Reportaj

Azi a fost semnat primul contract din megafinanțarea POIM pe apă din județul Buzău

870 de zile. Maxim. Calvini. Cislău. Mânzălești. Chiojdu. Măgura. Merei. Pătârlagele. Viperești. Nehoiu.

870 de zile. Maxim. Calvini. Cislău. Mânzălești. Chiojdu. Măgura. Merei. Pătârlagele. Viperești. Nehoiu.

Atât vor dura lucrările celui mai important, poate, contract de lucrări din cele 10 care primesc finanțare prin POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare – prin Compania de Apă Buzău, finanțare istorică pentru județul Buzău în domeniul apei potabile. Contractul a fost semnat astăzi, 18 martie 2022, la sediul CA Buzău de către directorul general Simona Săvulescu, directorul economic Dragomir Văsîi, din partea CAB, și Alexandru Bratu, reprezentantul Asocierii SC Coral SRL. Valoarea contractului depășește 82 de milioane de lei, adică peste 16,4 milioane de euro, cu o perioadă de lucrări de 870 de zile și o perioadă de garanție de 37 de luni.

Contractul de lucrări numărul 6 (CL6) se referă la „Execuție și reabilitare foraje în localitățile: Calvini și Izvoru Dulce, execuție și reabilitare stații de captare / tratare apă potabilă / gospodării de apă în localitățile: Calvini, Cislău, Buda Crăciunești, Mânzălești, Chiojdu, Măgura, Sărata Monteoru și reabilitare rezervoare Sărata Monteoru și Nehoiu” din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Buzău, în perioada 2014 – 2020”, finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

Semnarea CL6 cu epicentru la Calvini este în fapt un moment de referință în domeniul apei la nivel de CAB, dar și pentru județul Buzău care are deficiențe majore privind resursa de apă pe Valea Buzăului. Așadar, directorul general Simona Săvulescu a vorbit la semnarea acestui contract de lucrări finanțat prin POIM despre importanța lucrărilor ce urmează a fi dezvoltate în areal și despre care v-am lăsat referințe de reportaje detaliate în linkuri mai cu seamă că polul investițiilor va fi la Calvini.

Am reținut trei aspecte din declarația directorului general al CAB – zona Viperești suferă acut din cauza lipsei de apă, iar lucrările CL6 semnat azi rezolvă și acest aspect din această zonă, o sumă bună de localități vor fi beneficiare ale acestor lucrări din primul contract POIM, dar și că un contractor cu 31 de ani experiență în domeniul apei în România va colabora pe acest demers socio-economic al operatorului regional buzoian. Alexandru Bratu, reprezentantul contractorului.

Dragomir Văsîi, directorul economic al CAB spune că importanța acestui prim contract prin POIM rezolvă o problemă veche a comunităților buzoiene de pe această vale.

Alexandru Bratu, reprezentantul contractorului a oferit explicații și despre termenele acestui contract de lucrări. Important pentru locuitorii acestui areal este că la sfârșitul verii 2022, la Calvini vor începe lucrările în teren. Ascultați dvs.!

Așadar, acest contract cuprinde mai multe zone ale județului Buzău, însă pornește din Calvini. Potrivit contractului vor fi executate sau modernizate 14 foraje de apă, modernizată o captare de suprafață, un deznisipator, modernizată și extinsă o conductă de aducțiune/transport apă de 59,9 km, vor fi înființate 11 stații de clorinare, două stații de tratare primesc haine noi și ele și vor fi extinse, șase stații de pompare vor fi modernizate sau efectiv construite și, de asemenea vor intra în același tip de proces de modernizare sau de construcție 11 rezervoare de înmagazinare.

Un contract de lucrări pentru care a muncit în fapt o echipă întreagă din Departamentul de Investiții cu Fonduri Europene al CAB, cu manager de proiect Cristina Nedelcu.

Impresionantă este și oferta contractorului strânsă în 24 de bibliorafturi de acte depuse astăzi la sediul beneficiarului buzoian, operator regional consacrat în plan național. Directorul general Simona Săvulescu revine cu detalii fix despre acest aspect, dar și cu mulțumiri pentru echipa proprie care a realizat munca imensă pe acest contract de lucrări.

Efort, echipă, creșterea calității, dar și un plus imens de vizibilitate pentru singurul operator regional din domeniul apei din județul Buzău, concluzionează directorul economic Văsîi, înseamnă acest prim contract prin POIM semnat pe 18 martie 2022 la sediul CAB.

Ilinca Moise

1 Comment

lasă aici un comentariu

  • Ce mi place mai ca suntem destepti tare!Fac lucrarea in 2 ani jumate si apoi acorda garantie doar trei ani ! Dupa aia ,potopul! Halal prostie ,sau coruptie!

Mai multe articole