Reportaj

A fost scos din sertar cel mai mare proiect, din județul Buzău, din perioada modernă

Siriu, judetul Buzau
imagine din Siriu
Autoritățile naționale din domeniul apei au în monitorizare 40 de lacuri de acumulare ce adună împreună peste 3 miliarde

ARGUMENT. Autoritățile naționale din domeniul apei au în monitorizare 40 de lacuri de acumulare ce adună împreună peste 3 miliarde de metri cubi de apă. Acest volum poate asigura apa brută pentru toți beneficiarii din sursa de apă de suprafață, în regim centralizat. În județul Buzău, rezervele de apă potabilă de suprafață aproape că nu sunt folosite. Doar localitățile Siriu și Nehoiu sunt alimentate cu apă potabilă dintr-o sursă de suprafață, și anume din Lacul de acumulare Siriu. Puțin peste 13.000 de locuitori. Restul, până la 400.000 de locuitori, câți are județul Buzău, primesc apă de băut din surse de adâncime. Fotografiile arată șantierul barajului și Laculuid e acumulare Siriu, din perioada aproximativă 1980.

15 ANI. Cu peste 15 ani în urmă, o echipă de specialiști a bătut la pas, zi lumină, Valea Buzăului. Ingineri din variate domenii au măsurat, analizat, verificat, exclusiv pe teren, și mai apoi au prezentat ce posibilități, dar mai ales ce perspective de alimentare cu apă potabilă are una dintre cele mai populate zone ale județului, Valea Buzăului, plus municipiul reședință de județ, cu extindere spre localitățlle din Câmpia Râmnicului și, chiar cu mare curaj, ținta ducea la Brăila. În 2008, povestește inginerul care atunci a coordonat acest proiect s-au scris actele și au fost predate conducerii județului de la acel moment. 400 de litri de apă potabilă/secundă livrată din Lacul de acumulare Siriu. Gata 16 ani în urmă.

Avangardism.

Sat Lunca Jariștea, coama barajului Siriu

Autoritățile județene de atunci au privit studiul de fezabilitate al proiectului ca fiind unul avangardist, scump, dificil de pus rapid în practică într-un județ care avea din ce în ce mai mari probleme atunci, 2008, cu alimentarea cu apă potabilă a populației nu doar pe Valea Buzăului, ci în întreg teritoriul numit Buzău. Au așezat proiectul specialiștilor, după o inexplicabilă practică a abandonului, încă existentă, de altfel, în instituții ale statului, într-un sertar de unde nu a mai fost scos până acum. Acum, este la specialiștii care vor să-l aplice!

PIONIERAT. Inginerul Răzvan Isopencu conduce departamentul tehnic din Compania de Apă Buzău, operatorul regional ce asigură apă potabilă pentru 35 de unități administrativ-teritoriale, plus, pentru o parte dintre ele și servicii de canalizare. L-ați cunoscut cu fiecare ocazie aproape când a fost detaliat APEDUCTUL LIPIA-AMARU. Știe la virgulă, după cum este populară această exprimare, acest proiect ce presupune transportul apei potabile din sursa de la Lipia, spre dealurile Istriței, sus pe Năeni și chiar Breaza, dar și spre pârdalnicul Bărăgan la Mihăilești, Movila Banului și, cu punct final la Amaru. 61 de kilometri. Cea mai mare investiție din capital propriu a CAB. Apeductul de al cărui rol ne vom da seama când seceta va lua și ultima picătură din rezervele de care încă suntem cumva siguri. Primii care vor spune așa vor fi locuitorii comunei Amaru care nu au avut în ultimii 35 de ani apă bună de băut! Aflăm în luna iunie, când ajunge apeductul la ei!

sursa foto ksb.ro

Legătura dintre acest apeduct și proiectul de alimentare cu apă potabilă din Lacul de acumulare Siriu, proiect croit în urmă cu 16 ani, este pe de o parte ing. Isopencu, iar pe de altă parte însăși ideea de apeduct.

CE AR REZOLVA APEDUCTUL SIRIU?  În sunetul introductiv, inginerul CAB face deschiderea subiectului arătând spre zonele în care este furnizată apă potabilă cu costuri mai mici. Iată, acum argumentul construirii unui apeduct de la Siriu spre sud-estul Buzăului.

Informațiile sunt preluate din declarațiile prezentate în conferința de presă de final de an 2023, conferință susținută de conducerea CAB. Facem precizarea deoarece, despre proiectul scris în teren de o sumă impresionantă de specialiști care au identificat sursa de apă Lacul de acumulare Siriu pentru un apeduct imens în județul Buzău, vorbesc deopotrivă directorul general Simona Săvulescu, dar și directorul economic Dragomir Văsii, plus managerul departamentului tehnic. Ascultăm împreună!

400 de l/s.

Pandemia de COVID 19 a produs însă transformări demografice. Inginerul Isopencu precizează că nenumărați orășeni s-au mutat și s-au și stabilit în mediul rural. Iată, cum este configurată presiunea consumatorilor de apă potabilă în acest context, desigur, dusă către apeductul Siriu și necesitatea lui!

Sistemele trebuie redimensionate, înțelegem din ceea ce spune mai departe managerul departamentului tehnic al CAB, redimensionate potrivit gradului de ocupare a populației în zonele ce ar putea fi traversate de către cel de-al doilea apeduct al județului Buzău. Totul, pentru a fi asigurat un confort al apei, confort pe care îl cerem în prezent la orice tip de serviciu necesar traiului zilnic. Obișnuință a timpurilor noi. Iată, detaliile ing. Răzvan Isopencu.

Un proiect de anvergură nebănuită doar prin simpla descriere. La fel, precizau în conferința de presă de la sediul CAB, se întâmpla la prezentare și cu proiectul apeductului Lipia-Amaru. De necrezut, la început. Costisitor, însă, seceta din prezent spune clar că este vital acest apeduct ce va fi finalizat în iunie 2024. Poate așa va fi și cu Apeductul Siriu despre al cărui proiect ing. Isopencu vorbește imediat folosind cuvântul activare.

Una peste alta, scopul unei construcții de o asemenea anvergură va fi acela de a crea rezervoare tampon, pe de o parte.

APLOMB. Dacă, județul Buzău va avea Apeductul Siriu, atunci …

►Apa potabilă ar avea aceeași calitate pentru toți consumatorii.

         ►Ar fi necesară o singură stație de tratare a apei potabile.

         ► Seceta ar condiționa maxim 1 la mie rezerva de apă din Apeductul Siriu.

         ► Prețul ridicat al metrului cub de apă ar putea fi eliminat.

         ►Ar exista un disponibil de apă pentru buzoienii care, în prezent nu primesc apă potabilă în regim continuu.

În tot acest demers cel mai important rol îl va juca în timp chiar Consiliul Județean Buzău care, prin specialiștii săi în dezvoltare durabilă poate da verdict favorabil și susținere financiară unui asemenea demers. În urmă cu 16 ani, o sumă impresionantă de specialiști identificau varianta de rezervă a însuși județului Buzău când vine vorba despre alimentarea cu apă potabilă. Și-au pus semnătura pe un proiect.

Acum, o altă sumă impresionantă, dar de autorități este așteptată să analizeze, să valideze și, mai ales să-și dea mâna pentru a finanța cel mai mare și mai provocator proiect poate din istoria județului Buzău!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole