Advertorial

Angajez medic internist!

Pana acum o luna si ceva am avut emotii ca va fi inchis. Din cauza faptului ca nu putem gasi un medic internist.

Este o realitate sora buna cu disperarea in cazul unuia dintre spitalele de baza nu numai pentru autoritatile Vaii Buzaului, ci si pentru populatia acesteia, plus oameni care vin de la Sf. Gheorghe in jos, spre Buzau!

Am crezut ca ziua frumoasa de toamna va aduce strict doar vesti pozitive din urbea asezata temeinic pe piept de  munte si rasfirata precum pletele unei tinere fete pe o intindere pe care nu ai cum sa o cuprinzi atat de usor nici cu gandul, daramite cu ochiul! Par sa fie acorduri clare de vreme in schimbare catre rece. Semn sta fumul care la primele ore ale diminetii iese de pe hornurile caselor. Dintr-o data, drumul national 10 se lumineaza! Fix in zona Lunca Pripor soarele inveleste si drumul si asezarea, dar ii da si sufletului pornirea spre urbea montana care se constituie altfel pe harta judetului Buzau si care creste cuminte, fara sa deranjeze restul zonei cu probleme de mare gravitate.

Ajung in centrul orasului Nehoiu cu gandul ca oamenii de aici chiar au un alt stil de viata! Respira un aer curat care se aduna in cuva orasului, au parte de obiceiuri ale vietii de zi cu zi care tin inca de padure, isi pot lesne arunca un ochi la albia raului Buzau care ii poate hrani pe viata sau mai bine zis atata vreme cat va curge apa prin ea! Lucruri aparte in orasul pe care incerc sa-l cuprind prin intermediul oamenilor lui. Curati, unii cu ilice de lana stranse pe trup, altii suprinzator – la costum, cu fata neteda si vorba bine asezata nicidecum grabnic aruncata pe gura. Munteni! Vorbesc despre locuri de munca peste munte, adica la Covasna sau Brasov. Dar si despre hrana pe care tot de acolo o aduc. Asa a fost in istorie, de ce si cine sa rupa fratia aceasta dintre munti?

Primarul care vrea sa existe spital

Cum sa nu! Ionut Milea pare genul primarului care chiar sta printre oamenii din oras. Le vorbeste, ii cheama alaturi de el pentru a gasi solutia de mijloc, se implica! Ma uit la tanarul de 35 de ani care si-a asumat sa conduca totusi un oras fie el numai cu putin peste 10.000 de locuitori. Apar totusi in fiecare ora situatii noi, gospodaria urbana este imensa si detine intocmai aceeasi componenta precum a unui oras mare.

La prima ora a unei dimineti obisnuite, primarul din Nehoiu avea coada de oameni la usa. Oameni coborati din satele rasfirate pe coaste de munte colorate in nuante infinite de toamna!

Frumusetea acestor locuri parca se identifica si cu starea oamenilor pe care ii vad la usa primarului. Nu se vaita prelung si stresant, agasant, nu au probleme despre care sa creada ca nu detin rezolvare, ba din contra ei insisi vin cu ideea ca exista rezolvare. Oamenilor le pare rau ca le pleaca tinerii in strainatate, in general. Si ai lor pleaca, insa revin sa-si faca aici la Nehoiu case trainice si vorbesc despre oameni la 40 de ani care gata! au terminat cu strainatatea si s-au stabilit acasa. Casele lor se vad peste apa Buzaului. Cum se spune? Soarele parca le lumineaza mai bine pe cele rasarite. Casele muntenilor insa nu epateaza, nu detin turnulete sau lei pe poarta, sunt case construite mai ales potrivit influentei zonei: cu multa piatra si lemn. La multe nici nu exista etaj. Sunt doar cateva observatii, nu am vazut insa intreaga zona.

Fara introducere ampla ajung sa discut cu Ionut Milea despre cea mai mare dintre problemele orasului Nehoiu: spitalul trebuie sa existe si are nevoie de medic internist! Sa-i spunem intocmai anunt de angajare si sa folosim cuvantul URGENT: Pana acum o luna si ceva am avut emotii ca o sa fie in posibilitatea ca o sa fie inchis. Din cauza faptului ca nu putem gasi un medic internist. In urma cu peste un an am adus o doctorita din zona Moldovei care s-a dovedit a avea probleme, iar managerul a fost nevoit sa renunte la dansa.

