Este probabil cea mai importantã veste pentru zeci de mii de locuitori ai satelor de munte ale României care în ultimii ani si-au vãzut viaţa pusã în pericol, iar bunuri şi animale domestice din gospodãrie rãpuse de animalele sãlbatice. Ȋn faţa atacurilor repetate ale urşilor şi mistreţilor nici o lege nu rãspunde corespunzãtor în prezent, iar guvernul liberal nici nu ia în seamã milioanele de lei pe care este nevoit sã le plãteascã drept despãgubire românilor care au trecut prin ravagiilor sãlbãticiunilor.

Desigur, judeţul Buzau se aflã pe aceastã lista naţionalã ce cuprinde despãgubiri pentru pagubele produse în sistemul privat fãcute de cãtre animalele sãlbatice, iar campioane la nivel judeţean sunt comunele Bisoca şi Beceni, potrivit precizãrilor fãcute de Asociaţia Judeţeanã a Vânãtorilor şi Pescarilor Sportivi. Ȋn zona alpinã mentionatã anterior, valoarea despãgubirilor a trecut de 60.000 de lei în 2020 şi reprezintã 40 la sutã din valoarea judeţeanã. Ȋn acelaşi timp, atacuri sistematice au loc şi pe zonele Bozioru, Colţi sau Pãnãtãu. Peste tot localnicii reclamã încã lipsa de implicare a autoritãţilor responsabile cu administrarea fondurilor de vânãtoare.

Ȋn timp ce actualul guvern se dovedeşte limitat in luarea unor masuri de stopare a atacurilor animalelor sãlbãtice şi de impunere cãtre asociaţiile de vânãtoare sã-şi respecte atribuţiile din teritoriu, PSD a inclus in programul de guvernare o prevedere clarã care aratã cã in timpul a şase luni pot fi aplicate mãsuri care sã ducã la reducerea efectivelor de mistreţi in primul rând panã la o limitã care sã nu pericliteze siguranţa activitãţilor agricole.

Text asumat de PSD Buzau Cod mandatar 11200020

Articolul precedentPufu, PNL: Licitatie pentru autostrada Ploiesti-Buzau, in decembrie
Articolul următorProduse proaspete şi româneşti în fiecare casã