Vă aduceți aminte de Dacii, Ștefan cel Mare, dictatorul Ceaușescu și soția sa, Elena, ascunsă după blocul de piatră ce-l întruchipează pe liderul comunist, chinezi și femei vesele, soare și Bachus cinstindu-se cu un pahar cu vin la masă cu un localnic din Pietroasele…? Toate sunt încă sus, pe dealul din Pietroasele și fac parte din muzeul privat al unui țăran aparte, Ion Moacă.
Ceea ce am menționat anterior este doar o frântură din ceea ce a lăsat moștenire Ion Moacă, omul-orchestră, sculptorul în piatră de Pietroasele sau străjerul de la poarta tezaurului Cloșca cu puii de aur, căcii la numărul 113 a locuit până ieri, 25 martie 2024, când s-a stins din viața pământească Ion Moacă, omul vesel și mereu inovativ. La câțiva pași mai în față, vatra celui de-al doilea tezaur al omenirii.
Țăranul ager și cu darul stăpânirii în fel și chip a dălții de săpat în piatră, dar și meșter când a venit vorba de a combina instrumente muzicale diverse într-unul singur, a dobândit lumea, potrivit cărților sfinte, iar de ieri, de la ceas de seară, vorbim despre ultimul cioplitor de la Pietroasele, născut pe 18 septembrie 1944.
Dumnezeu să-i lumineze trecerea!
Add Comment