Enigmatic se dovedește a fi buzoianul când denumește apele curgătoare binecuvântate, locurile de poveste ori munții care-i aduc liniștea în clipe de restriște și care se află în imediata lui apropiere.

La fel pare a fi și cu Ochiul Pământului – trovantul denumit așa de biscoenii de pe drumul dintre Mărtinu și Casele Bisocii.

Zona în care se află acest trovant misterios este în afara satului Lacurile, dincolo de cantonul silvic. Oamenii locului au identificat această prezență în numeroasele lor drumuri prin pădurea bisoceană care cu un an în urmă era paradisul urșilor ce atacau inclusiv locuințele sătenilor.

Trovanții din arealul Buzăului au forme ciudate, în general par a fi farfurii zburătoare, carapace de broască țestoasă și, mai rar sunt bile perfect sferice. Trovanții au de la puține grame și până la sute de tone greutate și sunt formațiuni geologice formate în straturile de nisip și spălate de apele calcaroase din subteran. Specialiștii spun că un trovant se formează în același fel cu o perlă. Pentru că ei cresc din inima pământului către suprafață, oamenii le-au zis pietre vii.

Zona Bisoca nu este trecută pe harta trovanților din județul Buzău, însă este timpul să se întâmple, la fel cum este normal să intre și în galeria selectă a comunelor promovate prin Geoparcul Ținutul Buzăului.

În plan internațional, Croația spre exemplu cu râul Cetina, denumire de ochi al pământului este dată unor ochiuri celebre de apă care au atașată de existența lor și o legendă ce atrage turiști. Așteptăm, așadar și legenda Ochiului Pământului, nestemata din munții Bisocii!

Sursa foto grupul Bisoca noastră dragă

Articolul precedent(P) Primăvara să ne aducă liniștea de care avem nevoie
Articolul următor(P) Se modifică prețurile la Urbis-Serv