Declarația le aparține oficialilor prezenți astăzi în Parcul Crâng, în zona în care își va avea sediul noua instituție numită Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău. Potrivit acestora, tocmai prin patrimoniul pe care îl va deține Banca de Gene de la Buzău – și anume semințe de legume, flori și plante aromatice și medicinale va deveni mai importantă decât însăși Banca Națională a României, importanța acestora pentru poporul român fiind una strategică.

În prezența președintelui Camerei Deputaților și președinte al PNL, Ludovic Orban, dar și a ministrului Agriculturii, Adrian Oros și a conducerii locale a PNL, în Parcul Crâng din Buzău a fost lansată ofocial instituția Banca de Gene. Declarația inițială îi aparține președintelui PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu care a comparat startul primit azi de Banca de Gene cu un moment biblic.

Proiectul Banca de Gene a fost susținut încă din campania electorală din 2020 de către senatorul Vlad Pufu care a declarat:

Cel mai așteptat punct de vedere a fost cel al ministrului de specialitate, Adrian Oros, de la Agricultură, rezervat de fiecare dată în ceea ce privește demararea acestui proiect la Buzău, însă astăzi încrezător în acest nod de mare importanță pentru agricultura românească. Astăzi, ministrul Oros a oferit și informațiile cele mai concrete – Banca de Gene a primit primele trei milioane de lei din care de la 1 iunie 2021 vor fi făcute angajări la noua instituție. Iată declarația ministrului!

Încă o sumă ce se apropie de 30 de milioane de euro va fi accesată din Programul Național de Reziliență și Recuperare, banii venind pe filieră europeană. Numai că în această perioadă, o sumă de specialiști pun la punct studiul de fezabilitate pentru noua clădire din Parcul Crâng.

Interesant a fost punctul de vedere al președintelui PNL, Ludovic Orban care arată că pandemia ne-a învățat să ne apreciem produsele obținute în țară. Orban a accentuat subiectul exemplificând chiar cu producerea de semințe românești la noua instituție, însă liberalul ar fi trebuit să aducă în context faptul că în Buzău există Stațiunea de Cercetare Legumicolă – cea care dă probabil mare parte dintre cei 12 angajați viitori ai noii instituții – și care și anul acesta a vândut și încă vinde semințe din soiuri românești obținute de cercetători legumicoli cu state vechi chiar în Buzău. Stațiunea buzoiană este și un important centru național de educație pentru tinerele generații de cercetători legumicoli. Iată încurajarea președintelui Camerei Deputaților Ludovic Orban pentru români!

Repetăm informația care arată că de la 1 iunie 2021 vor începe angajările pe cele 12 posturi de cercetare finanțate în prezent de Ministerul Agriculturii cu primele trei milioane de lei, prima investiție concretă în Banca de Gene de la Buzău.

Articolul precedent(P) Anunț public privind organizarea unui referendum pe 3 octombrie 2021
Articolul următor(P) Lungu, PSD – Întâlniri UNESCO și pentru Ținutul Buzăului