Un stol de peste 30 de berze, veritabili vestitori ai primăverii, a sosit în cursul zilei de miercuri, 13 martie 2024, în primele comune de lângă municipiul reședință de județ, spre Valea Slănicului de Buzău.




Poporul român are o listă amplă cu semnificațiile ce țin de numărul berzelor, momentul zilei în care au fost văzute și culoarea penajului. Credințele pornesc din secolul trecut, iar oamenii încă țin cont că nu este vreodată bine să vezi o singură barză și nici una cu pene negre. Desigur, bogăția credințelor ține mai ales de Oltenia, unde în 1903, elevii unei clase a II-a notau aceste temeri ori năzuințe legate de berze.



Pe zona Văii Slănicului, există câteva cuiburi în care berzele se întorc de peste 10 ani, berze au fost văzute de către locuitori câte două sau patru-cinci, însă niciodată un stol atât de mare care s-a bucurat de lucerna unei grădini preț de jumătate din ziua de 13 martie, chiar nu s-au ferit de oameni și, către amiază și-au căutat drum spre zonele din jur.


De opt ani, Societatea Ornitologică Română monitorizează cu ajutorul oamenilor cuiburile de berze din teritoriu. Sunt cuiburi de berze, de pe raza județului Buzău, pe harta acestei societăți, dar raportate sunt 17 și sunt răspândite mai ales în zona câmpiei Bărăganului.
Triumf al primăverii! Unul deplin cu ploaie și berze!
Add Comment