In mod clar, beneficiile vietii moderne ne preocupa cel mai mult. Observ acest aspect cu fiecare articol dedicat practicarii unor sporturi ce intretin sanatatea, unor pasiuni menite sa potenteze spiritul liber, dar mai ales dupa ce dedic atentie maxima serviciilor care ne usureaza viata, care aduc confort si calitate traiului. Dovedim ca suntem interesati sa aflam ce rol vor avea spre exemplu gazele naturale in mixul energetic al viitorului si cat de mare poate fi suportabilitatea costurilor de catre noi? Pe de alta parte, daca privim cu atentie statisticile nationale ce arata ca mai bine de jumatate din populatia tarii inca se incalzeste in conditii extrem de invechite: sobe pe lemne ale caror preturi sunt din ce in ce mai mari putem gandi daca nu cumva avem nevoie de o solutie alternativa pentru incalzirea eficienta a locuintelor. Sunt strategi nationali din mediul privat care spun ca 20 la suta dintre noi traim in saracie energetica si doar cinci la suta primim ajutoare pentru incalzirea locuintelor, nu ca ar fi obligatorie o proportie mai mare, insa romanului ii sta inca bine, in numeroase cazuri, daca cere. E haz de necaz, iar ajutorul este in cuatum mediu de 23 de lei lunar. Cu toate acestea, revenind acasa, zona noastra sta pe pungi imense de gaze naturale. Numai ca, atat Buzaul – cel mai bogat judet in gaze naturale din Romania, dar si nordul Moldovei, desi au densitate mare a populatiei si proximitate a retelei de gaz natural exista o suma imensa de localitati neracordate. Potrivit www.anre.ro, in judetul Buzau sunt 33 de sate detinatoare de retele de alimentare cu gaze naturale.
Atuul celor 30 de ani de actiuni pe diverse planuri de la politic, la social si economic, zona Maracineni este cumva in acest moment favorizata pentru a fi incepute lucrarile la reteaua mult asteptata. Iar vestea vine dinspre county managerul comunei, Constantin Dumitru care a discutat indelung si cu reprezentantii comunitatii despre acest subiect sinuos in dezvoltarea zonei si care va fi reluat in 30 iunie, de la ora 14 in dezbaterile populare din caminul cultural din Potoceni, in mod sigur. Vestea spune ca se estimeaza ca din iulie 2020 sa inceapa efectiv lucrarile! Vedem imediat despre ce lucrari este vorba.
Fac mentiunea ca am remis Transgaz o solicitare de detaliere a investitiei care urmeaza sa fie alocata comunei Maracineni in mod special, insa si zonei Vaii Slanicului si tronsonului Maracineni-Posta Calnau.
Pentru ca aceasta comunitate este atat de dezvoltata si pentru ca am descris in numeroase articole aceste aspecte ale vietii moderne din Maracineni, https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-economic/epopeea-gaze-la-maracineni-la-un-tunel-distanta-de-final/, https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/gaze-naturale-pentru-un-sfert-din-judetul-buzau/ sau https://buzaulinreportaje.ro/articole/explozia-demografica-versus-poligonul-armatei/ , de data aceasta testez strada si aplic invers intrebarea mea: eu insami devin in fata oamenilor neincrezatoare ca va exista vreodata conducta de gaze in comuna. Aplic aceasta metoda, insa opinia mea are la baza informatii concrete din surse diferite ca zona aceasta este realmente in pole position pe grila de start privind alimentarea cu gaze naturale in judetul Buzau, deci chiar sunt convinsa ca la Maracineni va fi conducta de gaze, iar oamenii vor beneficia de acest serviciu modern. Poate in acest fel echipa lui Toma necredinciosul, metaforic spus, priveste altfel apologia prezenta.
Ba o doamna timida pliveste cu manusi florile de piatra din fata gardului, adica din strada. Dau sa o intreb si despre harnicii oameni care au ales sa se mute in Maracineni, dar si despre gaze, insa se ascunde dupa poarta spunandu-mi ca nu este casa ei, e la munca.
Pe malul raului Buzau sunt gradinarii harnici ai judetului. Campuri intregi cu ceapa de apa si varza, se incearca inca si cu ardei in camp deschis, morcov in rare cazuri. Furnicar, caci sunt lucrari diverse in gradini.
Am simtit si bucuria, dar si doza de reticenta a localnicilor. Reticenta vine probabil din timpul extrem de mare, gata 30 de ani
Metoda inversa a dat roade: neincrederea mea a fost data inapoi de bucuria oamenilor de a-si usura viata, de a fi cat mai oraseni!
Testul increderii
Din strada sa mergem la discutie cu county managerul Constantin Dumitru. Folosesc acelasi principiu: eu insami imi arat neincrederea in alimentarea cu gaze a localitatii si ma mentin pe pozitie de la prima intrebare la ultima. In mod rapid identific la interlocutorul meu surprinderea fata de pozitia pe care o afirm, desi el insusi este convins ca nefiind la prima discutie despre cea mai mare investitie din comunitatea Maracineni stiu foarte bine ca este plauzibila si foarte aproape de finalizare, de a deveni concreta si in folosul oamenilor, iata gandesc pe dos. Numai ca raman pe idee pentru ca numeroase au fost comentariile dumneavoastra vizavi de “ rara avis”, sistemul de alimentare cu gaze naturale pe Valea Slanicului, mai exact in comuna Maracineni.
Este evidenta zbaterea pentru atingerea acestui obiectiv. Deja vad o ritmicitate a discutiilor la nivel national si din ce in ce mai des si la nivel judetean pe problematica infiintarii unor noi retele de alimentare cu gaze naturale. Constantin Dumitru vorbeste despre o zona extinsa, ceea ce spune fiind inctocmai cu prezentarile specialistilor in energie care arata ca gradul de saracire energetica se ridica la 20 la suta din populatia Romaniei. Tocmai in acest sens se si doreste Programul National de Gaze Naturale – pentru a combate disconfortul casnic, pentru a proteja padurile si inca vreo cateva observatii. In mod nesperat vin vesti si pentru orasul Buzau, dar si pentru localitati care nu aveau in strategia proprie alimentarea cu gaze naturale. Iata ce spune Constantin Dumitru
Probez informatia. Am o discutie scurta cu Valeriu Besliu, primarul comunei Manzalesti care zambeste larg cand deschid
Revin la Maracineni. Am in fata coordonatorul unui proiect de succes pentru comuna sa. Faptul ca a tinut in mod continuu aproape de orice autoritate din domeniul gazelor naturale din tara noastra, iata ca ii da dreptul zonei Maracineni sa fie in pole position – prima in alimentarea cu gaze naturale in perioada imediata. Fac comparatia cu o cursa de formula 1 nu in mod aleatoriu, ci exact: stiu ca sunt numeroase prezentele la discutii contracronometru pe care reprezentantii autoritatii din Maracineni, prin Constantin Dumitru si cativa specialisti ai Primariei, le-au avut in diverse locatii din tara.
Pentru cei care si-au pierdut pe masura ce citesc acest reportaj din doza de neincredere: priviti cu atentie sporita si vestea care arata ca fiecare dintre cele peste 4.000 de case ale comunei Maracineni va avea caseta de alimentare cu gaze naturale pe gard, insemnand costuri reduse la racordare! Nu sunt specialist si nici nu am luat parte la discutiile nationale, asa ca e bine sa dezvolte administratorul comunei Constantin Dumitru acest subiect.
Ma inscriu in mod voit in echipa lui Toma necredinciosul in speranta ca veti lepada, cei care aveti obiceiul sa contraziceti sau sa nu credeti, camasa pe care scrie “Eheee, e promisiune electorala!”. Asa ca solicit informatii despre pasii care urmeaza.
Admir agerimea cu care priveste acest administrator proiectele de
Asadar, trecerea prin tunelul de pe malul dinspre Vernesti al raului Buzau cade? Administratorul Constantin Dumitru spune ca da, nu este posibil ca o conducta de gaze sa treaca prin acel tunel.
Sa recapitulam fara sa avem un punct de vedere de la Transgaz, insa atunci cand va fi remis redactiei www.buzaulinreportaje.ro il vom publica atasat acestui reportaj. In mod concret, in iunie-iulie 2020 vor avea loc lucrari de infiintare a imensei retele de alimentare cu gaze naturale ce va cuprinde localitati de pe DN 2 E85 Buzau-Rm. Sarat, dar si o linie suplimentara, de rezerva, pentru orasul Bzuau, si mai ales Maracineni si inca patru comune de pe Valea Slanicului de Buzau.