Reportaj

Au venit colindătorii!

Cam de la mijloc de zi de joi, 19 decembrie 2024 s-au strâns grupuri-grupuri de colindători în curtea Centrului Muzeal I. C. Brătianu, din Buzău, pentru a-i colinda pe consilierii județeni și conducerea deliberativului buzoian. Consilierii noi au mărturisit cinstit – nici nu știau de acest spațiu înființat deopotrivă pentru micii, dar și pentru mai marii artiști ai județului Buzău. Așa că, primul concert ad-hoc de colinde la care au luat parte în calitatea nouă devine reper. Întâi, consilierii județeni și conducerea CJ au luat parte la ședința ordinară a lunii decembrie, ce va fi urmată pe 30 decembrie de o alta, extraordinară. Despre deciziile din 19 decembrie, scriem în câteva zile detaliat, acum însă mergem în curtea Centrului Muzeal I. C. Brătianu, alaiul de colindători este pregătit.

Colindătorii coordonați de Cecilia Petrescu vin an de an de la Mânzălești poate cu cel mai autentic repertoriu de colinde, cântece populare și jocuri populare din întreg județul Buzău. Însă, anul acesta parcă am văzut și mai multe fire albe în părul colindătorilor, dar puține brațe puternice și ferme, semn că e vremea ca ansamblul muntenilor autentici să fie întremat de tinerii satelor. Și, așa se și întâmplă, încet și poate sigur, dar lăsăm Plugușorul către final de articol pentru a-l vedea pe Vali strigând din toți rărunchii către 2025.

Afișul promovat de către specialiștii CJ Buzău prezintă grupurile de colindători. Interesant este că tradiția colindatului a fost prezentată de copii la grupele mici de grădiniță și până la temerarii munteni ai Mânzăleștiului peste tâmplele cărora a nins abundent. Aspecte admirate la scenă deschisă de noua conducere a instituției gazdă.

Este de reținut că din alaiul colindătorilor au lipsit bisocenii, așteptați de altfel de audiență pentru că zona aceasta deține un plugușor unic, dedicat lui Vodă Cuza, un tezaur care ar putea intra în patrimoniul mondial al UNESCO alături de brâul satelor de munte de la cea mai mare altitudine locuită, din județul Buzău. Așa că, Vali mânzăleșteanul și plugul aprig de la Munții de Sare.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole