Ne-a secat sufletul. Nu mai avem nici așteptare destulă, nici de speranță nu mai dăm la fundul sacului și nici patriotismul nu se mai arată ca anul trecut sau ca acum doi ani ori ca trei ani în urmă. Suntem bolnavi la trup și slabi la suflet. Reușim rar să închidem baierile inimii în care se mai adăpostesc de furtunile omenirii o  fărâmă de iubire de oameni și de țară, un dram de bucurie de a trăi și poate o ultimă frimitură de omenie. Mai e un spațiu liber. Acolo fiecare ne punem identitatea proprie. Și tot de acolo aflăm că putem să ne ridicăm și să prindem aripi nesperate.

România noastră devine din ce în ce mai frumoasă ca făptură ce ne găzduiește spre liniștire a trupului și înălțare a sufletului în locuri de o splendoare absolută. Ici-colo, locuri și oameni ies dintre buruienile semănate zeci de ani de români neputincioși cocoțați în scaune ale puterii. Eroii zilelor noastre nu mai sunt nici bravii militari care au dus la îndeplinire misiuni în teatrele de operațiuni ale lumii, nici veteranii primelor războaie mondiale pe care îi numărăm până la câteva zeci la nivel național, ci sunt chiar cei care reușesc să ne spună că în urma lor lasă fapte frumoase azi.

Sunt încă buzoieni bravi care zămilesc bucurii, curăță locuri și pictează cu propriul suflet sate și orașe uitate. Ei construiesc o Românie nouă de care ne e din ce în ce mai drag! Pe ei îi vedem eroii de azi cu care ne-am mândri de Ziua Națională a României a tuturor românilor! Îi căutăm în colțuri de județ Buzău prin care puține tălpi alese ajung vreodată sau niciodată. A, bine, ajung după ce eroul sfințește locul! Și se cocoață netotul de ales pe munca truditorului în frumos! Așa ne-am învățat să fim – să înghițim nedreptatea ca fiind o bucată de firesc. Azi mă opresc aici cu lauda adusă aleșilor, marii părți dintre ei. Azi este despre noi, românii mulți care vrem o Românie frumoasă!

Din hora mare o bucata este și dragul nostru Buzău – județ poartă la țări românești ce au scris istorie și l-au prins și pe el în ea. Dăm filă cu filă povestea acestui teritoriu care ne marchează viețile, ne bucură și ne potențează visurile și identificăm oamenii frumoși ai zilelor noastre care pun marca proprie în colțul de suflet destinat identității proprii și care chiar ne fac mândri că putem munci acasă, la Buzău!

Ținutul Buzăului a început să ne cheme să-i aflăm motivele existenței sustenabile și deschide câte o filă de fapte remarcabile precum cea care se întâmplă de jumătate de an în arealul Scorțoasa – zona  Beciu, unde morile de foc sunt o realitate altfel scrisă de vulcanologul de la Zürich, Răzvan Gabriel Popa, coordonatorul Geoparcului Ținutul Buzăului. Azi parcă nu este la cotă maximă ceea ce se întâmplă în Ținut datorită acțiunilor grupului tânăr dezvoltat de Răzvan, ci ora întreagă de discurs exclusiv în limba engleză din sala Gh. Filipescu a Consiliului Județean Buzău susținut de el pe 16 septembrie 2021 în prezența delegației UNESCO ce în această perioadă analizează patrimoniul nostru sub diferite forme. Strășnicia vorbelor, siguranța informației de specialitate și tinerețea lui Răzvan nu sunt destule motive să simțim cu adevărat Ziua Națională de astăzi?

La zeci de km distanță de oraș, pe granița Ținutului nostru o suită armonioasă de tineri îl așteaptă pe Răzvan Popa, dar și echipa din geoparc să pună temelia comunei Bisoca în paginile acestui proiect cu 18 comune buzoiene, Geoparcul Ținutul Buzăului!

Coborâm puțin brusc până la Sărata Monteoru! Căutăm aventura în Zi Națională! O tânără absolut de excepție a județului Buzău privește atât de senină parcul smart pe care l-a gândit în pădurile de aici încât nu are cum să nu fie un succes ceea ce a pus pe roate! Arhitecta Camelia Neagu Enache a provocat în plină pandemie copiii să nu-și piardă apetitul pentru cunoașterea în natură prin știință și joacă! Parcul ei de aventură este o cale inedită de a spune azi La Mulți Ani, tineri faini ai României!

Păstrăm registrul pentru că pe 27 august, Chiojdu a prins viață. Aici s-a clădit Plaiul Bâscilor – asocierea a două orașe și șapte comune situate în zona apelor curgătoare cu nume de Bâsca din partea asta de Buzău. Amfitrion și inițiator al proiectului este în mod exclusiv Florin Enache, arhitectul școlit în București care acum vine acasă, la Buzău, pentru a da rădăcinilor valoare!

Tot în anul ce s-a scurs am întâlnit-o pe prima lady chef a orașului Buzău! Andreia Pascu a venit acasă după gata 20 de ani de muncă în bucătăria din Italia! Și-a pus cap la cap ideile și ne învață aici, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 la nr. 12 să mâncăm pizza realmente cu produse italienești. Lecția de cooking are loc zilnic pentru că românca noastră nu are decât o singură deviză – am venit acasă pentru a face lucrurile excelent!

1 Decembrie 2019

Nu trec cu vederea ziua de azi în care ne-am pus rămășag să mâncăm fasole fie ea cu ciolan sau fără ciolan. În 2019 aflam de comunitatea sârbilor grădinari de pe strada Luminii din Buzău. Viorcia Bîzoi pregătea atunci o fasole atât de bună încât s-a văzut efectiv mânată efectiv de ceea ce este în suflet pe 1 Decembrie să pună an de an ceaunul pe foc. Pandemia a restrâns însă sărbătoarea de pe str. Luminii, însă buzoianca noastră hotărâtă mestecă la această oră în fasole potrivit obiceiului pentru că vecini, prieteni și cunoștințe se așteaptă ca tradiția să continue.

Avem motive să fim mândri și noi de Buzăul nostru, bucată faină din România mare? Avem! Vi-l dau pe ultimul care potențează sufletul și aduce dorul ca element pur românesc mai aproape decât oricând în an. Elevi ai Liceului de Arte Margareta Sterian din Buzău ne servesc an de an lecția de cultură direct printre noi. Pe 6 decembrie este și ziua liceului. Și lor le spunem La Mulți Ani! Azi, însă ne îmbracă sufletul cu forma frumoasă a educației.

Păstrăm așadar în sufet țara și ne apărăm eroii zilelor noastre, dezvoltăm pasiune pentru faptele bune și frumoase și lăudăm temerarii! Punem tricolorul în suflet și nu ne temem că în zilele rele ne prinde temerea de rău, ci gândim cu entuziasm că Răzvan, Camelia, Florin, Andreia, Viorica și tinerii de la Arte pot fi exemple într-o zi în care spunem La mulți ani, România!

Articolul precedentComuna buzoiană în care se cumpără mai multă apă decât pâine
Articolul următor(P) Avramescu:”Țin să transmit, de Ziua Națională, gândul meu către cei care mi-aș dori să se întoarcă acasă!”

1 COMENTARIU

  1. LA MULTI ANI ROMANIA!!!
    LA MULTI ANI BUZAU!!
    LA MULTI ANI LICEUL DE ARTE MARGARETA STERIAN!!!
    LA MULTI ANI DOAMNEI DIRECTOARE MIOARA SINGEORZAN CEL MAI INIMOS SI BUN OM PENTRU LICEUL DE ARTE
    !

Comments are closed.