Cele mai frumoase fotografii ale toamnei pe graniția Ținutului Buzăului spre județul Vrancea, în comuna Bisoca, arată bogăția din ce în ce mai rar întâlnită în munții Buzăului – ciupercile de pădure.

foto Ioana Horhocica

Fotograful, culegător de bureți, pasionat al zonei bisocene, a primit din panerul toamnei 2021 neașteptat de mulți negrișori, bureți din familia Pleurotus cunoscuți în popor și ca regii pădurii sau păstrăvii cerului. Specialiștii în domeniu spun că această specie de bureți crește pe fagi, mai rar și pe brazi, molizi sau pini, copaci bolnavi sau slăbiți. Acest fel de bureți apar în păduri din septembrie și până în decembrie, dar dacă iarna este blândă și în această perioadă. Ca să se dezvolte, regii pădurii au nevoie de temperaturi sub 11 grade C, apoi pot supraviețui înghețului și pot dezvolta spori până la minus 2,8 grade C, arată Andreas Bresinsky, profesor german de botanică. Ca atare, negrișorii sunt considerați bureți de iarnă.

Muntenii dinspre Bisoca preferă să mănânce așa bureți speciali rasol și înmuiați strașnic în usturoi, în tocănițe simple cu ceapă, morcov și ardei dulce, ultimul cules din grădină, sau căliți ușor în ceapă și cu mămăligă rece. Bunătatea este binecuvântare pentru bisocenii care încă își păstrează obiceiul de a ține cu sfințenie zilele din Postul Crăciunului.

Așadar, luați la pas munții noștri minunați pentru a găsi bogății pe care natura a început să le mai strecoare, spre uimirea specialiștilor de mediu care le consideră realmente rarități în prezent, și în panerul buzoianului care își ține la suflet dragostea de plai!

Articolul precedent(P) Cinci parlamentari PSD din Buzău au votat pentru revitalizarea școlilor în paragină
Articolul următor(P) Avrămescu, accent pe modificarea Legii RCA