Argument

8 Martie – ca exemplu, femeia

.... căci e ziua în care ea triumfă! Acest 8 martie apare fad la primele ore ale dimineții, însă stropit cu stângăcie de divinitate cu ploaie cât să pună în ea, în ziua de azi, și bucurarea puterii reproductive a femeii! Și pentru recunoașterea acestei puteri au mărșăluit femeile în Sydney, în 1975. Bine, și pentru o sumă bună de fapte pe care cu mare dificultate le-ar face un bărbat, însă despre egalitate și dreptul de a conduce al femeii au scris ani în șir condeie celebre. Și despre dreptul sau puterea, cum o fi mai corect, au scris atâtea minți extrem de fericite că sunt. Eu notez pierderea sau mai degrabă, căutarea acestei bucurii, contopire de nedezlipit la noi între mamă și femeie. Și dacă azi am auzit la mulți ani, mamă! aștern aici bucurarea prin care a trecut sufletul.

…. căci e ziua în care ea triumfă! Acest 8 martie apare fad la primele ore ale dimineții, însă stropit cu stângăcie de divinitate cu ploaie cât să pună în ea, în ziua de azi, și bucurarea puterii reproductive a femeii! Și pentru recunoașterea acestei puteri au mărșăluit femeile în Sydney, în 1975. Bine, și pentru o sumă bună de fapte pe care cu mare dificultate le-ar face un bărbat, însă despre egalitate și dreptul de a conduce al femeii au scris ani în șir condeie celebre. Și despre dreptul sau puterea, cum o fi mai corect, au scris atâtea minți extrem de fericite că sunt. Eu notez pierderea sau mai degrabă, căutarea acestei bucurii, contopire de nedezlipit la noi între mamă și femeie. Și dacă azi am auzit la mulți ani, mamă! aștern aici bucurarea prin care a trecut sufletul.

Femeia prezentului pare să nu mai aibă timp să se bucure de prețuirea de a fi mamă. Parcă nu mai catadicsește să-și împlinească fericirea aceasta supremă. Exagerez eu? Timpul a deschis larg o fereastră paralelă cu ea și cam clipă de clipă o tentează să galopeze în acel gol din care nu se alege decât cu extenuare fizică și psihică, puține bunuri materiale, poate cu niște oameni care-i întind rar câte o mână nu să o tragă din fuga amarnică, ci să o salute de pe un drum paralel, și ei aleargă!, și cu multe, dar cu multe pierderi pe care mamele de odinioară le trec acum pe curat, zic ele, adică în caietul-jurnal al unei vieți trăite frumos – le-a mirosit vreme bună a bebeluș perna, bluzele aveau pete de la alăptat, părul era prins rapid într-o coadă, dar dus cam la două săptămâni la coafor pentru aranjat cum se cuvine, sâmbetele aveau gust de negrese îmbibate în sirop cu scorțișoară, iar duminicile nu suportau vreodată fierul de călcat pus în priză, ci erau dedicate mersului la piață pentru a fi schimbat buchetul de flori din glastră cu altele proaspete. Noi?

Noi?… ce?

Timpul, dușmanul acela cu fereastra mereu deschisă în gol, trage continuu spuza pe turta lui.

Și dacă ne-am opri din ritmul impus de acel timp disfigurat?

Se poate! Și atunci dăm de mirosul bun din casă, de familie și copii, de plăcinte cu dovleac și sarmale slow-cooked! Și punem la socoteală motorul numit reușită profesională, muncă aparte a femeii de azi, dar și puterea de a privi în oglindă un chip mulțumit, bucuros, mereu zâmbind.

De aceea, vă exemplificăm cu câteva femei de dat exemplu azi, de 8 martie!

În www.buzaulinreportaje.ro găsiți și povestea lor!

La mulți ani, nouă, cunoscute și necunoscute, femei și mame, puternice sau în căutarea puterii, blânde sau aprige!

MIRELA STEMATE, LOPĂTĂREASABISOCA

https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/gradinita-muzeu-din-varf-de-munte-ce-poate-deveni-centru-unesco/

ALINA AAMOUM, MAROC

https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-document/povestea-buzoiencei-de-la-consulatul-onorific-al-romaniei-la-marrakech/

MARIA MONALISA PLEȘEA, LUXEMURG

https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-din-educatie/un-profesor-buzoian-la-scoala-europeana-din-luxemburg/

RODICA C.MEIROȘU, SĂHĂTENI

https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/o-buzoianca-pentru-centenar-mama-semintelor-cu-suflet-din-romania/

CECILIA PETRESCU, GEOPARCUL UNESCO ȚINUTUL BUZĂULUI, MÂNZĂLEȘTI

https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-cultural/baba-si-unchiasul-de-la-manzalesti-calca-spre-unesco/

ELENA NECULAI, PLEȘI- BISOCA

https://buzaulinreportaje.ro/articole/cartea-cu-gust-a-buzaului-i-fineturi-din-stana/

MIRELA NEGOIȚĂ, BUZĂU

https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-despre-sanatate/medicul-dentist-si-englezoaicele-de-rasa-pura/

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole