Caut să-mi prind gândul bun de azi de-o cetină de brad. Asta pentru că drumul național 10 Buzău-Brașov însuși parcă și-a pus mantie de sărbătoare de iarnă și cheamă la văzut județul Buzău la el acasă, până sus de tot, la Porțile Buzăului. Rai în vreme de iarnă. Descătușează bucurie și alină durerea dată de pandemia de nou coronavirus ce ne ține deja de doi ani într-un lanț nevăzut al fricii, bolii, ba și al neîncrederii uneori sau al furiei maxime. Drumul acesta șerpuiește cuminte o poveste despre devenire pe Valea Buzăului. Dacă i-ai asculta depănarea te-ai face frate cu nemurirea lui și a satelor cocoțate până peste vârfurile de munte ce țâșnesc curajoase dintre păduri rare sau mai dese de conifere. Doar fumurile de pe hornuri zic pe alocuri clar că satele sunt locuite. Aici, naționalul 10 vorbește despre a fi acum! Și este bună starea aceasta ce ne călăuzește până la Porțile Buzăului – Siriul minunat ce a învățațt să se ridice zvelt pe harta națională a turismului și îmbie cu locuri, oameni și povești scoase parcă acum dintr-o tipografie a eternității.
Cerul acesta amenințător s-a colorat strident în gri și lasă ochiuri salvatoare de soare să răzbată printre plăpumile generoase de nori. Este doar o formă de a spune că se așează iarna la munte. Sus, pe nori zăbovește zăpada care s-ar cam scutura pe pământ. Oamenii robotesc după lemne sau cumpărături. Rar vezi trecând trei în același grup. Siriul rămâne încă singura comuna din județul Buzău în care bărbații locului ridică mâna la pălărie și dau binețe necunoscutului, iar femeile scutură salutul în trecerea rapidă. Muntenii dragi ai Siriului sunt gata să închidă și ei anul 2021 pentru că au planuri multe pentru următorul an!
Porțile Buzăului în prezent nu au rol de apărare, sunt doar poarta dintre Ardeal și Muntenia, simbol al intrării în cea mai frumoasă patrie binecuvântată cu 40 la sută suprafață montană și o câmpie atât de mănoasă încât azi nu mai poate crede nimeni performanța ei decât dacă vede hambarul din Bărăgan. Dar, facem cap compas aici, sus, pe culmi! Porțile acestea asigură o intrare spectaculoasă în județul Buzău – pun stavilă generoasă cu o stațiune turistică de interes local, Gura Siriului spre care zic să mergem cât mai stă iarna cu pătura ei ba înghețată, ba pufoasă și albă! Aici se va da ora exactă în turismul buzoian! Și argumentăm suficient în paginile ce stau să curgă ca dovadă a trecerii noastre prin generosul imperiu al frumuseții naturale de la Porțile Buzăului!
DRAGOȘ VOICU, PRIMUL AN CA PRIMAR
Urmele de zăpadă proaspătă dau aprige bătălii cu ceața care a îmbrăcat drumul acesta al oilor, așa i se spunea naționalului 10 la începuturile sale, până la Nehoiu. Imediat după ce am trecut de centrul orășelului montan zarea și-a dat vălătucul gri deoparte și lasă soarele să ne mângâie ca într-un minunat bun venit! O felie imensă de soare ce spune direct că Siriul, patria aceasta sortită să se descurce și să crească datorită frumuseților sale naturale e dornică să se arate lumii mari. Păi, și lumea a prins drag de Siriu, iar pandemia de COVID-19, adică gata doi ani, a fost benefică zonei cu cascada Cașoca, lacul și barajul Siriu, Masivele Siriu și Penteleu, Harțagu, Gura Siriului și potecile acestor zone au fost doldora de oameni pregătiți să îmbrățișeze minunățiile montane.
Înainte de Gura Siriului, stațiunea sprințară din lista ministerului de profil, facem popas la Primăria Siriu pentru un ceas de vorbă cu primarul Dragoș Voicu.
Un an și puțin peste. Timp în care agenda comunei, dacă ar fi corect spus așa, are deja scrise atât de multe file încât ne trebuie coerență în prezentare.
Deci, să suflecăm mânecile și să apăsăm cuvintele cât să se lase bine așezate astfel încât să prindem cu folos ceea ce face primarul împreună cu Consiliul Local la Siriu.
Zic curajos că este pentru prima dată când un primar, și unul tânăr în acest caz, vorbește despre proiecte gândite împreună cu echipa de consilieri locali. Muntenii fac mereu fapte frumoase!
CINE FACE LUMINĂ ÎN GURA SIRIULUI – SINGURA STAȚIUNE TURISTICĂ DIN ROMÂNIA NEELECTRIFICATĂ?
Din când în când ochii primarului din Siriu trec către fereastra ce ar putea să se deschidă înspre drumul național 10, semn că ar fi zi de muncă în teren și astăzi, deși decembrie se lasă ușor-ușor măcinat de sprintenul ianuarie. Înainte să urcăm în stațiunea cea nouă a județului Buzău, AICI puteți citi detaliat despre devenirea Gurii Siriului, aflăm de la Dragoș Voicu despre succesul din 2021 – primele case care au primit curent electric datorită unei investiții în panouri fotovoltaice. Ascultăm detaliat!
Gura Siriului poate fi lejer numită Cenușăreasa turismului buzoian, iar românii avizi de povești rupte din realitate au început deja fie să parieze că aici găsesc pantofiorul de cleștar, fie au și sosit în căutarea acestuia.
Întâi însă, primarul Voicu spune cu bucurie că Innovation Norway susține cu 59.990 de euro instalarea altor 12 panouri fotovoltaice la tot atâtea gospodării din stațiune. În total, singura stațiune neelectrificată din România are 63 de case și pensiuni agroturistice. Primim detaliile necesare de la primarul care conduce și stațiunea Gura Siriului.
Cinci plus 12 totul scăzut din 63. 46 de case și pensiuni vor mai avea de stat încă în beznă la Porțile Buzăului. Dragoș Voicu spune însă, că deși sunt aceste două semne de progres prin instalarea celor 17 panouri fotovoltaice, electrificarea stațiunii va fi necesară pentru că va aduce dezvoltarea prin investiții.
Gura Siriului nu se poate dezvolta coerent ca stațiune turistică fără a fi electrificată. Dar fără investitori? Primarul din Siriu vine cu răspunsul.
Două hectare cu campinguri. O primă investiție ce s-a pornit deja. Interesant este cum satul care este așezat în lungul lacului și barajului de acumulare Siriu – cu prim scop producerea de curent electric – nu este electrifcat și se fac în prezent atât de multe eforturi pentru a fi lumină și sus, la Porțile Buzăului... Numai că logica nu are nimic de-a face cu practica și realitatea. Esențial este că Gura Siriului are nevoie să fie vizibilă, cunoscută, să intre așa cum poate ea mai corect și muntenește în liga premium a turismului românesc!
STAND UP PADDLE ȘI-UN DRUM DE 14 MILIOANE DE LEI
Doar Siriul este legătura dintre cele două – patria mereu verde ce renaște prin oameni.
Și se tot adună oameni pasionați în jurul a ceea ce poate oferi zona în care ne aflăm noi astăzi. Vin pentru relaxare, o zi de concediu, o plimbare cu barca, drumeție, un bulz la stână, foc de tabără, plimbare cu ATV, un somn strașnic pe claia cu fân sau în hambar, pfoa!, și câte mai câte! Numai că minunate sunt evenimentele ce încep să se contureze pe lacul Siriu. Primarul Dragoș Voicu vorbește despre stand up paddle.
E bine de reținut că Administrația Bazinală Apele Române Buzău-Ialomița avizează practicarea sporturilor pe luciul Siriului cu ambarcațiuni ecologice.
Iscusința reporterului merge totuși către celebra Cașoca – cascada care în plină pandemie a devenit obiectivul turistic numărul 1 al județului Buzău. Călătorii în patria aceasta au reproșat calitatea DC 64 de șase kilometri dintre DN 10 și cascadă. Autoritățile locale din Siriu au făcut demersuri în vara acestui an pentru a fi împrăștiat balast pe acest tronson, însă drumul spre frumoasa ascunzătoare a haiducului Gheorghilaș trebuie temeinic refăcut, spune primarul Dragoș Voicu care a aplicat deja cu un proiect spre finanțare națională.
Nu trecem însă cu vederea faptul că în acest an, și puteți citi AICI detaliat, comuna Siriu a primit pe cartea de identitate un semn distinctiv – propriul logo.
Eticheta aceasta va purta în lume Siriul și îl va identifica dintr-o mie de alte surate din domeniul turismului. Iată ce spune primarul că se va întâmpla cu logoul Siriului.
Siriul mai are el ceva deosebit și despre portul popular și obiceiurile strămoșești în mod parțial, însă detaliat despre purtătorii mai departe ai acestora v-am scris în www.buzaulinreportaje.ro.
Azi, discuția cu primarul Dragoș Voicu aduce noutăți pentru că datinile și folclorul de pe culmile Buzăului sunt reînviate. Aflăm imediat.
EROI VECHI ȘI NOI – OMAGIU PESTE TIMP ȘI UN CIMITIR NOU
Fila 2021 trece mai departe, iar anul acesta care a fost poate între bine și rău ori poate între progres și stat pe loc, dă să ne încânte cu amintirile faptelor bune. Primarul tânăr din fața noastră coboară tonul și pune respect deosebit în vorbe. E timpul să aflăm că anul acesta la Siriu a avut loc cel mai interesant simpozion despre istoria încărcată cu eroi.
