Reportajul de astazi are miros de fan cosit cu vreo doua ceasuri in urma, de aer coborat din padurile ce dau spre Izvoranu, plus iz cald nascut de sub cupola florii soarelui. Se strecoara in tolba aceasta si o doza placuta de aer ce urca din carosabilul drumului national si pare c-ar fi de ritm alert al unei vieti in continua transformare si care intra intr-un sat atat de cuminte disipandu-se de la sine tocmai datorita identitatii aparte de aici. Urcam si coboram strazi. Cautam chipuri si fapte. Identificam Unguriu sub alta forma: comuna caleidoscopica.

600

Peste toate simturile acestea avem parte de un ghid nemaipomenit: o munteanca ce rasare din pura intamplare pentru a contura mersul unei comunitati la care a luat parte aproape de la nasterea ei ca entitate administrativ-teritoriala. In cea mai tanara comuna a judetului Buzau, doamna Ghica vorbeste despre functia de primar folosind propria experienta. Cu doar zece ani mai mica decat Unguriu, distinsa “doamna primar” – caci de, asa le spunem sotiilor celor ce ocupa intaia functie din comuna – rade larg, molipsitor cand vorbeste despre comuna apei vii si a viitorului asezat deja sub umbrela identitatii de muntean.

Drumul national 10 Buzau-Brasov este coloana vertebrala pentru Unguriu, iar strazile mai lungi sau mai scurte, ce merg drepte ori care se intersecteaza una cu cealalta sunt raze ce tasnesc din acesta. Cautam sa aflam daca in perioada de stare de alerta pe fondul pandemiei de COVID-19 ungurenii isi pastreaza ritmul vietii.

Ce inseamna ritm al vietii in comuna premontana care vinde apa potabila, are aer de statiune turistica si identitate de casta pote fi aflat citind reportajul CRONICA UNGUREANA https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/cronica-ungureana/.

Articolul precedentCronica ungureana
Articolul următorPe 7 august se discuta acordarea de burse elevilor