Un sfert dintre studenţi renunţă la studiile universitare pe parcursul anilor de facultate. Aceeaşi este proporţia şi cand vine vorba despre elevii de şcoală, iar specialiştii în educaţie din diverse asociaţii şi autorităţi din domeniul învăţămantului prognozează că după pandemia de COVID-19 cifrele vor fi şi mai ridicate. Primul argument al renunţării la studii este dat de lipsurile materiale. Spre exemplu, în zona judeţelor din Carpaţii de Curbură accesul elevilor la educaţie este îngreunat de lipsa noii tehnologii – tablete, dar şi internet.
Care este soluţia primului ministru Ludovic Orban pentru îndreptarea sistemului de educaţie? Una singură: păstrarea şcolilor închise şi a elevilor departe de educaţia necesară dezvoltării.
Ȋn timp ce liberalii nu iau decizii pentru ca numărul tinerilor needucaţi să nu crească şi implicit pe viitor cel al şomerilor neidemnizaţi, social-democraţii le propun romanilor prin programul de guvernare să-şi continue studiile. PSD aduce “A doua şansă” – programul naţional prin care tinerii primesc primă de instruire de 350 de euro/lună pentru a-şi finaliza studiile gimnaziale, liceale sau de ucenicie, dar şi pentru persoanele care au abandonat studiile. PSD are în vedere în aceasta ultima categorie tinerii NEET – tineri care nici nu învaţă, nici nu lucrează şi denumiţi la nivel european Not in Education, Employment or Training. Suma este destinată să acopere transportul, masa, cazarea şi rechizitele, cu condiţia finalizării studiilor, fără a mai întrerupe şcolarizarea.
TEXT ASUMMAT DE PSD BUZAU COD MANDATAR 11200020
exceptional