CARTEA CU GUST A BUZĂULUI II

Cea mai frumoasă aventură în bucătăria modernă a Buzăului aici și acum începe! Și cât am așteptat acest moment! Scurt zic că așteptarea dă roade – scriem azi capitolul doi din CARTEA CU GUST A BUZĂULUI, capitol pentru care am cercetat un an întreg ca să aflăm o poveste ce merită știută de lumea toată.

Azi suntem din nou acei copii cu obrajii îmbujorați și care stau pe vârfuri cu privirea ridicată peste o tejghea, căci de dincolo nu vin doar sunete, ci mai ales aroma ce năucește simțurile. Cum să plecăm tocmai acum? Dă să miroasă a rafinețuri, se aud tigăi slăvind cea mai frumoasă dintre arte, zeama din oale și-a întețit clocotul, iar lama cuțitului taie fin dintr-o bucată aleasă de carne peste care s-au prăvălit din timp condimente ce imită verdele târziu al toamnei. Spectacol printre papilele gustative, așteptare plăcută pentru simțuri și mai ales un întreg volum de povestit buzoienilor care trebuie să-și redescopere farfuria de calitate, zicându-i așa gastronomiei însăși din județul aflat la Curbura Carpaților, Buzăul! Astăzi punem în farfuria buzoiană nu doar poveste, ci mai ales gust! De 31 de ani ducem străinilor ceea ce avem noi mai bun, pe românii îndemânatici și creativi, deștepți și inovativi. Gata, arrivederci!, hasta la vista!, românii noștri vin acasă și scriu cu muncă în pas modern povestea redefinirii proprii! Strângem la piept tricolorul, dar luăm în seamă și ceea ce am învățat de la străini! Scriem o poveste cum alta nu-i?

Lady chef Andreia Pascu

Singura lady chef a Buzăului nu deține doar abecedarul bucătăriei, ci este afiliată Federației Italiene de Cooking.

■ Andreia Pascu a învățat cinci ani gastronomia italiană, la școală de stat, iar acum, ne provoacă gustul, la Buzău cu ingrediente exclusiv italiene.

■Pizza romană – la ANTICA ROMA o altfel de pizza la care blatul reîncălzit a doua zi are aceeași prospețime ca la momentul coacerii și pe care o puteți comanda … chiar și la felie la 0743/349.827!

■Lady chef Andreia este poate singurul chef din Buzău care vine la masa oaspetelui și îi povestește despre ce are în farfurie!

■ Restaurantul-pizzerie de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, de la nr. 12, ANTICA ROMA este poate singura locație cu specific din Buzău în care aluatul este preparat cu minim 48 de ore înainte!

■ Buzăul deține datorită lady chef Andreia o pizza gourmet, pizza fără coacerea ingredientelor!

■ În Postul Crăciunului, în acest restaurant ANTICA ROMA sau la pachet puteți servi pizza vegană cu vinete și dovlecel, dar și o gamă variată de preparate în stil italian sau românesc.

■ De Crăciun, redutabilul cozonac românesc din aluat bine dospit poate veni de la ANTICA ROMA!

■ Situat pe ruta spre Ținutul Buzăului – areal aflat la un pas de a intra în patrimonial UNESCO – în restaurantul de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, ANTICA ROMA musai trebuie comandat meniu pe bază de carne de oaie!

■ Dincolo de orice preparat, mergeți în această locație aparte pur și simplu pentru a cunoaște un OM special, lady chef Andreia Pascu!

CUM A DEVENIT ANDREIA PASCU LADY CHEF, DAR ȘI ANTREPRENOR ÎN ITALIA

Știți cumva ce gust are azi Buzăul? Am înghițit în sec înainte să scriu alt cuvânt. Se spune că răspunsul comportă alegeri personale. Păi, să descoperim împreună!

Paste italiene cu fructe de mare

Nu părăsim orașul Buzău, ci facem slalom pe străzile scurte ce dau înspre zona gării. Bulevardul 1 Decembrie 1918 a fost mereu acea arteră lungă cu o dinamică economică și socială greu de urmărit pentru că e în schimbare alertă. La câțiva pași, de-a stânga Gării Buzău, nu unde s-a născut faima covrigilor de Buzău, ci față în față cu sediul poștei din această zonă, pe bulevardul 1 Decembrie 1918, la numărul 12, lady chef Andreia Pascu pariază pe bucurarea gustului buzoienilor care trebuie să știe că există și mâncare de calitate într-un restaurant buzoian și deja produce răsfăț culinar. Stați așa că argumentez în partea a doua a reportajului!

Calzone

Linii adânci s-au înscris pe obrajii doamnei acesteia semn că odihna este rară pentru munteancă. Zic așa deoarece Andreia s-a născut în satul Valea Sibiciului, sus, pe coamele Pătârlagelor de Buzău, azi zonă componentă a Plaiului Bâscilor, leagăn dulce al toamnelor lungi în care prunele ușor trecute de vremea lor, posmăgite, deveneau desertul copilăriei. Cumva cu teamă provocăm discuția pentru că în fața noastră stă o femeie pentru care vorbesc mâinile. Ele descriu forma aluatului, săgetează zona bucătăriei, parcă măsoară aievea cantități de ingrediente atunci când Andreia vorbește despre rețete, descriu fin calitățile făinii folosite și gustă, mai ales gustă din ceea ce iese din bucătărie. Dar cel mai mult se strâng una pe alta ca într-o punere în siguranță a stăpânei lor.

De la Buzău, fata trecută de 25 de ani pe atunci, își schimba radical modul de viață, și pleca în Italia. Aproape 20 de ani. Atâta vreme a pariat lady chef Andreia Pascu pe Italia – țara în care noul drum a fost dificil la început, însă încununat de succes deplin la capătul celor 20 de ani de muncă în stil italian.

Acolo a devenit prima lady chef născută în județul Buzău după cinci ani de școală de stat prin Federația Italiană de Cooking!

Ascultați povestea acestei lady chef, a Andreiei Pascu, munteanca din Buzău care calcă aprig cuvintele pentru ca atunci când vorbește despre dificultăți să se audă și accentul italian dobândit în cei gata 20 de ani de muncă.

Ah!, ce-mi place povestea aceasta! Munci de acomodare, bucătărie în fabrica cu-o mie de angajați și mai apoi inima în dinți pentru a urma o școală de stat sub emblema Federației Italiene de Cooking cu scop unic – să devină bucătar cu diplomă! Ceea ce s-a întâmplat după cinci ani de studiu. Apoi, călirea în restaurant cu specific din Rimini – oraș de pe riviera italiană la Marea Adriatică, dar și în L’Aquila – orașul capitală al Regiunii Abruzzo din această minunată țară europeană! Nouă cel mai mult ne place partea de final în care lady chef Andreia Pascu a trecut la gastronomia montană din peninsula ce are vedetă, carnea de oaie. Ia să continuăm ascultarea pentru că abia acum primim lecția românului stăpân pe sine și capabil de muncă de elită care trece din postura de angajat la cea de antreprenor!

Rosticerie se numea afacerea din Italia, o rotiserie complexă însă – prepara pizza, paste, fel principal, plus sosuri alese iubite de italienii gurmanzi. Cât curaj! Ce determinare!

Din noiembrie 2020, lady chef Andreia Pascu este acasă, la Buzău. Valul trei al pandemiei de COVID-19 care a zguduit peste orice așteptare Italia a hotărât-o să ia măsura reîntoarcerii aici. Sau poate că așa era scrisă povestea Andreiei.

Răbdare doar să aveți dumneavoastră, cei care citiți povestea singurei lady chef din Buzău, și să auziți cât de frumos spune un român nevoit să muncească atâta vreme departe de casă, cât de frumos, spuneam, vorbește despre țara sa. Esența patriotismului este chiar purtarea în suflet a patriei.

Moment de la școala italiană de cooking

Precum în povestea despre melc, lady chef și-a luat investiția  din Italia, realmente, a adus-o acasă, în România și a decorat primul său proiect românesc aici, la Buzău, pe  ruta de pe bulevardul ce face trecerea din urban spre Ținutul Buzăului – arealul cu 18 comune dispuse fie pe Valea Buzăului, fie pe cea a Slănicului. Astfel, Antica Roma poate fi ea însăși loc de popas pentru călător mai ales că, avem să vedem mai târziu, felia de pizza poate fi luată la pachet! Ce să mai spun eu despre focaccia stropită bine cu ulei de măsline!…

Focaccia

ANTICA ROMA – PREPARATE EXCLUSIV PE BAZĂ DE PRODUSE ITALIENE

Ca să pot scrie îmi așez de-a stânga o farfurie. Azi nu pun pe ea nimic de mâncare. Doar bilețele. Pe fiecare voi scrie ceea ce îmi lasă apă în gură după ce ascult împreună cu dvs. rețetele acestei minunate lady chef Andreia Pascu! În timp, voi trece pe la Antica Roma ca să dau recompense papilelor gustative agresate zilnic de așa-zisele produse românești. Nici că se poate festin mai frumos decât acesta!

Pizza Antica Roma și focaccia

0743/349.827 este numărul de telefon pe care lady chef îl ține permanent aproape pentru a prelua în timp real comenzile!

În restaurant, lady chef ridică brațul drept și face invitația către bucătărie unde, repet obsesiv, pe toate borcanele, sticlele și chiar pe cuțite scrie în limba italiană. Ia să auzim și povestea italiană, dar mai ales ce înseamnă aluatul pentru pizza romană pe care doar aici, la Antica Roma o putem servi în Buzău!

Merită să încercați!, spune privindu-ne tot timpul în ochi! Lady chef ne predă așadar o lecție despre a mânca sănătos, însă nu după standardele gălăgioase, haotice sau mereu în schimbare de la noi din țară, ci după cum își hrănește poporul o țară bine organizată numită Italia.

Un lady chef, prin definiție trebuie să fie un manager nemaipomenit în bucătărie, un bun gestionar, realmente și psiholog, dar în nici una dintre aceste ipostaze să nu uite că este om. Și mai ales, spun bătrânii bucătăriei, să nu uite că lucrează cu oamenii. Fapt pentru care ochii reporterului au observat minute bune comportamentul Andreiei Pascu față de una dintre secundele sale din bucătărie. Nimic rigid, ba zâmbete, coordonare șoptită chiar. Nu am însă cum să nu spun că a fost de senzație și mica agitație pur italiană în care tigăile fac zgomot, pașii se precipită pe sală… dar stop!, lady chef e româncă și liniștea vine repede!

Ia pariați pe următoarea parte audio în care lady chef Andreia Pascu explică înscrisurile de pe tunica de bucătar – înscrisul Federației Italiene de Cooking, pe mâini siglele bucătarilor din Asociația Italiană a Bucătarilor și din Asociația de Lady Chef din care și ea face parte.

CE ESTE RESTAURANTUL – PIZZERIE ANTICA ROMA?

Privesc îndelung mâinile care-și caută mereu ba sprijin una de cealaltă, ba se unesc și urcă spre piept ca într-un jurământ. Lady chef are o anumită doză de severitate pe care trebuie să o accepți rapid deoarce meseria de bucătar efectiv presupune rigoare, atenție și precizie. În restaurant încep să horească mirosuri plăcute. Întrebarea e simplă – de fapt ce-și dorește un lady chef cu cinci ani de școală de stat în Italia lansând o afacere altfel la Buzău?

… și mâinile-și dau roată. După aspect, le ajunge cât au fost muncite, după viteza cu care se adună și se despart, se ridică în aer șau arată spre zări, locuri și preparate, mâinile acestea sunt la apogeu – acum abia se simt în voia lor și sunt pregătite să arate lumii mari cât de minunate pot fi ele când sunt duse în bucătărie de lady chef Andreia.

… așadar, mâinile scriu povestea aluatului! Lecție, dragilor! Lecție despre sănătatea noastră, un nebănuit detaliu pe care ar trebui să-l știm atunci când cumpărăm produse de fast-food pe bază de aluat- acesta trebuie să fi fost pregătit cu minim 48 de ore înainte și abia apoi folosit! Lady chef Andreia Pascu ne explică de-a fir a păr, dar să și reținem!

Ieșim din acest compartiment al bucătăriei din ANTICA ROMA pentru a da spectacol pentru papilele gustative!

REȚETA REALĂ DE PASTE CARBONARA

Pare exagerat, nu-i așa? Am învățat să iubim pastele înainte ca prietenii și rudele noastre să plece la muncă în Italia pentru ca mai apoi să ne influențeze gustul cu preparate din peninsulă. Înainte de 1989, pastele erau fel principal la masa cu meniuri restrânse ca varietate. Azi, pastele cumpărate la pachet din comerț ….

Ne spune lady chef cum e povestea pastelor, mai ales că toate produsele din ANTICA ROMA provin din Italia. Interesant este să devenim atenți ce înseamnă rețeta de paste carbonara în mod real și nu așa cum regăsim în restaurantele cu bucătari școliți câteva luni.

Lady chef Andreia Pascu vorbea anterior despre posibilitatea de a pregăti clientului paste după dorințele acestuia, deși în ANTICA ROMA există un meniu așezat potrivit tradiției pe masa clientului. Auzim exact!

PIZZA ANTICA ROMA, FOCACCIA CEA MEREU PROASPĂTĂ ȘI CALZONE CEL VESEL, TOATE ȘI LA PACHET

Ar putea fi o piesă de teatru cu cele trei personaje din bucătăria italiană, nu-i așa? Să le facem personajele propriului gust modelat cu ajutorul acestei muntence pe care Buzăul o primește din nou acasă cu mare curiozitate și cumva cu așteptare, căci ceea ce gătește ea la ANTICA ROMA nu prea avem unde comanda în oraș.

Un mare respect pe care lady chef îl oferă buzoienilor este rețeta de pizza casei ANTICA ROMA pe care a alcătuit-o chiar pe baza preferințelor clienților care au intrat în restaurant. Iată cum!

Cuminte, pe un tocător din lemn, sora mai mica a pizzei vrea să-și primească aprecierea! Focaccia a strâns deasupra ei felii de cărnuri alese aduse aduse din peninsulă și le-a domolit răgazul pe aluat cu câțiva stropi năstrușnici de ulei de măsline. Știți cum e focaccia aceasta? Fix ca mirosul de măr copt, de căldură din plin, plus muzică de sărbătoare și curățenie în casă la ceas de mare sărbătoare. Toate la un loc dau focaccia! E împlinire ce ține două zile, căci aluatul este fermecat și păstrează prospețimea. Ia, ia să dăm ascultare!

Mai în umbră, ca un cavaler ce respectă cutuma, calzone stă la rând să fie copt și el deodată cu pizza și focaccia. Aflăm despre el în premieră la ANTICA ROMA de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 12. Pare o vrajă făcută special pentru omul activ care are nevoie de pachet sățios la serviciu sau pentru adolescentul care merge la antrenamentul de handbal și consumă energie! Lady chef spune mai bine decât mine cum e cu rețeta pentru calzone!

DIN RIMINI LA PLEȘCOI ȘI PÂNĂ LA NOUL LOC DE POPAS DIN BUZĂU

Dați-ne 10 secunde, vă rugăm! Dorințele toate dau năvală. Buzoieni pofticioși sau mai bine zis care respectă bucătăria tradițională locală, în care oaia vine ca personaj special al gastronomiei pus pe seama toamnei și a mustului, e momentul nostru! Italienii de pe Riviera de la Marea Adriatică prețuiesc oaia la fel de mult. Nu deranjați ascultarea acum, căci este partea care ne place nouă cel mai mult din reportaj – lady chef despre o rețetă din Rimini!

