru înființarea de noi distribuții, SNTGN TRANSGAZ SA va analiza oportunitatea includerii în strategia de dezvoltare a investițiilor necesare extinderii SNT.
Având în vedere art. 23, alin (1) și (2) al Ordinului 82/2017 modificat, menționăm:
- În situația în care valoarea estimată pentru proiectarea și/sau execuția racordului și SRMP și/sau extinderea și/sau redimensionarea obiectivului/conductei de transport al gazelor naturale permit încredințarea directă în conformitate cu prevederile legale privind achizițiile publice, solicitantul poate alege operatorii economici autorizați ANRE pentru realizarea acestor lucrări;
- În cazul prevăzut la alin. (1), tariful de racordare se recalculează de către OTS, în termen de 10 zile lucrătoare de la data transmiterii rezultatului negocierii dintre solicitant și operatorii economici autorizați ANRE, pentru proiectarea și/sau execuția ST.”
Add Comment