Nu trecem de acest moment fără a pune cumva egal între eroii luptelor consemnate în manualele de istorie și cei ai prezentului care prin gesturi speciale provoacă tot o filă de istorie locală, pentru Siriul vremurilor ce vor veni. Așa se va întâmpla cu domnul Aurel Șerban, sirian get-beget, care donează o suprafață imensă – 3.300 de metri pătrați – astfel încât satul său natal să aibă cimitir nou. Istorie pură, eroi pentru care nu există cupe, trofee, insigne, diplome, dar există sufletul unei întregi comunități care își va plânge unul câte unul moșii ce-și vor duce somnul de veci pe locul donat de Aurel Șerban! Cinste dumnealui! Așa spune și primarul Dragoș Voicu.
Rare așa fapte! Să-i mai spunem încă o dată numele localnicului din Siriu care și-a dat palma imensă de pământ pentru a fi loc de liniștire dincolo de viața de pe pământ – Aurel Șerban!
DE PE ASFALT LA DISPENSARUL CEL NOU
Repede mai trece timpul și cu el se duc gânduri despre cum ar arăta comuna aceasta peste doar doi ani. Ne spune către final interlocutorul nostru de azi, vă aduc aminte, aflat la primul an de mandat ca primar al Siriului. Fel și fel de scenarii s-ar putea zugrăvi, însă tot spre infrastructură gândim. Cea medicală.
Deci, dispensarul uman din prezent de la Porțile Buzăului ar putea deveni dispensar veterinar pentru că în cetatea barajului Siriu va fi construit un alt lăcaș medical destinat oamenilor. Până atunci, infrastructura rutieră locală se așează ea bine-bine.
Și am văzut imediat spre Bonțu Mare – satul legendar în care un prim-ministru al țării a venit să vadă prin anii 2000 un dezastru provocat de inundații. Azi, se lucrează.
Dragoș Voicu spune că nu doar de drumuri e loc de finalizare, ci și pentru iluminatul public care trebuie să fie unul uniform și inteligent.
Mai sunt de pus la punct lucruri multe și un singur an nu e de ajuns. Deja proiectat din buget local este un trotuar pe DN 10, afirmă primarul Voicu.
CANALIZARE PENTRU PORȚILE BUZĂULUI
Probabil că va fi dacă nu cea mai importantă realizare, a doua în mod sigur va fi pentru Siriul prezentului. Spun despre sistemul de canalizare care va fi înființat în cadrul contractului de lucrări numărul 4 cu finanțare asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare prin Compania de Apă Buzău. Iată întâi informațiile de la primarul Dragoș Voicu.
Acum, directorul general al CAB Simona Săvulescu confirmă că maxim la 15 februarie 2022 se va trece la lansarea efectivă în teren a acestor contracte de lucrări, printre care și cel cu numărul 4 din POIM și care vizează canalizarea în Siriu.
APLOMB
Porțile Buzăului rămân îmbrăcate în același soare drastic – și-ar încălzi, dar nici nu s-ar îndura să fie blând, așa că strânge printre raze dungi aspre de ger. E iarnă. Doar fumurile groase de la hornuri sunt semne că acolo oamenii zăbovesc pe lângă gospodărie. Azi am aflat vești grozave – Gura Siriului primește puțină lumină și una chiar ecologică, tradițiile Siriului renasc și se pariază pe două grupuri folclorice, drumul spre Cașoca are nevoie de peste 14 milioane de lei pentru a fi ca-n palmă, cum e vorba, iar lacul Siriu e dornic de festival de sporturi pe apă!
Acum, năzuiesc și eu că există soluții pentru orice, iar patria aceasta merită să intre clar în istorie drept Porțile Buzăului din epoca modernă!
Dumnezeu să de-a gândul cel bun celor de care depinde ridicarea nivelului vieții locuitorilor, dragi mie, ai acestor meleaguri. Au dus, de-a lungul vremurilor, o viață aspră și merită una mai ușoară. Păcat că cei ce-au suferit mai tare nu se mai pot bucura. Dumnezeu să-i odihnească! Dar și în memoria lor putem face ca cei de azi să trăiască mai bine. Am cunoscut o parte din aspectele acelor vremuri în care se trăia foarte greu.
Ridicați aceste preocupări și proiecte la nivelul întregii țări și ghiciți care ar fi nivelul de trai in frumoasa noastră PATRIE.
Cu astfel de oameni, la toate nivelurile, ne putem ridica de unde, tot datorită unor oameni, dar de altă factură, am căzut de câțiva ani. Cu un OM, un primar care știe să facă echipă și care știe ce vrea, am convingerea că orizonul se arată frumos și nu îndepărtat. Asta este o dovadă vie de PATRIOTISM. Îmi doresc patrioți cât mai mulți la conducerea instituțiilor noaste, până SUS.
La cumpăna dintre ani, doresc locuitorilor dragi ai comunei SIRIU, sănătate și un trai mai bun.
La mulți ani!