Vedem intai oamenii, apoi un dar de suflet. Cautam sanatatea acolo unde inca este. Ascultam. Invatam. Pe furis punem in coltul sufletului speranta. Este o fila de decembrie – luna Craciunului si a Noului An!

Zabava. Tocmai ce-am trait un altfel de Craciun care a parut mai insingurat, dar mai aducator de liniste si de bucurie realmente alaturi de dragii sufletului nostru. Am devenit mai blanzi, mai atenti la cei de langa noi, cei pentru care puterile si norocul se masoara in unitati mai mici? Am rupt din bucata noastra de suflet ca sa incalzim inimi care nu mai cred ca le-ar putea fi bine? Poate ca da. Poate ca nu. Dar cumva ne-am asezat la capul celui bolnav cu vorba buna, datatoare de viata si imbarbatare si i-am cerut zilei de sarbatoare sa faca un miracol si sa miroasa in casa cat mai multor romani a cetina de brad, a bucate nascute tocmai la ceas de bucurie a poporului roman, dar si a speranta ca poate fi putin mai bine? Dincolo de functii, aflam oamenii! Si sunt OAMENI! Rasfiram vorbe desprinse din zbuciumul si nefericirea vremurilor pandemice pe care inca le traim si invatam ca viata este realul dar pentru care de Craciun si in fiecare zi trebuie sa fim recunoscatori!

  • Primarul Ciprian Tirizica vorbeste in premiera despre boala perfida a anului 2020 prin care el insusi a trecut.
  • “Nu sunt poveste pandemia si nici noul coronavirus!”
  • SMART – etapa cu etapa in Unguriu: de la racordarea integrala a comunei la reteaua de gaze naturale si pana la iluminat public cu LED si sirena telecomandata.
  • Viata reala suprinsa de condeiul buzaulinreportaje.ro si entitatea publica.

NU SUNT  POVESTE PANDEMIA SI NICI NOUL CORONAVIRUS!

In 12 luni de documentare la pas in cea mai activa comunitate a judetului Buzau – din punctul de vedere al dezvoltarii sociale si economice, si spunem argumentat acest lucru– am zis ca mai pe toate le-am identificat, le-am scris si le-am povestit cum am putut mai corect. Sfarsitul de an pandemic 10 luni la rand vine cu o veste buna si un gand aparte de la poalele Muntilor Buzaului, acolo unde dealul se lasa rapus de inaltimi la exact 183 de metri deasupra marii. In fata povestitorului, comuna devenita casta a Buzaului etaleaza o altfel de fila de viata pura: lectia data chiar de nefericita pandemie de COVID-19. In mod surprinzator, dupa documentarea in teren as fi scris dintr-o suflare reportajul de astazi, insa timpul ce s-a asezat a pus gand langa gand si a dat deoparte lacrima furisata, semn al tristetii prin care omenirea toata trece. Noul coronavirus se agata de corp si mai apoi ramane in suflet, ne chinuie, nu zic si despre final nefericit, dar ne face si bine sau ne scoate la suprafata umanitatea pe care in fuga continua dupa supravietuire o pierdusem ori o uitasem acolo unde faceam treaba, iar multora o sporeste. Pentru ca este reportaj este o scriere subiectiva, deci avem voie sa tinem aproape toate sentimentele ce apar pe parcursul relatarii, caci astazi, Unguriu ne poarta prin experienta bolii noi a omenirii, chiar daca ar fi deja zeci de ore trecute de la primele vaccinari impotriva SARSCOV2.

Din DN10 Buzau-Brasov se vad doar oameni care cauta cai, lucruri sau oameni. O ceata subtire sta sus, pe deal, gata sa atace! I s-au ridicat valurile pana la cer. Se-ncumeta sa-si lase voalul peste oameni si case. Ceva o tine insa acolo, sus. E ca un scut ce ii apara pe ungurenii Buzaului – locuitorii castei de pe Vale. Scrutam doar zarea cu ceata. Astazi punem pret pe bilantul unui an tare dificil si stam la discutie cu Ciprian Tirizica, primarul comunitatii ce iese in relief in plan judetean si poate fi oricand model national cand vine vorba de drumul ales in dezvoltare. Gandim cu sufletul – spune din start domnul acesta pentru care 2020 a fost un alt fel de an.

Tocmai ca sufletul pune astazi ramasag cu celeritatea vremurilor prezente. Ne facem timp sa traim in coltul nostru special numit familie. Intocmai si primarul din Unguriu pentru care familia este acel ceva special despre care se vorbeste in intimitatea propriului suflet.

