Interviu

Barajul Siriu, singura sansa a unui pret mai mic al apei

... specialistii din domeniul apei, cei din Romania, si acum si cei din Buzau arata ca si resursa de apa potabila este aproape epuizata si este bine sa construim corespunzator o infrastructura a apei care sa ne dea liniste ca peste putin timp sa nu fim nevoiti sa dramui paharul cu apa!

Cumva este de asteptat, noi insine trecand prin primaverile, verile si chiar toamnele extrem de secetoase ale ultimilor ani, este de asteptat spuneam ca si in judetul Buzau sa se puna rapid si acut problema apei potabile. Daca intoarcem subiectul nu ar parea sa fie probabil pentru zona Buzaului care detine un paienjenis imens de izvoare de munte ce curg mai ales in zadar si extrem, dar extrem de rar sunt captate de cate un localnic din satele izolate. Numai ca specialistii din domeniul apei, cei din Romania, si acum si cei din Buzau arata ca si resursa de apa potabila este aproape epuizata si este bine sa construim corespunzator o infrastructura a apei care sa ne dea liniste ca peste putin timp sa nu fim nevoiti sa dramui paharul cu apa!

In ultimii 15 ani, cel putin orasul Buzau si ceva mai tarziu si localitati numeroase din judet, 41 de comune din totalul de 87, au demarat innoirea sistemului de furnizare a apei potabile. Altele cateva si-au ales propriul drum si au companii pe langa primarie care furnizeaza apa potabila de calitate si chiar reusesc la un pret mai mic. Lucrarile nu sunt insa suficiente si nu intr-atat incat sa acopere toata infrastructura din domeniu a judetului. Ritmul vietii moderne are alte standarde si in mod evident trebuie facute schimbari potrivit traiului de azi. De aceea, consilierii judeteni au spus da unui proiect prin care 23 de unitati administrative din teritoriul nostru trec la actiune necesara pastrarii si calitatii, dar mai ales cantitatii firesti de apa potabila care ajunge la populatie. Finantarea este europeana si are un aport de 2 la suta de la fiecare dintre cele 23 de comunitati.

Numai ca, in perspectiva nici asa nu va fi suficient! Apa de consum devine o problema, spun specialistii. Spre exemplu, acumularea Ciresu este colmatata, zona de sud a judetului sufera de apa, la Breaza exista deja program de furnizare a apei. Atentia se indreapta deja catre Barajul Siriu – acumulare imensa pregatita inca din anii ’80 pentru a da apa buna de baut Vaii Buzaului si oraselor Buzau, Braila si Galati. Aflam pe rand ce inseamna proiectul pentru care o parte dintre consilieri au spus un da evaziv, daca cititi buzaulinreportaje.ro  cunoasteti limitarea scrierilor noastre fata de spectrul politic si tocmai de aceea fac acelasi demers si de data aceasta, spun consilieri judeteni si atat. Important este ca pe hartie apare ca judetul Buzau primeste peste 292 de milioane de euro pentru apa si canal in 23 de unitati administrative, iar Consiliul Judetean Buzau si-a asumat acest proiect.

De la proiectul european urcam la munte, la Siriu.

Modernizare da, scumpire nu, plus pret diferentiat

Asa a spus o parte a consilierilor din plenul Consiliului Judetean Buzau la o sedinta rapida care a avut loc la inceput de luna octombrie. Din trei proiecte de hotarare de CJ, doua au fost validate si de catre acestia, insa strategia de tarifare pe termen lung nu a fost apreciata cu da. Lider, Nicolae Maracine. Important este ca proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Buzau in perioada 2014-2020 a primit avizul si este in derulare deja.

Un proiect prin care la nivelul celor 23 de unitati administrative sunt construiti 350 de kilometri de retele de  apa si statii de pompare aferente, 57 de foraje noi, 16 statii de tratare/clorinare a apei potabile, 24 de rezervoare de inmagazinare a apei, peste 620 de km de retele de canalizare si statii de pompare aferente, trei statii de epurare noi si modernizate patru existente si doua dispecerate pentru apa si canalizare. Aceste investitii, se arata in referatul hotararii CJ, sunt o continuare a celor realizate prin POS Mediu 2007-2013 si sunt cofinantate din fondul de coeziune prin Programul Operational de Infrastructura Mare 2014-2020.

Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau aduce detalii despre acest proiect urias pentru zona Buzaului.

Pret diferentiat. O spune consilierul judetean Nicolae Maracine, cu ani in urma sef al imbunatatirilor funciare din judetul Buzau, deci cunoscator al rezervelor si resurselor de apa din teritoriu. Acesta aduce si argumentul: exista surse de apa in sistem gravitational.

De la sedinta CJ Buzau este necesar sa mergem la sediul Companiei de Apa – actorul principal si al finantarii europene, dar si cel ce pune in practica probabil cel mai mare proiect din domeniul apei potabile si canalizarii din judetul Buzau, din perioada moderna.

Directorul general Simona Savulescu nu-mi apare nicicum inchisa dialogului cu presa, ba din contra este dornica sa ajunga la populatie informatia corecta despre ceea ce se intampla pe de o parte cu calitatea apei, pe de alta cu pretul metrului cub de apa care nu mai pozitioneaza judetul Buzau pe podiumul national, ci il duce spre zona de mijloc, insa totusi ridicat pentru buzunarul consumatorului de rand.

Subiect dificil pentru ca vorbim despre facturi si consum, despre populatia a 23 de unitati administrative din judetul Buzau. Sa le luam pe rand. Intai explicatia directorului Companiei de Apa Buzau, Simona Savulescu despre proiectul urias in infrastructura de apa din teritoriul specificat anterior.

Apa “bolnava” a judetului

Ii spun asa metaforic, desigur, insa nu departe de realitatea din teren. Si eu consum apa potabila de la chiuveta si eu vad si simt ca nu mai vorbim despre aceeasi calitate ca in anii 2000 cand pe Valea Slanicului era cea mai buna apa din Romania. Deci, sa deschidem cutia in care se afla nu la adapost, ci intr-un compartiment problema calitatii apei de baut! Aflu cu mare uimire detalii pe care consumatorul de rand nu are cum sa le primeasca decat exclusiv de la presa. Si asa de putin timp avem cateodata pentru a asculta…

Pare clar: 60 la suta dintre retelele de furnizare a apei in orasul Buzau sunt mai vechi de jumatate de secol, avem surse de apa in judet aproape colmatate, iar cele de suprafata sunt pe final! Banii din proiectul pus in discutie in acest material jurnalistic vor merge si catre infrastructura urbana de apa a Buzaului! Iar pentru judet, spune directorul CA Buzau, Simona Savulescu trebuie repede gandite proiecte clare. Daca ati ascultat cu atentie, la un moment dat, directorul frunizorului de apa potabila vorbeste despre o retea de aductiune din barajul Siriu. Asadar, sa detaliem subiectul.

Revin la Consiliul Judetean cu opinia consilierului Nicolae Maracineni vizavi de acest proiect la care ne este permis sa gandim ca poate fi realizat pentru ca subiectul a existat ani in sir in dezbatere publica si promovat de presa buzoiana. Iata ce spune Nicolae Maracine.

Deci, unica sansa ca pretul metrului cub de apa potabila in judetul Buzau, in unitatile administrativ-teritoriale arondate Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara este infiintarea unei infrastructuri viabile care sa transporte apa potabila din barajul Siriu pe Valea Buzaului spre orasele Buzau, dar si Braila si Galati daca va fi cerere! Din ratiuni numeroase aceasta varianta in mod clar va fi luata in calcul intr-un anumit orizont de timp!

Pana atunci, proiectul de peste 292 de milioane de euro care vizeaza infrastructura de apa si apa uzata demareaza intr-o buna parte a judetului Buzau!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole