In septembrie 2019, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau declara pentru buzaulinreportaje.ro ca drumul Vulcanilor Noroiosi va intra in vreme scurta in refacere si modernizare, recunoscand ca este puternic afectat mai ales de alunecari de teren. Iata ca 11 luni mai tarziu vine si vestea concreta care arata ca institutia in cauza, Consiliul Judetean Buzau a obtinut finantare pentru modernizarea celor 14,6 kilometri de drum judetean care intra pana in rezervatia unica in Europa. Despre momentul in care anunta scrierea acestui proiect am scris la momentul potrivit reportajul https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/drumul-vulcanilor-noroiosi-intra-in-reparatii/.

Este vorba despre o finantare prin Compania Nationala de Investitii care a aprobat lista-sinteza in care este inclus si proiectul de refacere a DJ 102F km 0+000 – 8+800 si DJ 220A km 0+000 – 5+800, Sătuc – Policiori – Vulcanii Noroioși, valoarea estimata fiind de 96 de milioane de lei.

In acest context, presedintele CJ Buzau arata ca: ”Am primit vestea mult asteptata de noi, dar si de buzoieni si de turisti. Am obtinut finantareapentrumodernizarea drumului ce duce la Vulcanii Noroiosi. Astfel,vom avea o infrastructura rutiera la nivelul standardelor europene atat pentru locuitorii din zona, cat si pentru turistii care viziteaza anual Vulcanii Noroiosi, aproximativ 80.000 persoane/an. Consiliul JudeteanBuzau va demara licitatia de proiectare si executie pentru ca acest obiectiv sa fie realizat intr-un timp cat mai scurt”.

De mentionat este faptul ca in acest an 2020 pandemic, accesul truistilor in rezervatia Vulcanii Noroiosi a fost suspendat din noiembrie 2019 si pana la sfarsit de aprilie 2020. Dumitru Rosu, custodele rezervatiei spune ca ar fi pastrat portile inchise, insa dintr-o data s-a trezit cu o sumedenie de turisti straini de Buzau care doreau sa vada cea mai bizara priveliste europeana: Vulcanii Noroiosi.
Drumurile noastre toate!!!
Pentru accesul la rezervatia ”Vulcanii noroiosi” mai există o posibilitate, mult mai sigura si mai scurta, prin DJ 203 K, de la Maracineni pana la Aldeni, apoi pe un drum partial asfaltat, partial macadam (DC 108, cca 3-4 Km) direct la rezervatie. Practic ar trebui modernizat numai un sector de drum de 3-4 Kilometri, cu minim de cheltuieli, iar terenul pe care se afla acest drum este mult mai stabil decat sectorul pe care se toaca mereu resurse numai ca sa treaca prin Berca. Pretul de 1.360.000 euro/km este unul aproape de pretul unui drum national cu grad mediu de dificultate. Spre comparatie, reabilitarea unui kilometru din DJ 203 K, se ridica la suma de cca 500.000 euro/km!!! Cred ca pe undeva ceva nu este tocmai in regula. Totusi banii acestia sunt ai nostri ai tuturor. In cati zeci de ani se vor amortiza aceste cheltuieli???? Cate tichete de intrare a taiat dl Rosu de cand este administratorul rezervatiei, stie cineva???
Sa nu se inteleaga ca ma opun dezvoltarii turismului in judetul nostru, ba din contra, imi doresc sa fie facut cu cap, dupa criterii economice, cu maxim impact si control asupra felului cum se cheltuiesc resursele nationale. Cine a facut studiile de fezabilitate, sau proiectarea???
Solutia de acces prin Aldeni, ar putea fi facuta cu pretul a unui singut kilometru, fata de varianta aprobata. Guvernul PNL da banul iar masina de cheltuit bani a judetului îi toacă!