Cea mai frumoasă expoziție organizată în acest an în orașul Buzău, la Galeriile de Artă, și cu cele mai multe ecouri în rândul elitei din urbe reunește până pe 19 iunie cămăși cu altiță de pe întreg teritoriul Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului.

Așadar, ieri, conducerea Consiliului Județean Buzău, instituție care a inițiat acest demers cultural prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului” a luat parte la inaugurarea expoziției cu ii cu altiță. Iată o parte din informațiile care au însoțit acest eveniment:

” România împreună cu Republica Moldova au depus in 2021 dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea cămăşii cu altiţă în lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO. La sfârșitul anului 2022, UNESCO urmează să transmită decizia cu privire la acest dosar.

Conform specialiștilor, cămașa încrețită cu ornamentul „altiță creață” și cu râuri pe mânecă cunoaște la Buzău două etape distincte: tipul vechi, cu altiță mică, încreț alb și râuri înguste și tipul mai recent, de cămașă mocănească, o replică a cămășii vechi, dar având elemente de simplificare și reducere în tehnica de cusătură și dimensiuni.

Expoziția CĂMAȘA CU ALTIȚĂ din Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” prezintă cămăși de pe cele 5 văi ale geoparcului, piese unice aflate în colecții private sau în patrimoniul comunelor:

  • Valea Râmnicului: Comuna Valea Salciei, Mariana Trif (Bisoca), Asociația Zestrea Bisoceană
  • Valea Slănicului: Amelia Papazissu – Tezaur Uman Viu UNESCO (Beceni), Cecilia Petrescu (Mânzălești), Elena Moroianu (Lopătari), Anișoara Brebeanu (Lopătari)
  • Valea Sărățelului: Asociația Tradiții pentru Viitor (Scorțoasa)
  • Valea Bălănesei: Mariana Bălălău (Odăile)

Valea Sibiciului: Cristina Delciza Mareș

În memoria doamnei Adela Petre care a contribuit prin creațiile sale la fundamentarea Geoparcului „Ținutul Buzăului”, vor fi expuse cămăși cu altiță din colecția lăsată moștenire nepoatei sale, Cristina Delciza Mareș. Născută pe Valea Sibiciului, doamna Adela Petre și-a dedicat viața artei populare, autoritățile române declarând-o în timpul vieții „Tezaur uman viu” UNESCO.

Manifestarea este organizată cu prilejul Zilei Universale a Iei. Accesul publicului este liber.

____________________________________________________________________________________

Cămaşa, piesă principală a costumului tradiţional, a însoţit românul în toate ipostazele existenţei sale. Pe câmp, la biserică, la horă, la colindat, la nunţi şi înmormântări, cămaşa având nenumărate funcții.

Așa cum se menționează în dosarul de acreditare a cămășii cu altiță, “cămașa încrețită la gât, cu altiță, numită de specialiști cămașă carpatică, este un tip de mărturie vizual-documentară, de înaltă performanță artistică. Desăvârșită de mâna femeilor de la țară, generație după generație, nu doar pentru a-și proteja trupul de intemperii, ci și pentru a comunica oamenilor, printr-un cod vestimentar specific mentalității tradiționale românești, mesaje non-verbale despre status-ul purtătoarelor: de unde vin, ce vârstă, etnie și statut civil au”. În contextul ruralității tradiționale românești, cămașa cu altiță era percepută ca o cămașă bogat decorată, mai ales la umăr, fiind purtată, de tinerele fete de măritat, de mirese și de femeile căsătorite, în primii ani după nuntă, pentru a fi cât mai frumoase, adică mândre, apelativ des întâlnit în mediile folclorice din spațiul românesc”.

„.

Articolul precedentLa mulți ani, distinsă doamnă Ichim!
Articolul următor(P) Lungu, PSD:”Patru comune buzoiene vor avea rețele de gaze naturale”