Reportaj

25 de ani de la construirea primului cartier din afara orașului Buzău

Din curțile lor se aude sunetul orașului, dar și molcomul râu Buzău. Nu le lipsesc decât gazele naturale, dar sunt la distanță, în timp, de o lună-maxim două de primul foc la aragaz pentru că epopeea gaze la Mărăcineni se află în etapa racordărilor individuale la gazoductul comunal. Majoritatea membrilor celor circa o sută de familii lucrează sau învață carte la oraș ori au afaceri în comuna ce le-a devenit casă în urmă cu 25 de ani.

La finalul anilor 1990, orașul Buzău a cunoscut primul abandon demografic major. Dacă în perioada anilor despre care facem vorbire din vânzarea a două case se cumpăra un apartament central în urbe, mai către finalul acestor ani, apartamentele începeau să fie părăsite în favoarea terenurilor limitrofe orașului sau chiar a caselor deja construite. Primul cartier ridicat în afara Buzăului și, poate cel mai apropiat de municipiul reședință de județ, este cel amplasat pe două străzi din arealul Mărăcineni – Focșănei și Cazărmii. Pe 21 mai 2024, cea mai unită comunitate semiurbană a marcat sfertul de secol pe care l-a petrecut aici, în vecinătatea râului Buzău și a Brigăzii 3 Geniu. Au pus laolaltă nu doar bani, ci și coordonare și muncă, ba și îndemânare și au ridicat o troiță specială. Au primit sprijin și prezență din partea conducerii comunei Mărăcineni și s-au reunit, o parte semnificativă dintre locuitori, pentru a lua parte la sfințirea troiței. Primele fotografii sunt din perioada de lucru a acesteia.

La mijloc de zi, peste o sută de locuitori de pe străzile Focșănei și Cazărmii, preoți și reprezentanți numeroși ai Primăriei Mărăcineni au luat parte la slujba creștină. 26 de ani de când s-au dat loturile pentru construcția de case și 25 de ani de la prima construirea efectivă a primei case.

Cuvântul preotului paroh vorbește despre importanța crucii și semnificația izbânzii bunei credințe. Oamenii de pe cele două străzi, prezenți la eveniment iau aminte. Și cerul s-a deschis cu căldură peste mâna de oameni care dă dovadă întâi de unitate, apoi de readucere în prezent a unor obiceiuri pe care doar la moșii neamului nostru, de prin satele de munte le mai întâlneam – considerau datorie să așeze o troiță lângă casă. Era semn de ocrotire divină, de mulțumire pentru bunii de la care au primit palma de pământ și chiar casa în cazuri nenumărate. Puneau alături o cană de tablă și apă. Bea drumețul, ajungea și la străbunul plecat de vreme bună dincolo de mireni. Credința aceasta, în mod surprinzător am regăsit-o și la Mărăcineni, aici, în primul cartier ridicat la final de ani 1990. Liviu Camilar, un orășean plecat la țară, după cum își spune, și aportul său adus la ridicarea acestei troițe – stâlp al cerului, spune interlocutorul, iar coloanele infinitului sunt reprezentarea celor 12 apostoli ai Mântuitorului.

Bucurie pentru suflet, trăire prezentă. Loc de popas pentru cei care trec prin zonă. Iar de trecut, da, chiar se trece. Traficul rutier este continuu în zona acestor străzi.

Octavian Grăniceru, fost militar, este primul orășean care a ridicat casă în afara urbei Buzăului – act de pionierat la vremea aceea. Povestea acestui domn este interesantă!

Reținem că pionierii mișcării imobiliare de la sfârșitul anilor 1990 dinspre urban spre rural, la Buzău, se află aici, pe străzile Cazărmii și Focșănei. Mărăcineni este comuna cu povești din viața reală ce surprind prezentul.

Elementele din lemn ale troiței, precizează comitetul de coordonare din acest cartier semiurban al Mărăcineniului, sunt din stejar și au fost sculptate de către un sihastru de pe Muntele Athos, retras recent în vecinătatea Munților Buzăului. Proiectul, pe care îl aveți 3D în reportaj este semnat de către arhitectul buzoian Andrei Ignat, azi locuitor al Iașiului. Sombolistica acestei troițe vorbește despre răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce și rolul celor 12 apostoli. Coloana infinitului este drumul însuși spre credință al fiecăruia dintre noi. În perioada imediată, locuitorii de pe Cazărmii și Focsănei cuprinși în această misiune vor definitiva montarea proiectoarelor, bordurilor și pavelelor, strict în zona troiței, iar Primăria Mărăcineni va instala sistemul de monitorizare video. Model! Model de replicat în județul Buzău.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole