Sunete prelungi de buhai dau să coboare și spre oraș din satele montane ale județului Buzău în care colindătorii țin tradiția ca azi, în ziua cea din urmă din an, să ureze gospodarilor câte versuri ancestrale despre venirea unui an nou și mai bun!

Uns tainic, instrumentul acesta muzical din folclorul românesc are frați de nădejade în alte țări – Zambomba în Spania, pignata sau petadou în Franța, rommelpot la flamanzii Belgiei sau cuica în Brazilia.

Totuși, sunetul asemănător celui de taur scos de buhaiul românesc este cheia plugușorului de azi! Încă se mai adună cete de flăcăi și bărbați dornici să colinde, însă mai sunt și gospodari dornici să deschidă poarta pentru urătorii speciali din an.

Pe culmile Bisocii, sus, pe granița Ținutului Buzăului cu bătrâna Vrance, ceata lui Constantin Moise, despre care v-am scris în 2018 AICI este și azi la urat.

Interesant este că muntenii aceștia din Bisoca marchează sărbătorile creștine într-un mod aparte, parcă dincolo de noi, de fuga noastră continuă după altceva. Ei pun în suflet năzuința străbună și-și lipesc de suflet cămașa costumului popular pe care îl duc la evenimentele sociale, de familie, dar și în biserică.

Spectaculoase măști în plugușor, inedite versuri închinate în mod unic în planul județului Buzău domnitorului Cuza!

Sunt însă în cele nouă sate de munte ale Bisocii și grupuri de copii care merg azi cu plugușorul.


Spectacolul este pentru noi toți și vorbește despre un an greu sau poate prea ușor pentru câțiva dintre noi, cu fericire și bucurii, tristeți fără margini ori poate cu bunăstare sau sărăcire – viață, per ansamblu, un an care pleacă peste câteva ore pentru a face loc unuia nou-nouț pe care nimerit este să-l ajutăm și noi să fie pe măsura fiecăruia dintre noi!

La mulți ani, bisoceni! La mulți ani, buzoieni iubitori ai patriei poartă între Moldova, Muntenia și Ardeal!

O parte dintre fotografii aparțin mediului de socializare.

Articolul precedentComuna buzoiană care s-a dublat în pandemie
Articolul următorJudețul Buzău nu mai are administrator public