Ne adaptam la tema subiectului. Vreau sa fiu corecta si spun ca la Spitalul Orasenesc Nehoiu inca vin locuitori de la Magura si pana de dincolo, din Covasna. Asa a fost dintotdeauna. Numai ca, desi conducerea din Nehoiu a facut apel la primarii din comunele din aval sa contribuie la existent spitalului care le ofera servicii medicale si locuitorilor lor, nici in ziua de astazi si nici macar o singura comunitate nu a contribuit cu zece lei: De la Magura in sus si pana la  Intorsura Buzaului nu mai este nicio unitate medicala. Bine, este la Patarlagele un spital privat, dar acolo se plateste. Populatia Vaii Buzaului este una saraca.

Cand am preluat eu functia de primar interimar, la inceputul anului 2015, spitalul chiar trecea printr-o perioada foarte grea, cu datorii foarte mari. Am reusit si prin intelegerea consilierilor sa ajutam spitalul. Acum spitalul are centrala proprie. Prin 2007-2008, spitalul nu mai avea cu ce sa se incalzeasca. Centralele vechi mergeau pe pacura sau pe un lichid care nu mai era de gasit pe piata atunci. Un om cu inima mare, domnul Borsos, care nu mai este printre noi, cel care a pus bazele fabricii Nikmob in care lucreaza mare parte din oamenii Nehoiului, a hotarat atunci cu cativa oameni de buna credinta sa extinda reteaua de la fabrica la spital, astfel incat o buna perioada de timp caldura de la spital a fost sustinuta de fabrica aceasta. In 2016, cel care avea de fapt sistemul de incalzire al orasului Nehoiu, un danez, hotaraste sa-si retraga toate utilajele. Probabil si din punct de vedere economic a crezut ca nu mai este profitabila aceasta afacere. Astfel, eu in mai 2017 am fost pus in situatia sa gasesc o solutie pe care sa o aplic in patru-cinci luni de zile pentru ca venea sezonul rece. Nu ascund faptul ca am gasit intelegere la nivel judetean si la nivel national, astfel incat Guvernul Romaniei mi-a alocat 20 si ceva de miliarde de lei astfel incat nehoienii au putut avea caldura de la 1 noiembrie. Partea noastra de cofinantare a fost de 30 si ceva la suta.

Primarul Ionut Milea spune in randurile de mai sus etape din existenta recenta a Spitalului Orasenesc Nehoiu. Spre exemplu, cu maxim cinci ani in urma cand spitalul avea probleme financiare, oamenii din oras care aveau de facut pomeni si parastase, imi aduce aminte ceva mai tarziu dr. Remisovschi, managerul spitalului, mergeau la spital si faceau cele crestine dand mancare pentru pacientii internati aici. Numai ca in acest moment, revine primarul Milea, nu banii sunt problema spitalului, ci personalul medical, numarul acestuia. Deci, sunt locuri de medici, cel putin patru, aflu in scurt timp de la medical Sergiu Remisovschi, managerul spitalului. Tocmai de aceea, iata cu ce intervine primarul Ionut Milea la anuntul simplu de angajare rapida a unui internist: La momentul de fata, vorbind din punct de vedere legal am luat modelul si de la rasului Nehoiu a reusit sad ea o prima de instalare a medicilor noi si se ingrijeste sa gaseasca un loc unde sa stea.

Ionut Milea intervine in partea audio cu detalii despre conditiile urbane de locuit, dar mai ales despre salarizarea pentru un medic cu experienta, dar si pentru unul la inceput de cariera care ajunge la 12 mii de lei salariu lunar.

Si continuu discutia in spital. La intrarea in curtea acestei unitati medicale de nivel patru in ierarhizarea realizata de catre specialistii Ministerului Sanatatii, si fac specificatia ca exista si nivel mai jos, oameni cu bagaje. Asteapta ceva. Aflu ca rude asteapta cu care sa intre spre sectii pentru ca solicita internarea. Pentru un batran este a sasea prezenta in perioada recenta: nu mai poate merge. Il am tare bolnav, imi zice sotia acestuia.

Caut zona de intrare in spital pentru a afla de la managerul dr. Sergiu Remisovschi daca este o urgenta majora a acestei unitati medicale cu paturi angajarea unui medic internist sau, cine stie, poate este altceva: In comparatie cu 2014, stam bine economic, adica nu mai exista datorii. Dar bugetul nu este asa de mare ca sa ne permitem noi ca sa fie si abundenta de medicamente si sa facem si investitii, ca acestea sunt importante. Infrastructura sa fie altfel ca sa atragem medicii tineri. Acum vreo patru ani, majoritatea medicilor erau aproape de pensie sau erau pensionari si erau angajati la noi la spital cu contract de prestari de servicii. Ca si in alte parti, majoritatea medicilor rezidenti isi aleg alte spitale. Cu toate ca au fost pe listele spitalului respectiv, ei isi cauta in alta parte. Au plecat patru medici la pensie si anul acesta au fost angajati patru medici. In 2017 am angajat un medic chirurg, acum un radiolog, un neonatolog si un internist. Sunt 11 medici. Problema cea mai mare este pe sectia de interne pentru ca acolo sunt patru posturi si activeaza unul singur. Volumul de munca este foarte mare si nu stiu cat o sa reziste la un moment dat. Dr. Frunza era calita, facea fata. S-a pensionat. Acum o luna s-a angajat o alta doctorita. Venita de la Bucuresti, fiind obisnuita cu volum de munca mai mic si cu ajutoare pentru dumneaei este foarte greu. Permanent scoatem postul la concurs. Din patru-cinci posturi scoase la concurs daca apare, se inscrie unul. Cautam internisti, ginecolog, anestezisti – macar unul sa fie al spitalului, de 16 ani de cand sunt eu nu am avut decat cateva luni unul al nostru, pediatru….11 din 15 medici necesari, dar spitalul are 18 posturi de doctori. Media optima ar fi de 15!

Pe fata doctorului cu experienta la Nehoiu, desi nu este de fel din zona, se citeste o suparare cronica: mereu-mereu spitalul este in lipsa de doctori desi, iata ca intreaga comunitate vine cu lucruri concrete pentru acei doctori care vor sa ramana in zona! Nu sunt medic, insa daca as fi pusa acum sa aleg unde as vrea sa lucrez as alege acest oras cu aer elvetian! In primul rand pentru aceste conditii de mediu, apoi pentru ca zona este permisiva si ofertanta din punct de vedere investitional – acum se dezvolta turistic nemaipomenit de bine, si pentru frumusetea orasului!

In fapt, insusi medical Remisovschi poate fi un exemplu deoarece in urma cu 16 ani s-a stabilit in Nehoiu impreuna cu familia: Pe meleaguri nehoiene ni s-a nascut si o fetita. Nu ne mai gandim noi sa plecam din zona pentru ca ne gamdim ca vrem sa facem in fel si chip spitalul sa ramana in picioare si sa functioneze in parametri cat mai optimi!

Ca in orice problema exista si efecte secundare atat de nedorite! Spre exemplu, lipsa schemei de 15 medici cel putin in Spitalul Orasenesc din Nehoiu tine pe loc semnarea unui imens proiect care ar ridica rangul acestei unitati spitalicesti din judetul Buzau. Dr. Remisovschi detaliaza in insertul audio.

 

Medicul acesta si familia sa cresc frumos la Nehoiu! Numai ca multumirea aceasta este umbrita de cautarea continua de echipa medicala!

Cred eu insa ca este deja suficient cuvantul unui primar tanar care vrea ca spitalul orasenesc sa existe si ofera destule lucruri, mai ales un salariu pe masura acelui specialist care vrea in primul rand sa salveze Sectia de Medicina Interna care acum lucreaza cu un medic pensionar deja foarte solicitat! Nehoiu este orasul de poveste care intotdeauna a reusit sa iasa din impas prin forte proprii! De data aceasta cred ca putem sa-i dam o mana de ajutor! Un medic internist!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole