Astăzi avem obligația să-i spunem odihnă veșnică și mai ales să-i mulțumim că ne-a învățat o tradiție cu care ne mândrim în Europa mare!
Corect este să punem la socoteală legendele și demnitatea cu care seniorul producătorilor celebrilor cârnați de Pleșcoi a scos de sub podul Săpocii, locul real de naștere potrivit istoricilor al iuților din județul Buzău ce poartă deja de doi ani indicație geografică europeană, blazon de elită, a scos spuneam nu doar bucata de pastramă bine uscată pe culme, dar mai ales cârnatul ce astăzi face parte din identitatea buzoienilor.
Nicolae Popa este o legendă! De două zile, realmente a intrat în legendă! 93 de ani de viață de poveste.
În urmă cu 13 ani dădea ultimul interviu pentru presă. Am avut atunci onoarea să intru în atelierul unic al lui nea Popa seniorul care s-a stins din viață în urmă cu două zile. Atelierul era ca și azi în Săpoca, deși povestea spune că primii cârnați iuți la Mătești au fost preparați. Lucra, desigur, cu fiul Marcel, care și el a predat deja ștafeta producerii celor mai buni cârnați din România către cei doi fii ai săi, Laurențiu și Valentin! Iată ce spun la unison Valentin și tatăl său, Marcel despre povestea celei mai longevive familii de cârnățari poate din România! Ascultați!
La 80 de ani, când l-am vizitat, nea Popa tocmai tăiase oi și plămădea pastramă. În dreapta mesei, o copaie cu cârnați proaspeți umpleau camera de arome fantastice, usturoiul și ardeiul iute, și el proaspăt sfărâmat, fiind predominante. Nea Popa seniorul avea mânecile cămeșii suflecate. Ostenise ore bune lângă copăi. Povestea atunci despre anii de temniță pe care câțiva dintre cârnățarii din arealul Mătești-Săpoca-Pleșcoi i-au făcut, dar și amenințările continue ale milițienilor care un singur lucru doreau să știe – unde sunt cârnații. Mai spunea nea Popa și despre dejugatul din zona podului de la Săpoca – muntenii coborau cu boii spre zona cu cereale, însă în drumul lor făceau popas ca să mănânce un cârnat de la nea Popa cel bătrân! Era cunoscut în zona Carpaților de Curbură, iar adulții trecuți bine de 45 de ani își amintesc că părinții aduceau cârnații cei mai buni de pe pământ de la nea Popa care servea și într-o celebră cârciumă din comuna Beceni, azi scoasă brutal din istoria aceasta. I-am spus ultimul cârnățar autentic pentru că meseria aceasta a îmbrăcat în prezent o formă adaptată gustului consumatorului modern, iat tehnicile de producere nu mai sunt nicidecum cele de acum 50-60 de ani.
Lungă și minunată a fost discuția de odinioară despre delicioșii pentru care a meritat absolut orice efort, spunea Nicolae Popa. Domnul acesta ne-a ridicat gustul la rang de artă și ne-a învățat cu așa de multă vreme în urmă că doar aici, între Săpoca și Pleșcoi este corect să se producă acești cârnați – inclusiv solul sărat are povestea lui, mai departe iarba și oile ce o pasc.
Azi venerăm arta, pasiunea și mai ales iscusința la care un buzoian de legendă nu a renunțat o viață! Păstrăm amintirea lui nea Popa și simțim în gură gust iute de cârnat tras în fandelă sau râzgâiat ca trei minute pe jar!
Dumnezeu să-i facă lină trecerea în lumea celor drepți ultimului cârnățar autentic al Buzăului!
Add Comment