Reportaj

Adevăratele semințe călătoare cu suflet au sădit prețuire la Buzău

Și nu este de glumă! Datorită notorietății publice naționale și internaționale pe care a atins-o acest grup, să fie clar înființat de buzoianca Rodica C. Meiroșu alături de o mână de sufletiști, există deja replici chiar sub același nume care fac un singur lucru - se folosesc efectiv de nume pentru a organiza piețe de semințe, dar și pentru a vinde diverse produse, ceeace sufletiștii adevărați ai României NU fac. Pentru că una dintre copiile grupului implică și numele unei mari instituții de educație din țară așteptăm rezultatul anchete interne și mai apoi revenim cu articol detaliat.

3 decembrie 2022 a fost ziua celor mai frumoși dintre românii care ar fi putut veni la Buzău. Au adus cu ei din diferite zone ale României bune, harnice și deținătoare a celei mai frumoase forme de patriotism semințe din soiuri pe care ei le cultivă vară de vară cu o singură dorință – să poată oferi din ele cât mai multor oameni astfel încât soiul să nu dispară. Dar au adus cu ei suflet românesc, veselie și cel mai frumos spirit al sărbătorilor de iarnă. O sumă bună de buzoieni simpli au trecut pragul Pieței de Semințe din holul Sălii Mari a Consiliului Județean Buzău mai ales de curiozitate, dar și cu speranța că în actualul context socio-economic cineva chiar le oferă gratuit o punguță de semințe din care să obțină pe palma de pământ deținuță legume cu gustul acela neîntinat de hrana artificială din prezent.

foto Ilinca Moise

Sărbătoarea semințelor românești și moldovenești

foto Ilinca Moise

Imediat după ora 8, prestigioasa instituție a județului Buzău, Consiliul Județean a deschis ușile din holul Sălii Mari pentru ca 30 dintre sufletiști români și moldoveni care au ales să se prezinte la Piața de Semințe de la Buzău își așezau punguțele cu semințe, crenguțele de flori de cameră, arbuștii sau puieții de pomi fructiferi cu care au venit pentru a le oferi buzoienilor daruri din lada cu zestre a băncii de gene populare pe care cei peste 2.000 de sufletiști din Grupul Semințe cu Suflet o dețin deja de gata opt ani. Aniversarea va fi în luna ianuarie 2023, spune buzoianca Rodica C. Meiroșu, mama semințelor din România care ține atât de unit acest grup împreună cu familia Luca Soare și câți români pe care încă nu am reușit să-i rețin pentru că fac parte din regiuni diferite ale țării.

De departe, se vede cum, pe rând, cultivatori inimoși s-au făcut horă în jurul lui Ion Cazacu, inginerul din Bălți, Republica Moldova care crede de ani buni în demersul sufletiștilor români, împreună cu care a reușit să organizeze deja două piețe și în cealaltă bucată de pământ românesc. Iată-i propria pledoarie pentru acest ideal.

FACEM REÎNTREGIREA ȚĂRII ÎNAINTEA POLITICIENILOR!

Ion Cazacu alături de soția sa au fost oaspeții sufletiștilor prezenți la Buzău, de aceea a deschis suita de inserturi audio, insă drept este ca prezentarea evenimentului de decembrie să fie realizată de sărbătorita la propriu a zilei – Rodica Meiroșu. Tocmai acest lucru a dat și tonul vesel al Pieței voluntare și gratuite de semințe de la Buzău. Auzim imediat!

DIN CE LE PRISOSEȘTE SĂ DEA ȘI EI MAI DEPARTE. ACESTA ESTE PREȚUL SEMINȚELOR CU SUFLET.

Printre sufletiști, buzoienii care au aflat de eveniment caută cu privirea, dar și cu vorba.

Mitică Enciu vine la fiecare piață voluntară organizată de grup deja aproape în toată țara. Aduce de la Călărași pe lângă voie bună, mereu vorbă așezată și flori de cameră, dar și arbuști. Iată care este realitatea organizării acestor evenimente.

Credeți că scăpa de microfon la cât de vivace este de fiecare dată? E sarea și piperul momentelor nu de criză, ci de intensitate și mama macilor cel puțin din România! Este desigur, Costela Toma sau doamna cu 30 de peițe la activ.

Nu plecăm din sala Pieței de Semințe de la Buzău fără să aflăm cum sunt cultivați trandafirii lui Dumitru Dragomir, domnul serios care azi a oferit la propriu flori.

Facem calea liberă pentru a reveni și de această dată către banca populară de gene coordonată de Stela Zamoiu în câmpia dinspre Săgeata. Este poate cea mai frumoasă pledoarie pentru ca fiecare dintre noi să prețuim și pământul din ghiveciul rămas liber pe pervazul vreunei ferestre, darămite grădina încărcată cu buruieni ce-și fac de cap un întreg sezon acolo.

RĂZBOIUL BATE LA UȘĂ. NU PUTEM ȘTI DACĂ MAI AVEM VOIE SĂ MAI DĂM ȘI GRATUIT. CE ESTE ROMÂNESC ESTE ȘI BUN.

De la nouă și puține minute și până dincolo de ora 13, holul Sălii Mari a Consiliului Județean a găzduit lada cu zestre genetică a României care în prezent nu se află decât în custodia acestor români speciali care muncesc cu palmele lor pământul doar cu un scop unic – să ducă mai departe moștenirea creației unice numită sămânță, cea dătătoare de viață. Ei nu-și arogă drepturi pe semințe, ci fac schimb între ei și ne oferă și nouă, tuturor. Nu au pretenția că dețin adevăruri supreme, ci împărtășesc bucuria rodului românesc. Ei nu au diplome în domeniu, ba sunt și muncitori necalificați, dar și ingineri horticultori, profesori sau pizzari. Că veni vorba, lady chef Andrea Pascu de la Restaurantul Antica Roma a onorat prezența celor 30 de sufletiști cu pizza romană de post, dar și cu cârnați picanți aduși din peninsulă. Ba, vinetele cultivate de sufletiști au fost deliciul unei pizza aparte, iar peletele de cartofi prăjiți au uimit adunarea care a gustat din pizza de post cu cartofi. Fac o mențiune – lady chef Andrea a fost uimită la rându-i de bucurarea de care au dat dovadă sufletiștii efectiv când le sunt cerute semințe și detalii despre cum se plantează acestea. 

foto Ilinca Moise

Notăm și susținerea conducerii Consiliului Județean Buzău față de mâna de români care au căutat aprins să organizeze o piață de semințe la ei acasă la Buzău, județul de unde a pornit fenomenul semințelor cu suflet din România.

foto Ilinca Moise

APLOMB

Ce-ar fi dacă în 2023 fiecare dintre noi ar avea o brazdă cu salată? Sau una cu ceapă verde? Ori poate o grădină întreagă cu legume? Semințele românești încă circulă datorită membrilor Grupului Semințe cu suflet asupra căruia au și drept de proprietate intelectuală de marcă plătit și eliberat de OSIM.

Și nu este de glumă! Datorită notorietății publice naționale și internaționale pe care a atins-o acest grup, să fie clar înființat de buzoianca Rodica C. Meiroșu alături de o mână de sufletiști, există deja replici chiar sub același nume care fac un singur lucru – se folosesc efectiv de nume pentru a organiza piețe de semințe, dar și pentru a vinde diverse produse, ceeace sufletiștii adevărați ai României NU fac. Pentru că una dintre copiile grupului implică și numele unei mari instituții de educație din țară așteptăm rezultatul anchete interne și mai apoi revenim cu articol detaliat.

foto Ilinca Moise

Totuși…ce-ar fi dacă la piața următoare de semințe de la Buzău fiecare dintre noi ar veni cu zâmbetul pe buze și poate cu un morcov, o ridiche sau cu o lufă, toate roade ale semințelor primite anul acesta la cea mai frumoasă piață de semințe voluntară și gratuită organizată vreodată la Buzău? Rețineți provocarea!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole