Atata dorinta de a merge la scoala ne lipsea acut. Dupa ani de zile de esecuri si de hulit invatamantul romanesc, de succes doar pe nisa si nicidecum in masa, cele sase luni de invatamant online discontinuu din 2020, de examene organizate pe ultima suta de metri, dar si de dezvat de carte, bucurie a unei vacante atat de extinse, efectiv si cumva de intoarcere catre telefon si tableta – fix dusmanii de temut ai copiilor inainte de pandemie, au transformat deopotriva copiii si parintii, dar si pe dascali in iubitori reali ai scolii.

Ziua de joi, 10 septembrie 2020, a fost cea a deciziilor in invatamantul romanesc: se merge la scoala! In judetul Buzau 387 de unitati de invatamant functioneaza din 14 septembrie 2020 pe scenariul verde – elevii merg in clasa sa invete carte, 97 de unitati de invatamant intra in scenariul galben- perioade ce alterneaza invatarea in clasa cu invatarea online si nici o scoala nu are de aplicat scenariul rosu.

Pe strazile orasului Buzau, ieri, in zi a deciziilor, a fost sarbatoare! Parinti realmente emotionati ca isi duc copiii sa vada scoala in care vor invata, dar si copii entuziasmati sa afle ca merg in banca, desi suma restrictiilor impuse pe fondul starii de alerta cauzata de pandemia de COVID-19 este imensa! In fiecare scoala au fost sedinte prin care parintii si copiii au aflat ca se va invata din 14 septembrie!

Copiii care vor merge de luni la scoala trebuie sa stie clar ca trebuie sa si respecte aceste restrictii daca iubesc sa mearga in banca sa invete carte, sa-si vada colegii chiar si purtand masca de protectie sanitara, sa discute cu „doamna” chiar si de la distanta pentru ca acesteia nu ii este permis sa se apropie de elevi si inca multe astfel de restrictii cu care si noi toti trebuie sa ne obisnuim!

Va fi anul sacrificiilor in invatamant, anul de exceptie in care elevii isi doresc nespus sa mearga la scoala, iar parintii trebuie sa le demonstreze in primul rand fiilor lor ca primii responsabili sunt chiar ei, adultii, in fata unui virus aparut asa, din senin si care se lasa dus extraordinar de greu! Inca trei zile va fi aceeasi emulatie pe langa fiecare scoala pentru ca in 14 septembrie chiar va suna clopotelul! Putin schiop, temator si in aceeasi masura vesel si iubitor de copii!

Articolul precedent150 de ani de cale ferata la Buzau
Articolul următorApa pentru jumatate din Nehoiu prin POIM