Interviu

27 septembrie – Ziua Mondială a Turismului

Să crești cinstit, coerent și calitativ, turism de Buzău!

Și ce dacă!

sau

Și ce dacă?

sau

Ce bine!

Anual este Ziua Mondială a Turismului. Se fac analize ce conțin reușite sau eșecuri, chiar cu exemple de caz, sunt notate minusuri, dar, mai ales provocările unui domeniu mănușă pentru țara numită și Grădina Maicii Domnului, România. Anual, imediat după această dată sunt actualizate ofertele turistice pentru anul ce stă să vină, iar călătorii încep să pună ban pe ban pentru vacanța viitoare. Totuși, și ce dacă?

Fie turistul se face vinovat în mod continuu ba că nu se informează corespunzător înainte de a-și manifesta o nemulțumire, ba gazda, indiferent dacă este hotel, chalet sau pensiune se întâmplă să nu fie la dispoziția turistului ori să aibă infrastructura tehnică și hotelieră pe deplin dezvoltată potrivit promovării pe care o face asiduu. Sunt minusuri. Le simțim și ca turiști, în buzunar, dar și ca gazde când oferim, dar nu avem cui! Plătim, dar încă nu primim ce plătim.

Turism. Cuvânt în expansiune, perimat sau refren de campanie de marketing?

Un turism excelent, dar și încă șchiop, ce se dezvoltă pe nișă și în județul Buzău, ca peste tot în România. Sunt entități private ce încearcă să dezvolte festivaluri de bun gust, pe care însă dau să se cațere cu prima ocazie slabe entități ce stau la fereastra pomenii cu ochii deschiși la maxim! Și nu ezită să vâneze. Cinste celor ce dau gust, culoare și mai ales zvon că Buzăul este un județ atât de frumos, încât i se potrivește orice rochie de petrecere în sala de bal a turismului! Și poate fi așa! Lucrat curat, fără a pune în prim plan ce ne iese la treaba aceasta! Sunt puțini și cei din categoria celor ce vor să facă acțiuni minunate pentru județul Buzău. Ei dovedesc că buzoianul nu mai dorește festivaluri cu mici și bere de slabă calitate, pe care oricum le plătesc, ci vor alimente rafinate, pregătite în serie mică și pentru care să plătească fix cât ar trebui, nu exagerat! Practicăm acasă un turism de bun gust în puține zone. Zeama este încă lungă și reîncălzită și nici cârnații nu sunt toți de Pleșcoi, așa cum scrie în meniu. Nu la fel sunt prețurile. Buzăul turistic este comparat la acest capitol cu Parisul, numai că la Buzău primești trei nopți de cazare, iar la Paris cinci, din aceeași sumă. O spun turiștii pățiți.

Cum ar fi să vedem turismul practicat la Buzău și cu ochi buni? Putem, desigur. Este turismul practicat individual, slow turism, spun cei ce cunosc. Este turismul prin care fiecare dintre noi experimentăm și mediul natural desăvârșit al Buzăului, dar și iutele ardei ce definește gastronomia, plus bucate de influență, dar care azi sunt cu indicație geografică europeană și, mai punem la cântar și bunătatea buzoienilor ce-și deschid cu zâmbet pe buze casele, nicidecum cu aroganță și avizi după câștig! Buzăul dezvoltă turismul! Încă își alege drumul, însă se va sedimenta! Sunt gazde ce fac parte din această mare familie de zeci de ani care-și țin eticheta și mă gândesc dintr-o dată la prima pensiune din Sărata Monteoru, dar și la clasicul domn Boboc de la poalele Vulcanilor Mici. Cu ei, parcă mai ai speranță ca turist acasă că e bine! Bine, și Siriul ne dă speranță că în competiția din acest an a Organizației Mondiale a Turismului pentru cel mai frumos sat din România, dar citiți AICI detalii, ar putea câștiga pentru a fi promovat la alt nivel, planetar.

Și e bine și pentru că autoritățile plusează și în infrastructura rutieră către obiectivele turistice accesate des de către oaspeți, nu vă dau exemple, răsfoiți ziarul www.buzaulinreportaje.ro, dar și pentru că există o echipă admirabilă de voluntari care sunt ba ghizi, ba specialiști în a dezvolta atracții nebănuite în Ținutul Buzăului.

Și mai e bine și că vrem să ne descoperim zonele turistice de acasă.

În cinstea zilei de azi, Ziua Mondială a Turismului www.buzaulinreportaje.ro vă va creiona în cuvinte, în trei zile cel mai spectaculos traseu montan din județul Buzău, unul pe care veți descoperi și căruța cu fân, și cosași sau localnici ce strâng brazde, dar și locuri de popas nebănuite pe granița a două județe, Buzău și Vrancea! Și sigur, mulți dintre dumneavoastră nu l-ați parcurs!

Să crești cinstit, coerent și calitativ, turism de Buzău!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole