Marți, pe 29 iunie 2021, de la ora 11.30, sute de victime ale urșilor merg la București. Protestul se anunță pașnic și presupune prezența sătenilor care au avut de suferit din cauza animalelor sălbatice, a celor care au fost atacați de urși sau porci mistreți, dar și a autorităților publice locale care în decursul ultimilor ani nu au primit nici un sprijin ministerial pentru a-și putea apăra proprii locuitori și zonele în care aceștia trăiesc din calea atacurilor animalelor sălbatice.

Protestul este organizat de oamenii simpli în colaborare cu asociațiile de vânători din România, dar este susținut și de mediul politic. Evenimentul se numește Protest pentru controlul populației de urs din România.

De menționat este faptul că în cursul săptămânii trecute, la Buzău a avut loc o ședință de lucru la care au fost prezenți reprezentanți ai jandarmilor, Instituției Prefectului Județului Buzău, medici sanitar veterinari, comisari de mediu, inspectori teritorial silvici din Vrancea și Buzău, autorități de mediu, dar mai ales primari din comunele în care oamenii trăiesc sub teroarea urșilor. Scopul a fost clar de a găsi o soluție de stopare a acestor atacuri despre care specialiștii spuneau în acest articol că ar fi trebuit să se propage până maxim la început de iunie. Numărul acestora din urmă, comune cu atacuri masive ale ursului, ar fi șapte în județul Buzău.

De departe, situațiile cele mai mediatizate sunt cele din Bisoca, mai ales că George Ionașc, un localnic activ civic, a semnalat problema tuturor instituțiilor din România abilitate să stopeze acțiunile nedorite ale urșilor în gospodăriile oamenilor. Spre exemplu, în cursul nopții trecute, stupii cu albine ai localnicului Lucian Ploscaru din satul Sările au fost din nou atacați de urs.

Este un exemplu doar, pentru că din luna martie a acestui an și până în prezent – DOAR PATRU LUNI – sunt întocmite deja 20 de dosare de pagube produse de urs în comuna Bisoca, oamenii urmând să primească despăgubiri. Amintim că același lucru s-a întâmplat și în 2020, însă mediatizarea cazurilor a fost redusă.

Ca atare, vă redăm mesajul Primăriei comunei Bisoca vizavi de protestul de la București din 29 iunie:

Stimați bisoceni,

Conducerea Primăriei Bisoca vă informează că marți, 29 iunie 2021, începând cu ora 12:00 va avea loc la București, în fața Ministerului Apelor și Pădurilor o manifestare pașnică cu scopul de a aduce la cunoștința autorităților centrale situația reală din zona noastră și din țară cu privire la problemele cauzate de numărul mare de animale sălbatice, scăpate de sub control, animale ce aduc pagube împortante în gospodăriile noastre, precum și a riscului tot mai crescut de a face victime și în rândul oamenilor.

Ținând cont că distanța până la București este destul de mare și necesită costuri, vă rugăm pe această cale să vă anunțați frații, surorile, copiii, rudele care locuiesc în București sau în împrejurimi și care pot participa la această acțiune, să o facă, iar vocea noastră să fie auzită!

Noi vom fi acolo pentru dumneavoastră!

AVOCATUL POPORULUI ANCHETEAZĂ ATACURILE URSULUI LA BISOCA

Aducem o notă, și spunem că în urma numeroaselor articole de presă prezentate și în ziarul nostru, buzaulinreportaje.ro , instituția Avocatul Poporului, filiala Ploiești a solicitat toată documentația necesară unei anchete solide în cee ace privește subiectul atacul ursului în comuna Bisoca.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a promis că va da o soluție în cazul Bisoca, însă aceasta nu a fost prezentată până în prezent, detalii fiind în acest articol. Probabil acesta a căutat o soluție unitară la nivel național, mai ales că în alte zone din țară au avut de suferit recent mai mulți oameni.

Potrivit recentului recensământ al animalelor sălbatice din județul Buzău, în arealul nostru sunt aproape 1200 de urși, iar optim ar fi ca în Munții Buzăului să trăiască 162 de urși. În 2020, în același teritoriu menționat erau numărați de către specialiști 970 de urși. Interesant este că raportat la populația de urs din munții României, între 6.450 și 7.200 de urși, Buzăul deține minim 20 la sută din totalul acestor animale sălbatice.

Articolul precedent(P) Vlad Pufu este noul președinte al PNL, organizația municipală
Articolul următorO VARĂ DE NEUITAT la Școala din Parc