Ȋndemnul de a consuma produse româneşti în mod aproape exclusiv, dar şi în cantitãti suficiente nu a creat încã deprinderi stabile în rândul românilor. Nici consumatorului nu îi este la îndemânã sã cumpere doar alimente de la fermierii români, dar nici celui din urmã sã-şi vândã marfa prin metodele conturate de pandemia de COVID-19.

Daca actualul guvern nu se preocupã şi nu pune la punct sistemul cât mai scurt dintre tãranul producãtor şi consumatorul mai ales urban, social-democraţii au prins în programul de guvernare mãsuri clare care sã ducã la creşterea consumului de produse româneşti.

Acesta are la bazã Programul “Produse proaspete in fiecare casã” – un program prin care fermierii sã livreze printr-o aplicaţie intelgientã produse susţinute anual de statul român cu 15 milioane de lei, bani ce pot proveni de la UE si PNS plus bani din bugetul de stat.

Interesanta propunere social-democratã este completatã cu mãsura prin care produsele româneşti de calitate sã fie distribuite prin programele naţionale deja consacrate în şcoli, spitale, unitãţi militare, aşezãminte sociale, persoane vulnerabile. Desigur, programul prin care coşul ţãrãnesc sã ajungã în sistemul social este susţinut cu 100 de milioane de lei anual din bugetul de stat.

Pentru ca aceste douã mãsuri sã poatã avea loc este nevoie şi de fermieri puternici şi mai ales tineri. PSD va merge pe finanţarea acestei categorii profesionale, dar dupã ce ea se va fi instalat în mediul rural. Finanţarea tinerilor fermieri se ridicã la 150 de milioane de euro in fiecare an, iar banii au filierã UE si PNS.

TEXT ASUMAT DE PSD BUZAU COD MANDATAR 11200020

Articolul precedentPREMIERÃ: Efectivele de mistreţi pot fi reduse controlat
Articolul următorBenchescu, PNL: DN10 intra in evaluare pentru refacere completa