Punctăm separat fiecare rețetă pentru că rar găsim în presa actuală reportaje explicite despre ceea ce se întâmplă în prezent în bucătăria buzoiană, de altfel, atât de slab promovată de autorități.

ÎNTÂMPINAREA POSTULUI CRĂCIUNULUI CU O VARIETATE DE PREPARATE

Aici, deținem minusuri. Zicem că viața ne mai dă răgaz și alegem postul către partea a doua a ei. Până atunci experimentăm meniurile de dulce, cum zice poporul român. Numai că, și devine tare serioasă lady chef Andreia Pascu, ANTICA ROMA are înscris în lista de meniuri chiar și pizza de post. Facem loc curiozității și-i menținem pofta tovarășă de ascultare!

Așadar, nu doar pizza de post, ci și ciorbe sau legume în diferite prezentări! Dar după post vine el Crăciunul, prilej de mare bucurie pentru gurmanzi! Întâi devenim atenți la cozonac – simbol al acestei sărbători. Lady chef spune clar că vedeta mesei de Crăciun poate fi comandată după poftă la ANTICA ROMA.

CĂLĂTORUL ITALIAN ȘI REGĂSIREA “PATRIEI” LA ANTICA ROMA

Vine și momentul acela când călătorul italian va căuta aroma de acasă și va deschide ușa restaurantului ANTICA ROMA. Ca și astăzi, lady chef Andreia Pascu va spune zâmbitoare bună ziua!

Comunitatea italiană era prin 2010 cea mai puternică prezență străină în orașul Buzău cu câteva zeci de afaceri și câteva sute de originari din peninsulă. În afara orașului, la Vadu Pașii spre exemplu locuiau 39 de italieni, iar exemplele pot continua. Clar este că de atunci s-au schimbat datele considerate în creștere de către statisticieni. Noi sigur vom afla curând că italianul iubitor de gust autentic de acasă va poposi în restaurantul lady chef Pascu pentru a se delecta cu preparate care-i liniștesc șederea în Buzău.

CURAJ

… sau aplomb îi spunem noi. Aici scriem concluzia zilelor lungi de documentare.

Pe Andreia Pascu am regăsit-o și în paginile revistei Il Centro din Italia, 23 martie 2019. Despre ea, lady chef spune deschis că inclusiv cooking showuri a făcut în Italia, dar și interviuri a dat presei italiene în două rânduri. Un exemplu de reușită! Și mâinile spun despre tenacitatea alocată reușitei… dar și zâmbetul ascunde în el fericirea de a deveni un OM mare și un exemplu pentru comunitatea din care s-a ridicat lady chef Andreia Pascu.

Plecăm pentru moment din ANTICA ROMA, restaurantul de pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din Buzău care remodelează gustul oricăruia dintre noi care intră și de curiozitate aici! Noi pariem pe calitate și prezentarea diferită, unică în plan local, dar mai ales pe pasiunea ce s-a scurs zeci de minute în fiecare vorbă a singurei lady chef a Buzăului, Andreia Pascu! Lăsăm un strop de suflet pentru că astăzi am primit o poveste despre încercare, determinare, curaj, gastronomie din carte, rafinețuri și clasă premium pentru Buzău!

Articolul precedent(P) Romașcanu – În instituția care face legi, acestea se încalcă
Articolul următorToamna în patria lui Bucur, pe granița Ținutului Buzăului

1 COMENTARIU

  1. Cea mai bună pizza pe care am mâncat-o, a fost la Antica Roma! Pur și simplu, ți se topește în gură! Recomand cu cea mai mare plăcere!

Comments are closed.