Reportaj

Apeductul de 52 de km sau speranță de apă pentru sud-vestul județului Buzău

Ce este cel mai important, acest apeduct va elimina una dintre problemele devenite clasice în ultimii 31 de ani la nivelul județului Buzău – apa cea mai rea, efectiv netratabilă de la Amaru va fi înlocuită cu apa transportată de apeduct de la Lipia!

Apeducte începute sau la start de a fi construite sunt mai ales la granița de nord a țării cu Republica Moldova și, desigur, pe teritoriul acestei a doua țări. În România nu apar ca fiind șantiere active pentru construcția de apeducte. În Buzău, județul Buzău, există un astfel de șantier, iar apeductul va fi unul magistral. Tocmai de aceea pentru finalizarea lui sunt chemate marți, 19 octombrie 2021, la masa discuțiilor conducerile a șapte comune care vor beneficia de apa transportată de acesta, dar și Consiliul Județean Buzău și inițiatorul proiectului, Compania de Apă. Costul imensului apeduct se ridică la 27 de milioane de lei, iar construcția lui are loc în cinci etape.

Ce este cel mai important, acest apeduct va elimina una dintre problemele devenite clasice în ultimii 31 de ani la nivelul județului Buzău – apa cea mai rea, efectiv netratabilă de la Amaru va fi înlocuită cu apa transportată de apeduct de la Lipia! Detaliem!

AMARU SPERĂ LA APĂ BUNĂ DE BĂUT DUPĂ 31 DE ANI DE AȘTEPTARE

Compania de Apă Buzău, singurul operator regional, a demarat cel mai important proiect din zona de câmpie a județului Buzău, privitor desigur la alimentarea cu apă potabilă de calitate a celui mai sărăcit teritoriu de lichidul esential vieții. Argumentul vine de la directorul general al instituției, Simona Săvulescu care arată că proiectul este scris în 2019 și are la bază analize repetate ale apei din Amaru, dar și încercări succesive de  a găsi o sursă cu apă ce se încadrează în reglementările de calitate din domeniul apei, mai ales Directiva Uniunii Europene nr. 98/85EC și Legea calității apei nr. 458 din 2018.

În ultimii 31 de ani am auzit continuu povestirile locuitorilor din arealul Amaru despre apa pe care efectiv nu au cum să o bea. 2.640 de oameni au suferit în mod continuu, iar acum se uită cu speranță că în scurtă vreme apa care să nu le altereze sănătatea va ajunge la ei.

Așadar, a început deja construirea unui apeduct lung de 51.902 metri și care va trece pe raza a șapte comune situate în sudul și vestul județului Buzău, apeduct ce va alimenta implicit cu apă potabilă în primă fază localitățile Clondiru, Băltăreți și Sărata din comuna Ulmeni ( 1.662 de locuitori), Săhăteni și Vintileanca din comuna Săhăteni ( 2.933 de locuitori), Amaru și Dulbanu din comuna Amaru ( 2.640 de locuitori).  Aceasta este și prima fază a proiectului de înființare a apeductului. În total, 7.235 de persoane vor primi apă potabilă. Directorul general al CAB revine și explică argumentul construirii acestui apeduct.

MAJORITATE ÎN FINANȚARE

În mod special, proiectul apeductului de sud-vest a fost împărțit în două faze de realizare. În prima fază au loc lucrările de înființare pentru zona Săhăteni-Ulmeni-Amaru, iar în faza a doua apeductul este proiectat să acopere și consumul de apă potabilă din comunele Breaza – 2.913 locuitori, Năeni – 1.806 locuitori, Movila Banului – 2.726 locuitori și Mihăilești – 2.084 locuitori, adică alți 9.529 de oameni din câmpia sărăcită de apă bună a Bărăganului buzoian, plus dealurile de la mijlocul Podgoriei Dealu Mare.

Frontul de captare de la Lipia, locul din care pornește apeductul costă peste 1,7 milioane de lei, iar aductțiunea de apă brută 342 de mii de lei, mai apoi gospodăria de apă alte 3,6 milioane de lei. Calculat însă per locuitor din tot acest areal tranzitat de apeduct ies următoarele situații prezentate tot de Simona Săvulescu, director al CAB.

Prima fază este deja contractată de la 1 iulie 2021 când a fost dat și ordinul de începere a lucrărilor ce vor acoperi Ulmeni și Săhăteni. Este un proiect atât de mare încât compania care l-a lansat, CA Buzău, l-ar putea finaliza din investiții proprii în câțiva ani, spune directorul general. Tocmai de aceea este necesar aportul fiecăreia dintre comune la realizarea proiectului.

În același timp, marți, 19 octombrie 2021, la sediul Consiliului Județean are loc a doua rundă de discuții astfel încât apeductul de sud-vest să primească suport financiar din partea fiecărei părți componente și beneficiare, dar și a entității administrative județene.

APLOMB

Pentru a arăta cât de prețioasă este apa, unul dintre statele americane o tranzacționează pe bursă. Într-o bună parte de pe glob apa este dată populației cu porția. România este binecuvântată cu apă de bună calitate care se împuținează pe măsură ce timpul trece, iar lipsa valorizării lichidului vital vieții crește. Nu ne pasă de apă pentru că o avem! La Amaru bogăția de cereale nu are aceeași valoare cu un pahar cu apă bună de băut!

Apeductul este cel mai frumos vis de viață bună al oamenilor din cel mai sudic punct al județului Buzău.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole