Din rațiuni ce țin de securitatea internațională, evenimentul din 22 mai, de la Bisoca, la care invitat special era ES Sufyan Qudah, ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei a fost amânat până la o dată ce va fi public comunicată din timp.

Și nu unul oarecare, ci un ambasador ce provine din lumea arabă, cunoscută fiind de altfel tradiția relațiilor bilaterale pe care țara noastră le are cu numeroase state arabe de zeci de ani.

Interesant este că numeroase sunt comunele buzoiene care au devenit atractive pentru mediul de afaceri străin sau pentru turiștii din alte state, însă solicitare clară de înfrățire cu una dintre comunitățile buzoiene nu a mai avut loc cel mai probabil din anii 2000 când astfel de acțiuni aveau loc în zonele dinspre Rm. Sărat și nu punem la socoteală acțiunea grupată și coordonată de Consiliul Județean Buzău în 2017 când 12 comune buzoiene se înfrățeau cu tot atâtea comune din Republica Moldova.

Așadar, sparge gheața bunelor relaționări internaționale și primește o solicitare în acest sens din partea Regatului Hașemit al Iordaniei prin ambasadorul său în România comuna cu 2.400 de locuitori, graniță a Geoparcului Ținutul Buzăului, Bisoca.

Evenimentul din Bisoca va avea loc pe 22 mai, cu trei zile înainte de ziua națională a Regatului Hașemit al Iordaniei și va cuprinde mai multe activități pe parcursul zilei, în zone minunate ale comunei. Spre exemplu, delegația iordaniană va fi invitată în rezervația de pin negru de la Lacurile – loc simbolic al bisocenilor pentru că acolo are loc sărbătoarea tradițională anuală a lor care, din păcate în 2020 nu a avut loc și din cauza pandemiei de COVID-19, dar și din cauza unui fenomen meteo ce a pus la pământ pădurea în mare parte, în luna februarie 2020. Detalii puteți citi aici și aici.

Iată ce spune primarul Florin Stemate, aflat zilele acestea împreună cu conducerea locală a primăriei în toiul pregătirilor pentru vizita delegației iordaniene.

Tot pe 22 mai, ambasadorul iordanian va merge cu carul cu boi într-un tur ghidat al comunei Bisoca cu punct final Mănăstirea Poiana Mărului.

România și Iordania au relații și parteneriate bilaterale de 56 de ani. Companiile românești colaborează cel mai bine cu companiile iordaniene din domeniile IT&C, energie, agricultură, apă, sănătate și turism. Investițiile românești în Irodania sunt în principal în manufactură, alimente și servicii. În 2019, comerțul bilateral total s-a ridicat la 251,5 milioane de USD. Ambasadorul Sufyan Qudah se află în misiune diplomatică în Romania din anul 2019.

Articolul precedent(P) PSD, Sbîrnea: „PNL și USR se devorează reciproc și împreună devorează România!”
Articolul următor„Buzăul citește” – magia cărții pentru copii