Buzaul semneaza de astazi in propria carte de istorie cu aripi care pot deveni model sau care aduc in prezent amintiri legate de aripile care au crescut de-a lungul atator zeci de ani fie pe aerodromul de la Boboc, fie au trecut prin cuibul de parasutisti din zona orasului Buzau. Monumentul Aviatiei si Parasutismului romanesc simbolizat printr-un avion Albatros amplasat in al doilea sens giratoriu al urbei, cel din partea comerciala este in fapt o oglindire a istoriei deschisa candva de Iulius Tetrat, spune scriitorul Valeriu Nicolescu, el insusi “zburator” in Armata Romaniei.
Va aduc in atentie evenimentul din 19 iulie 2019, inceput in jurul orei 10, in zona comerciala a Buzaului, in prezenta a numeroase autoritati centrale si judetene din sfera administrativa si politica. Am insa fir rosu povestirea lui Dumitru Gorban, armurierul de odinioara de pe Albatrosul L39, al 146-lea astfel de aparat intrat incepand cu 1981 in dotarea Fortelor Aeriene Romane, la Boboc si folosit ca aparat de antrenament pana in 2008.
In fapt, Buzaul a fost astazi martor al inaugurarii acestui monument ca un preambul al Zilei Fortelor Aeriene Romane marcata anual pe 20 iulie. El comporta insa mentionarea mai multor aspecte: judetul Buzau este din istorie si pana in prezent patrie a aviatiei din Romania – la Baza Aeriana Boboc fiind instruite toate aripile romanesti, imi spune cu mandrie un fost pilot, adica el insusi “aripa”! Mai apoi, orasul Buzau este recunoscut drept patrie a parasutismului militar prin numeroasele unitati militare care au aceasta arma aparte din Armata Romaniei, una dintre ele fiind baza de formare. O statistica prezentata nu cu multa vreme in urma de un fost comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica arata ca 80 la suta din cei peste 100.000 de locuitori ai urbei au cel putin un membru din familie care sa fi servit patria ori care poarta in acest moment haina militara! Daca adaugam si mentiunile facute la eveniment de scriitorul Valeriu Nicolescu, el insusi parasutist, atunci este suficient sa motivam desfasurarea de astazi care a avut circa doua mii de buzoieni martori bucurosi ai istoriei pe care o vad, o admira si chiar o recunosc.
Armurierul Dumitru Gorban tine strans la piept o gentuta in care am sa aflu ceva mai tarziu ca sunt poze cu avionul care de astazi incanta trecatorul prin Buzau. Este atent la tot ce se intampla.
Nu avea cum sa fie ales la intamplare frumosul Albatros. Domnul acesta cuminte, dar care detine informatii frumoase imi spune in detaliu, dand pagina cu pagina, dar cu migala, in albumul sau cu fotografii valoroase.
Ii simt vocea pierzandu-se in timp ce povesteste despre avionul pe care il incarca odinioara cu bombe, potrivit protocolului… Dumitru Gorban si Albatrosul.
Ca nu este un avion oricare de la Baza Boboc imi spune si primarul orasului Buzau, Constantin Toma, initiator al demersului menit sa oglindeasca o istorie temeinica a zonei noastre.
Ce-i drept, dintre cei 2.000 de buzoieni, multi au fost copii adusi de parinti sa primeasca intr-un fel o lectie despre libertate, despre un vis implinit al omului, acela de a zbura.
Revin la interlocutorul meu, Dumitru Gorban, care isi strange cele doua albume cu poze si care spune ca la mansa Albatrosului din sensul giratoriu al Buzaului au urcat in anii multi de antrenamente piloti mari, nume importante care au scris realmente istorie in aviatia militara, dar si civila. Printre ei, cosmonautul Dumitru Prunariu care venise la Boboc dupa ce a zburat pe Albatros si in Baikonur.
Iulius Tetrat, Mircea Badulescu, Grigore Bastan si tinerii prezentului. Prezentul din aviatie si parasutism isi doreste cer senin, dar si recunoasterea noastra! La inaugurarea acestui monument dedicat unei realitati a orasului Buzau am stat de vorba cu multi piloti. Dintre toti, Ion Lazar mi-a placut in mod deosebit. Poarta astazi cu el cuvinte despre zbor, vis implinit, dar si placerea de a fi profesionist.
De astazi nu vom mai trece nepasatori pe langa Albatrosul de pe bulevardul Unirii. Ne va atrage atentia si fara sa ne dorim si de fiecare data ne va spune ca dincolo de noi sunt oameni care au curaj, puterea de a fi mai buni decat se stiu ei insisi si de a scrie istorie atunci cand pot! Cer senin!
Add Comment