Din luna aprilie a acestui an şi până în prezent, luna noiembrie, numărul naşterilor a scăzut sistematic faţă de aceleaşi perioade din 2019, în timp ce numărul deceselor a urmat o cale inversă. Cei mai mulţi copii născuţi în România au fost în luna august: peste 16.000, însă de atunci creşte dramatic numărul deceselor. România trece în acest fel printr-o iarnă demografică fără precedent cu efecte demografice pe o perioadă îndelungată ce va fi resimţită până peste 24 de ani, spun specialiştii care fac evaluări ale efectelor pandemiei de COVID-19.

PSD propune în programul de guvernare stimularea natalităţii şi sprijin pentru educaţia timpurie. La naşterea fiecărui copil statul va acorda un voucher de câte 400 de euro. Ȋn acelaşi timp este necesară şi majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului. Aceasta va trebui să fie cel puţin salariul minim pe economie sau 100% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de şapte salarii.

Social-democraţii propun şi majorarea stimulentului de reinserţie în muncă. Acesta va trebui să fie de cel puţin 1,5 salarii minime în primul an de la naştere şi un salariu minim net în al doilea an. Stimulentul de reinserţie în muncă se va acorda pe o perioadă de trei ani în cazul naşterii celui de-al treilea copil.

PSD are în vedere şi stimularea în premieră a educaţiei timpurii, iar pentru fiecare copil vor fi alocate vouchere de creşă până la intrarea acestuia la grădiniţă, adică până la vârsta de trei ani.

TEXT ASUMAT DE PSD BUZAU COD MANDATAR 11200020

Articolul precedentGabriel Avrămescu, candidat PNL Buzău pentru Camera Deputaților: Ciolacu, copy/paste după gestul lui Dragnea!
Articolul următorPropunere PSD: Mentorat cu seniori