Reportaj

Apa pentru jumatate din Nehoiu prin POIM

Judetul Buzau are o nestemata aparte aici, sus, la munte pe care intotdeauna a tinut-o la rang special pentru ca devine model de dezvoltare pentru o intreaga vale cu peste 60.000 de locuitori!

Speranta. Ea a fost primul cuvant care a venit la rand sa fie asezat in pagina astazi. Desigur, ca am suficiente argumente cand vine vorba despre orasul Nehoiu ca sa marsez pe speranta. Le dezvolt intr-o ordine data de realitatea ce-mi apare sub ochi, caci pasul calatorului are sa ajunga din nou in urbea cu 130 de kilometri de drumuri orasenesti si satesti, cu putin peste 10.000 de locuitori si o coagulare economica in dezvoltare pe structura traditionala a acestui oras, dar si pe axe noi ale domeniilor in trend in piata.

Nehoiu apare astazi dezinvolt, hotarat si multumit de propiul mers catre inainte! Nu trage cu ochiul la suratele dinspre Intorsura Buzaului ori mai jos catre Buzau, ci si-a fixat un pas cadentat: infrastructura rutiera si sociala, iar pe momentul de respiro inoveaza in turismul national!

La inceput de toamna, nehoienii primesc veste buna dupa veste buna: doua camine culturale din Chirlesti si Lunca Priporului sunt ambele la un pas de a fi finalizate, iar in aceste zile a fost pusa in actiune si mult asteptata refacere a retelelor de apa si apa uzata din arealul Mlăjet, Șețu, Chirlești și Cartierul Mihai Viteazul – Piscu Mârzei!

Apa si canalizare pentru pentru 4.111 oameni din orasul Nehoiu!

Orasul Nehoiu are din 2008 delegata gestiunea serviciilor de apa potabila si canalizare catre Compania de Apa Buzau – operator care efectueaza aceleasi servicii in alte 32 de unitati administrative ale judetului Buzau ce sunt parti component ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara.

Probabil cea mai buna veste din ultimii ani pentru aproape jumatate dintre locuitorii orasului Nehoiu, in speta pentru 4.111 de oameni din totalul de 10.200, este ca zilele acestea a fost lansat in desfasurare efectiv proiectul cu lucrarile din contractul numarul 6 aferent imensului Proiect de Extindere si Reabilitare a Infrastructurii Apei si Apei Uzate finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare al UE cu 300 de milioane de euro! POIM-ul pentru judetul Buzau are in total 10 proiecte de sine statatoare, acest contract in care este prins si Nehoiu fiind in aceste zile la start, iar contractul numarul 5 saptamana viitoare. In contractual numarul 6 ce vizeaza si orasul Nehoiu, 17 localitati au parte de gospodarii noi de apa, iar altele 18 si de canalizare, o parte dintre localitati suprapunandu-se si avand parte de ambele lucrari in acelasi timp. insa despre ceea ce se intampla in judetul Buzau la acest capitol vom detalia concret in scurta vreme.

Concret, spune Simona Savulescu director general al Companiei de Apa Buzau, vorbim despre o modernizare completa si necesara a infrastructurii de apa.

Acest contract numarul 6 din POIMul pentru Buzau insumeaza 18 milioane de euro. Separat din el, pentru zona montana despre care discutam intra in refacere reteaua de apa din satele Mlăjet, Șețu, Chirlești și Cartierul Mihai Viteazul – Piscu Mârzei si, in acealsi timp, se infiinteaza si retea de canalizare in aceste zone din orasul Nehoiu, iar rezervoarele de apa potabila din urbe vor fi modernizate.

Potrivit aceluiasi interlocutor, directorul general CA Buzau, Simona Savulescu, in mod efectiv lucrarile din acest proiect se desfasoara pe parcursul anului 2021, intreg proiectul POIM avand ca termen de finalizare anul 2023.

Reamintesc faptul ca despre situatia din orasul Nehoiu in care suma de peste 4.000 de locuitori asteapta apa potabila curenta si canalizare si mai apoi asfalt la poarta a fost detaliata in reportajul de aici.

Asadar, problema sinuoasa a alimentarii cu apa a unei parti bune din orasul Nehoiu este solvabila si devine realitate din acest moment anuntat de directorul CA Buzau, Simona Savulescu: a fos tlansat contractul numarul 6 din POIM!

Accente sociale: camine culturale noi

Desi, perioada pandemica in care ne aflam nu da semne de oboseala, ba ne forteaza la acomodare cu restrictiile de supravietuire, mai degraba de supravietuire, decat sanitare sau de distantare fizica, avem realmente obligatia sa mergem bine mai departe. Adica tot la speranta din primul paragraf al reportajului revin mai ales ca maine, 14 septembrie incepe cel mai incercat an scolar din istoria moderna a lumii.

Creionez un aspect pe care l-am vazut la final de iunie 2020 in acest oras special al muntilor Buzaului: este viu si se transforma frumos intr-o veritabila bijuterie social-economica, o perla a zonei despre care fac vorbire. La Chirlesti, stiti satul din care v-am adus povestea popicareselor pa care o puteti citi aici, iar aici finalul frumos si implinit al actiunii buzaulinreportaje.ro impreuna cu adminsitratia publica a orasului condusa de primarul Ionut Milea, la Chirlesti, spuneam, astazi vad finalizat caminul cultural.

De multe ori am spus ca astfel de locuri sunt motive de povestit intre oamenii zonei, de implinire a unei probleme sociale si mai ales de intrajutorare in situatii firesti din viata. Este un centru cultural prevazut cu sala de evenimente dotata cu mobilier, instalatii, aparatura de sonorizare si de proiectie video, cu birou administrativ ce detine si spatiu de depozitare, grup sanitar cu instalatii si echipamente corespunzatoare prezentului si grup sanitar special pentru persoanele cu dizabilitati. Acum, pe final de septembrie sunt aproape gata si lucrarile din exteriorul imobilului: amenajarea curtii si a parcului destinat distractiei copiilor din Chirlesti.

In fapt satul Chirlesti – cel intai statator al orasului Nehoiu, din punct de vedere geografic, este o mica reduta cu locuitori manati in viata sociala de pasiuni culturale, in sat traiesc inca locuitori pasionati de arta scrisului sau mesteri cioplitori si dogari speciali, dar mai ales printre ultimii din judetul Buzau. Bine, la Chirlesti exista cea mai mare comunitate din judetul Buzau si printre cele mai mari din Romania de sateni pasionati de jocul cu popice. La momentul vizitei la Cirlesti, Mariana Popescu, presedintele Federatiei Romane de Popice si Sah s-a aratat incantata si dispusa sa infiinteze aici Asociatia Judeteana de Popice Buzau. Indemnul exista inca, pasul doi fiind necesar a fi realizat chiar de catre locuitorii pasionati de popice care trebuie sa se afilieze unui club de popice din tara si mai apoi sa se constituie in asociatie.

Zabava

Cer si aplic momentul de linistire pentru a spune ca Nehoiu isi arcuieste prezentul cu ambitie spre acel viitor frumos conturat si in istoria proprie, insa adaptat si tranformat major pe linia vietii sociale si economice din prezent. Judetul Buzau are o nestemata aparte aici, sus, la munte pe care intotdeauna a tinut-o la rang special pentru ca devine model de dezvoltare pentru o intreaga vale cu peste 60.000 de locuitori!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole