Advertorial

Apel catre mass-media in contexul pandemiei COVID-19

Practicați-vă meseria cu responsabilitatea unui chirurg care operează pe cord deschis!

Reprezentantii celei mai mari uniuni a ziaristilor profesionisti din Romania, UZPR, a transmis astazi un comunicat de presa catre reprezentantii breslei a carei principala misiune este informarea corecta si prompta a romanilor, mass-media. Totul vine in contextul pandemiei COVID-19 care pune si Romania pe harta statelor in care acest virus imbolnaveste oameni. Fara a comenta atitudinea multora dintre noi, jurnalistii, va redau intocmai acest comunicat care face apel mai ales la discernamant si responsabilitate in utilizarea informatiei, jurnalistul fiind comparat cu “un chirurg care opereaza pe cord deschis”:

Stimați colegi din televiziune, radio, presa scrisă și online

Trăim, realmente, o situație unică, poate fără precedent în istoria noastră, generată de pandemia virusului COVID 19, situațíe care reclamă o formă special de responsabilitate din partea noastră. Noi, ziariștii, nu suntem simpli agenți sau colportori de informație, cu atât mai puțin traficanți de știri generatoare de audiență sau de tiraj ori bursieri ai știrilor senzaționale. Suntem parte activă a societății civile și, în această calitate, suntem responsabili de efectul de masă al știrilor pe care le punem în circulație. Și nu atât de știrile în sine, cât de maniera în care le prezentăm.

Stimați confrați,

Coronavirusul este, deocamdată, o epidemie care, cel puțin în România, nu a produs victime. Este, așadar, statistic vorbind, o boală ca oricare alta. Amploarea pe care „spectrul” ei l-a căpătat în spațiul public este nefiresc și dăunător, iar aici o mare vină ne revine nouă, ziariștilor care n-am făcut decât să accentuăm o isterie apolcaliptoidă care nu corespunde pericolului real. Titrările, intonația și accentele cu care sunt anunțate noi „catastrofe” au, așa cum bine știți, efecte psihologice cu indice de creștere geometric în această perioadă. Și nu e vorba doar de efecctele psiho-sociale, ci și cele economice căci, așa cum se știe, criza duce la stocare, stocarea la accentuarea crizei și spirala continuă la nesfârșit.

Având în vedere cele de mai sus, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România îi sfătuiește pe toți jurnaliștii, indiferent de domeniul și suportul de activitate mediatică, să fie prudenți cu livrarea în spațiul public a știrilor legate de Coronavirus, să evite statisticile neverificate și, mai ales, să nu cadă în ispita comentariilor „apocaliptice”. Adresăm același sfat managerilor și patronilor de ziare, televiziuni, posturi de radio sau trusturi de presă care, din rațiuni concurențiale, în bătălia pentru „exclusivități” sau breking-news-uri specifice, ar putea cădea în aceeași greșeală a informațiilor alarmiste.

Stimați confrați, membri sau nemembri ai UZPR, fiți înțelepți și responsabili. Gândiți-vă că „beneficiarii” sau „victimele” informațiilor pe care le puneți în circulație sunt fiii, părinții rudele sau prietenii dumneavoastră. Practicați-vă meseria cu responsabilitatea unui chirurg care operează pe cord deschis!

 

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare”.

 

etichete

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole