Este lucru cert si verificat in teren pe 18 august 2020 de o comisie a Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

Comisia era asteptata la Siriu de minim un an si patru luni, timp in care doi ministri ai Turismului au promis ca ei insisi vor evalua zona, in conditiile in care demersul autoritatii publice locale din comuna Siriu, dupa cum ne preciza anterior primarul Corneliu Dumitrescu, a inceput cu ani buni in urma astfel incat in final Gura Siriului sa devina statiune turistica! Am precizat in detaliu aici si aici scopul prezentei in teren a comisiei condusa in teren de catre Alexandra Cerasela Pana, presedintele Comisiei de evaluare a documentatiei privind atestarea statiunilor turistice din cadrul MEEMA.

Potrivit viceprimarului din Siriu, Constantin Dragos Voicu “procedura de verificare a fost completa. In perioada imediata propunerea ca Gura Siriului sa devina statiune turistica de interes local se va face printr-o hotarare de Guvern, probabil cel mai devreme la sfarsit de luna in care ne aflam. Mai avem de transmis catre aceasta comisie nationala completari ale monografiei turistice a localitatii. In acelasi context, la nivel local va trebui sa facem un punct de informare turistica si sa marcam cat mai vizibil obiectivele turistice. Totul sa spunem la inceput, insa comunitatea Siriu incepe din aceasta luna o altfel de viata: devenirea satului Gura Siriului in statiune turistica de interes local sa se stie foarte clar nu inseamna noi taxe si impozite locale, ci inseamna in primul rand sanse mai mari de a atrage finantari nerambursabile. Acest lucru trebuie facut cunoscut, iar investitorii din turism isi pot construi din fonduri structurale europene noi capacitati turistice care vor duce la cresterea numarului de locuri destinate cazarii in zona noastra, Siriu, tocmai pentru ca apartin unei statiuni turistice de interes local. Efectul este multiplicator”, spune viceprimarul Dragos Voicu.

Ca o nota, membrii comisiei de evaluare au fost foarte impresionati de aglomeratia intr-o zi obisnuita din timpul saptamanii de la Cascada Casoca. Acolo se aflau grupuri de turisti atrasi de frumusetea aparte a arealului Siriu.

In asteptata hotarare de Guvern prin care Gura Siriului va fi declarata statiune turistica de interes local vor mai fi cuprinse inca noua astfel de localitati romanesti ce se vor adauga listei cu 51 de statiuni turistice de interes national si altele 77 de statiuni turistice de interes local cate are in acest moment Romania.

Important este ca Gura Siriului a primit din partea comisiei de evaluare a MEEMA 135 de puncte. Acelasi punctaj l-a primit si Sucevita la momentul intrarii ei in liga turistica nationala, in februarie 2017, iar de atunci si pana in prezent turismul din arealul sucevean a explodat.

Mentionam in continuare o parte dintre avantajele precizate chiar de catre autoritatile nationale din turism, avantaje pe care le au statiunile turistice:

  • Includerea in catalogul anual al statiunilor turistice editat de catre autoritatea nationala de turism, in speta acum de catre MEEMA, minister ce coordoneaza si turismul romanesc;
  • Prezentarea pe site-ul MEEMA;
  • Includerea in toate materialele de promovare ale acestui minister;
  • Includerea in harta statiunilor turistice editata tot de catre MEEMA.

In Romania, ultimele statiuni turistice de inters national si local au fost acreditate in prima parte din acest an. Mentionez din lista cu putine nume doar ca Lacul Sarat din Braila a devenit statiune de interes national, iar Jucu din Cluj si Pestisani din Gorj sunt statiuni turistice de interes local.

Judetul Buzau mai are acreditata in acest moment doar statiunea turistica Sarata Monteoru, cu statut de balneoclimaterica din 2016 si tot de interes local.

Copierea informatiilor si a materialului multimedia se supune Legii 8/1996 actualizata in 2020, legea dreptului de autor si drepturilor conexe si se poate actiona in consecinta.

Articolul precedentPerla comunelor din judetul Buzau
Articolul următorCuplurile de aur din Maracineni au fost premiate

2 COMENTARII

  1. Nu este ușor…conditia obligatorie este ca in Siriu sa existe 100 locuri de cazare!

    • In Siriu sunt 30 de pensiuni agroturistice cu circa 260 de locuri de cazare. Ele sunt cotate cu doua, trei si patru stele, dar sunt si pensiuni chalet.

Comments are closed.