Roxana Bojariu, expert climatolog al Administratiei Nationale de Meteorologie Bucuresti a oferit in exclusivitate buzaulinreportaje.ro e explicatie a ceea ce s-a intamplat in noapte de 5 spre 6 februarie in comuna buzoiana Bisoca. Atunci, va aduc aminte, un vant puternic a doborat o parte buna a padurii de pin negru din acest areal. La statia meteo din Bisoca intensitatea vantului a fost de 145 de km/h. Informatia completa o puteti citi in articolul EXCLUSIV: PADURE DE PIN DE LA BISOCA, PUSA LA PAMANT DE VANT.
Ca în cazul de față. Viteză vântului creste cu altitudinea. Pe de altă parte, vântul se
Pe de altă parte, situarea localității Bisoca, la cotul Carpaților, expusă si traiectoriilor ciclonilor ce se pot realimenta si intensifica în Estul Marii Negre, face ca aici sa se poata înregistra, în contexte meteorologice specifice, cantități mari de precipitații, intensificari puternice ale vântului.
De retinut, ca in cazul acestei situatii, vitezele vantului au atins valori intalnite in cazul uraganelor, chiar daca sistemul ciclonic e diferit de un uragan. Pe de altă parte, pe fondul altor tipuri de circulație, efectul de foen poate adauga grade în plus la temperatura locală.”
Interesant este ca la Bisoca, zona montana get-beget, insa asezata chiar in arcul Carpatilor de Curbura, dupa cum spune climatologul Roxana Bojariu, au fost inregistrate ierni cu zapezi troienite la trei metri inaltime, ma refer la perioada 2007 cand oamenii au stat izolati total doua saptamani, iar in 2019 cea mai ridicata temperatura din judetul Buzau a fost inregsitrata la inceput de luna august tot in zona Bisoca.