Reprezentantii judetului Buzau la Targul National de Turism de la Bucuresti se intorc astazi acasa cu un succes neasteptat: agentii de turism din tara, mai ales, solicita pachete de turism prin care teritoriul cu geoparc national in curs de acreditare UNESCO sa fie promovat si vandut turistilor care intreaba extrem de des despre povestile Muntilor Buzaului si gastronomia iute de la Curbura Carpatilor.
Cea mai buna zi de la TNT 2020 a fost cea de ieri, sambata, 22 februarie si penultima de organizare. Standul Consiliului Judetean Buzau, amplsat alaturi de standurile centrelor de informare turistica din tara, ale consiliilor judetene si primariilor, agentiilor de turism, tour operatorilor si unitatilor de cazare, in pavilionul B2, a fost in atentia turistilor romani, dar mai ales a reprezentantilor agentiilor de turism.
Gazdele au oferit spre degustare vinuri alb, rose si rosu de la Statiunea Pietroasa, LaCerta Winnery si Domeniile Blaga, babic, ghiudem, carnati de Plescoi si covrigi, iar promovarea traditiilor a fost asigurata in acest an de Amelia Papazissu, tezaur uman viu din comuna Beceni, mester popular care lucreaza in fir de par de capra, in razboi vertical. In acelasi timp, la standul CJ Buzau a mers roata olarului Emil Matei din comuna Manzalesti, singurul olar al zonei noastre care inca stie si povestea lutului, dar si sa dea viata unor obiecte odinioara de referinta in viata satului, dar si materie pentru export din comuna sa de nastere.
Organizatorii TNT au pus in dezbatere nationala destinatiile de excelenta EDEN, iar judetul Buzau a primit in urma cu cativa ani aceasta distictie atat pentru statiunea Sarata Monteoru, cat si pentru Geoparcul Tinutul Buzaului pentru care presedintele CJ, Petre Emanoil Neagu spune ca anul acesta se depune documentatia prin care aceasta arie reprezentativa a judetului Buzau sa intre in patrimoniul imaterial UNESCO, deci vizita specialistilor internationali ar putea avea loc in 2021, iar acreditarea in 2022.
Turistii trecuti de 40 de ani au intrebat la standul Buzaului despre trovanti, Vulcanii Noroiosi si chihlimbar, iar tinerii vor sa participle la ture de rafiting pe raul Buzau in zona Nehoiu, iar aici mentionez ca Florina Florea de la Centrul National de Informare Turistica Nehoiu a fost prezenta ca invitata a CJ la stand. Florina spune ca oaspetii au dorit harta vizitatorului pentru zona Nehoiu, dar si pliante informative despre ce se poate practica in zona montana: mountainbike, drumetii si rafting. Agentiile de turism doresc si pentru zona aceasta pachete turistice, trei dintre ele ramanand ferme pe pozitie pentru Nehoiu pentru a putea trimite in 2020 turisti in capitala raftingului romanesc!
Pe masa standului Consiliului Judetean Buzau au fost de mare efect un vulcan confectionat de elevii Liceului de Arte Margareta Sterian din Buzau, vulcan in miniatura cu lava autentica si sunetul specific acestora, dar si trovanti confectionati aparte – forme care spun o istorie nestiuta a frumusetilor judetului Buzau – areal fantastic!
Add Comment