Deja, discutia de astazi comporta cea mai mare incarcatura psihica din perioada masurata in luni de documentare printre ungurenii pe care i-am vazut asezati, harnici, inovativi .  Primarul Ciprian Tirizica porneste povestea anului 2020 – an dificil ce trece deja catre apus. An bun pentru administratia locala si dificil pentru oamenii care au trecut prin suferinta COVID-19.

Cate un dram. Din tot ce a putut oferi 2020. Identific intre cuvinte dorinta speciala de a transmite cat mai profund si cuprinzator mesajul catre ugurenii sai, dar si catre romani per ansamblu: pandemia nu este o poveste si nici noul coronavirus nu este! Primarul Ciprian Tirizica in fapt ofera un dar aparte.

Asadar, pana dincolo de 6 ianuarie avem un lant de sarbatori pe care romanii le onorau in mod obisnuit mai ales cu vizitarea celor dragi, cu mese imbelsugate la care luau parte oamenii speciali ai fiecarei familii, cu colindatori la geam inca din ziua de Ajun si pana in cea din urma zi din an. 2020 impune ale reguli, iar primarul din Unguriu – persoana care a trecut prin suferinta COVID-19- le recomanda semenilor precautie si mai ales sa nu ignore ceea ce impun autoritatile sanitare la nivel national.

Inedit pentru reporter, inedit si pentru primarul din Unguriu care expune experienta personala public in premiera doar pentru ca masa mare de oameni sa inteleaga ca exista risc extrem de mare de infectare cu SARSCOV2, ca exista boala COVID-19 si mai ales ca exista si trauma dupa ce trece pardalnica, iar pana la vaccin mai este ceva cale de ajuns.

Ungureni ai Buzaului si noi toti, romani deopotriva, avem de retinut ca trebuie realmente sa ne asiguram noi insine sarbatori linistite si sigure din punct de vedere sanitar, ca trebuie sa evitam petrecerile de odinioara si ca mai trebuie sa fim sinceri cu propria sanatate!

CHINUL CELOR FARA AJUTOR, STRANGERE DE INIMA PENTRU ADMINISTRATIA DIN UNGURIU

Pastram registrul impus cumva si de perioada din an in care ne aflam: am primit  magia Craciunului si alergam parca in pas cu timpul spre capat de an 2020, dar facem un scurt popas peste anul administrativ la nivel de comunitate Unguriu, iar primarul Ciprian Tirizica il considera a fi fost bun, numai ca spre final suferinta persoanelor cu handicap aranjeaza in alt mod prioritatile din comuna. Daca avem sanatate, avem de toate

35 de persoane primesc indemnizatie de handicap sau salariu de insotitor al unei persoane cu handicap. 160.000 de lei, suma alocata pentru doua luni de existenta. Dincolo de cifre sunt oameni care sufera. Cei mai tristi oameni de pe pamant pentru ca afectiunea pe care o au sapa si in suflet, dar si in corp in mod grav. Nu la fel este si in cazul persoanelor asistate social care primesc o indemnizatie pentru munca prestata in folosul comunitatii. Indiferent in ce loc din Romania aplicam aceasta comparatie este intocmai: o persoana asistata social are abilitatea de a munci partial sau integral, o persoana cu handicap nu. Detaliaza primarul Ciprian Tirizica.

Problematica sustinerii dintr-un buget local a indemnizatiilor si salariilor persoanelor cu handicap a fost ridicata de catre autoritatile locale inca din 2019 cand autoritatea centrala a delegat aceasta plata dificil de suportat catre aceste entitati. In tara au existat la un moment dat primarii care isi anuntau falimentul din cauza sumelor extrem de mari de platit lunar catre acest segment. In comuna Unguriu blocajul a aparut in octombrie 2020, desi cu multa vreme inainte la unison cu mai multe primarii s-a anuntat dificultatea financiara care urma. In mod fericit, spune primarul Ciprian Tirizica s-a rezolvat in luna aflata catre final in prezent, aspect privit cu o sensibilitate aparte de catre edilul ungurean.

Autoritatile centrale trebuie insa sa ia in calcul ceea ce se intampla in teritoriu, mai ales ca din ce in ce mai multi primari semnaleaza profilarea crizei economice care ar putea duce la un blocaj nu doar investitional, ci si la capitolul plati catre iunie-iulie 2021.

GAZE NATURALE IN 100% DINTRE LOCUINTELE UNGURIULUI

Pai, da! Facem trecerea fireasca spre modul in care comunitatea Unguriu stie sa se dezvolte economic si social pentru ca intotodeauna discutia cu edilul ungurean a fost in mod aparte o oglinda a ceea ce se intampla cu “ oamenii mei” – asa le spune Ciprian Tirizica locuitorilor comunei si de fiecare data adauga “ eu chiar sunt mandru ca m-au ales sa le fiu primar”. Mai rar asa legamant fata de satul radacinilor!

Si trecerea duce tot catre ridicarea nivelului de trai atat de usor exprimat deja in valoarea unui metru patrat de teren intravilan in Unguriu, iar vestea ca incepe construirea noului penitenciar P9 Unguriu despre care am scris aici face ca in prezent acest pret sa inceapa si de la 15 euro mp. In cunostinta de cauza spun despre un asa pret deoarece exista buzoieni care doresc angajarea in noua “fabrica de locuri de munca”, ii spun asa penitenciarului pentru ca vor fi cateva sute de joburi puse la bataie acolo. Multi dintre acesti buzoieni care spera la angajarea la penitenciar isi cauta deja si un loc de casa in comuna. Iata cum este privita din interior aceasta situatie. Primarul Ciprian Tirizica.

Numai ca in parteneriat cu noua structura ce va exista in Unguriu primaria dezvolta partea finala de de proiect de racordare a satului resedinta de comuna la reteaua de gaze naturale deoarece insusi penitenciarul va folosi aceasta resursa pentru functionarea sa. Explicit, primarul Ciprian Tirizica vorbeste despre demersurile de ultima instanta intreprinse in acest sens.

Majoritatea proiectelor locale ce presupun infiintarea sau extinderea unei retele de gaze naturale se modifica de nenumarate ori pana la momentul final al validarii si includerii in finantare. Asa s-a intamplat si la Unguriu, mai ales ca s-a adaugat parteneriatul cu noul penitenciar ce urmeaza a fi construit aici. In acest fel a fost redimensionata magistrala.

COMUNA SMART DE LA POALELE MUNTILOR BUZAULUI

Iar tabloul acesta are o parte deja conturata si efectiv vizibila. Unguriu este comuna care a imbratisat deja cu tact digitalizarea ce pune stapanire mai mult fara vointa noastra pe orice domeniu. Asa ne dicteaza evolutia globala si intocmai trebuie sa actionam, spun specialistii IT. Totusi, Unguriu este un caz extraordinar de fericit: mentalitatea avangardista a conducerii primariei are efecte in pas cu vremurile traite. Concret, primarul Tirizica vorbeste despre plati prin POS sau pe www.ghiseul.ro , despre un site al autoritatii locale www.primariaunguriu.ro pentru care se face update in timp real sau despre sirena moderna telecomandata de la sediul din orasul Buzau al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta “Neron Lupascu”.

Desigur, smart Unguriu isi continua calea spre a aplica proiecte care in final sa duca spre mult dorita economie circulara despre care UE discuta punand accente pentru fiecare tara membra in parte. Iar urmatorul proiect, spunea primarul Ciprian Tirizica este iluminatul public pe baza de LED, proiect aflat la Agentia pentru Protectia Mediului in analiza de finantare.

COLABORAREA CU WWW.BUZAULINREPORTAJE.RO

Aparte am procedat noi, echipa buzaulinreportaje.ro pe parcursul documentarii in comunitatea Unguriu: fiecare om cu care am discutat a devenit special si a fost promovat realmente din locul sau catre marea tara numita Romania si mai departe de ea. Mai mult, cu multi dintre dvs., ungureni aparte, relationam si in prezent pentru a tine pasul cu bunul mers al unei comunitati unice a judetului Buzau. In acelasi ton are loc si colaborarea cu administratia publica locala prin reprezentantul sau, primarul Ciprian Tirizica la care am identificat un mod calculat de a-si prioritiza investitiile si propunerile pentru anul ce urmeaza: o agenda ce contine fiecare an de mandat in fruntea comunitatii.

Revenind la colaborare spunem sincer efectiv profitand de aceasta ocazie: din punct de vedere jurnalistic trebuie o balanta bine echilibrata in astfel de colaborare. Un echilibru intre munca de teren, de documentare adica, si cea dedicata scrisului ce masoara ore multe din zile in sir. Oamenii Buzaului au asteptari frumoase de la presa, iar menirea jurnalistului este informarea corecta bazata pe informatii verificate la sursa, adica in teren, ei nu mai pot consuma informatii negative pentru ca viata insasi a devenit o roata cu multe spite gri. Si daca jurnalistul aduce onestitate si frumusete, atunci si comunitatea raspunde pe masura astfel incat finalului celui ce scrie zice asa: jos palaria pentru comunitati precum Unguriu!

Articolul precedentAvem nevoie de magie!
Articolul următorSe desfiinteaza „rondul accidentelor” din zona comerciala?