Sirienii au constientizat luna de zile de vesti nemaipomenite care a trecut de la data sosirii in teren a specialistilor care isi dau girul pentru ca Gura Siriului sa intre in turismul national cu acte in regula si se arata din ce in ce mai dornici si sa puna umarul la dezvoltarea acestui concept, dar si sa isi schimba viata sociala si economica datorita lui!

Asadar, pe 18 august 2020, Comisia de evaluare a documentatiilor pentru atestarea statiunilor turistice din cadrul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a acordat la vizita in teren 135 de puncte, iar Gura Siriului devine din aceasta zi statiune turistica de interes local, distanta fiind doar de un act – promulgarea prin hotarare de Guvern. In cadrul aceleiasi vizite, arata viceprimarul Constantin Dragos Voicu au existat trei solicitari din partea membrilor comisiei coordonata la Siriu de catre presedintele ei, Alexandra Cerasela Pana. Acestei solicitari au fost menite sa desavarseasca accederea Siriului in prima liga nationala a turismului.

In primul rand au fost aduse completari monografiei localitatii, am amplasat indicatoare turistice in locurile cele mai frecventate de catre turisti si am decis in prima instanta un spatiu pentru un punct de informare turistica in caminul cultural din zona. Desigur, acest ultim aspect va fi dezvoltat si vizibil trecatorului sau cautatorului de informatii turistice, dar este nevoie de timp ca sa le putem pune pe fiecare la locul cuvenit astfel incat sa facem o comuna turistica!”, spune Dragos Voicu, viceprimar al comunei Siriu.

Reamintesc ca am oferit detaliile necesare in urma vizitei oficiale din 18 august 2020 aici si spun repede ca de la nivelul conducerii administrative a comunei Siriu se fac demersuri pentru ca Gura Siriului sa devina statiune turistica de minim trei ani, totul fiind atunci la o distanta de … o vizita in teren astfel incat sa se decida oportunitatea acestei decizii ministeriale. Adaug ca informatie, ca in zona Siriu sunt pensiuni turistice de la doua si trei stele, multe oferind doar cazare turistului, si pana la pensiuni de patru stele si de tip chalet, adica turism premium pe nisa de lux, un total care depaseste in acest moment 300 de locuri de cazare in mod oficial.

Caut in Siriu argumentele acestei deveniri si va aduc in prim plan pensiunea lui Costel Maris de la Valea Neagra, zona vecina cu extrem de vizitata Covasna. La marginea unui bazin cu pastrav, gazda spune ca Siriul este gata sa explodeze turistic.

Revin spre Siriu. In cale, Gheorghe Ungureanu asteapta in linistea Casocii sa ia apa de la un izvor de munte care sparge infinitul bogat si in cumintenie, dar si in frumusete.

Oamenii cer ca Gura Siriului sa fie statiune turistica. Am mers in aceasta perioada din poarta in poarta si am discutat clar cu ei. In primul rand trebuie facuta o amenjare corespunzatoare turismului la Cascada Casoca – obiectiv turistic care in aceasta vara a fost vizitat fara a exagera in vreun fel de mii de oameni, weekend de weekend aici a fost aglomerat – trebuie facuta o parcare, iar legenda populara prin care se spune ca aceasta cascada cu numele de Pruncea, de fapt, alimentata de firul de apa Casoca, ar fi o poarta intre lumea de aici si cea de dincolo.. este atat de atractiva pentru turisti incat si noi trebuie sa o promovam corespunzator. Peste tot unde am mers, spre exemplu la sirienii care au pensiuni agroturistice, ei spun ca vor spirijin si acces la fondurile europene pentru a se dezvolta. Este firesc! Le admir curajul de a face pionierat in turism la Siriu si trebuie sa le tin isonul pentru a merge impreuna pe calea succesului cu ceea ce ne-a dat natura. Sunt constienti multi dintre ei ca dupa ce Gura Siriului primeste actele oficiale de statiune turistica de interes local altfel va fi si viata lor economica si sociala. Gura Siriului trebuie dezvoltata unitar si cu o gandire lina precum plaiurile noastre atat de minunate!”, spune Dragos Voicu, viceprimar al comunei Siriu vizavi de simtamantul oamenilor locului la auzirea vestii ca Gura Siriului intra in liga mare a turismului romanesc.

In mod evident, in vara lui 2021 turistul trebuie sa gaseasca in statiunea turistica Gura Siriului o infrastructura turistica in dezvoltare pentru ca dragostea pentru zona aceasta le apartine in primul rand locuitorilor ei care au inteles ca se poate trai din turism, ca stana poate deveni una tematica si vizitata de turisti, ca un cas de branza feliat si asezat langa un gem special din fucte de padure cuceresc impreuna inimi ce revin la Siriu, tot din dragoste!

Articolul precedentRitmul orasului condus de Ionut Milea
Articolul următorMasurile de mediu vor bloca turismul in Geoparcul Tinutul Buzaului? (P)