Reportaj

Buzău – apă pentru viitor

Water for Peace – Apă pentru pace. Acesta este sloganul zilei de azi, 22 martie 2024, celebrată la nivel mondial ca Ziua Apei. 3 miliarde de oameni sunt dependenți de apele transfrontaliere, iar alte 2,2 milioane de oameni din diferite colțuri ale lumii, încă nu au acces la apă. Apa a fost în mod continuu factor de omogenizare între state, a făcut pace și a dus la nașterea de popoare în teritorii atât de puțin văzute ca bune dătătoare de viață, încât mare a fost uimirea minunatei lor dezvoltări în timp.

Națiunile Unite prin UNESCO spun așa – apa este un drept al omului, de nelipsit fiecărui aspect al vieții.

În 2024, Water – United Nations decretează importanța surselor de apă și pe fondul conflictelor, dar și al reducerii cantității de apă potabilă din sursele folosite pentru alimentarea oamenilor.

VOR AVEA APĂ.  Imediat după 2002, satul Poienile din orașul Pătârlagele devenea loc de strajă pentru autorități județene și locale. Și am mai scris în www.buzaulinreportaje.ro acest aspect. Oamenii s-au și certat aprig pentru apă. De-a stânga drumului national 10 ce-și ducea pe atunci asfaltul precar spre culmile Buzăului, de-a stânga, scriam, era unica cișmea de unde puteau căra apă cu bidoanele bine stivuite pe căruțul special pentru butelia de aragaz. Poienile pare să vadă azi drumul ceva mai sigur către o sursă de apă potabilă de calitate pentru că un mare proiect cu finanțare europeană e în desfășurare, cu șantier la Calvini.

Departe, de pe o coamă a Bâscii Rozilei coboară doi localnici care dau aprig din mâini. Așa e românul, obosește până termină ce are de zis tocmai din cauza agitației fizice. Mă apropii. Unul dintre bărbați trage spre el capra care se smucește în funia, drept e, cam subțitică pentru iutele animal. O prinde strașnic de coarne și începe. Toată apa care se aduna la colțul casei, s-a dus! Nu mai este nici un izvor pe lângă casă. În curte săpase împreună cu fiii săi două lacuri. Seci. Și fântânile din jur. Capra dă să sară pe brațul omului agitat de subiect. Îi scapă coarnele, dar și funia. El, dă înainte. Nu mai e apă nici de băut, nici de spălat. Se adună puțină. Acum, noroc cu ploicica. Zona Nehoiu are și ea parte de șantiere pentru infrastructură de apă. Finanțările sunt europene.

Vânt dușmănos de primăvară parcă ne-ncepută. Și-un dram de soare, dat după nori. Peste linia de cale ferată trec femei cu copii…

Tablouri sunt multe. Poveștirile jurnalistului de teren care ceea ce nu poate surprinde cu microfonul, reține cu ochiul sufletului realitatea imediată și o așterne tihnit în pagină de ziar, ar fi extraordinar de multe. Am văzut oameni care curăță de bună seamă izvoare ca să aibă un dram de apă, sus pe culmi de Buzău, am găsit bătrâni care plătesc tineri să le care apă pentru că nu are cine să le mai construiască un sistem propriu de furnizare legat la rețeaua locală, pe la Vulcanii Noroioși, dar sunt și sate și de deal, și de câmpie și de munte în care oamenii au apă bună de băut în casă de o viață, la fel și canalizare, spre Gura Teghii, Nehoiu și Siriu, dar și sate spre Brăila și Slobozia.

Esențial este că județul Buzău își consolidează în anii pe care îi trecem un sistem de alimentare cu apă potabilă și de servicii de canalizare ce duce spre unire a mai multor zone astfel încât să devină mai coerent de coordonat în viitor, spre folosul în siguranță al populației. Zilele acestea și noi, buzoienii am primit bincuvântarea ploii. Azi, de Ziua Mondială a Apei vorbim despre anvergura celor zece contracte de lucrări finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare cu directorul general al Companiei de Apă, operatorul regional care are deja deschise șantiere în 42 de localități din 17 comune ale județului Buzău. Toată această imensă acțiune vine și pe fondul secetei instalată în zona județului Buzău din februarie 2016, în mod intens, dar și pentru a avea siguranța surselor de apă pe măsură ce, demografic, așezările urbane, dar și rurale cresc. Iată, însă ce înseamnă aceste ploi recente pentru sursele de apă.

94% dintre sursele folosite pentru aprovizionarea cu apă potabilă a populației sunt de adâncime, arată directorul CAB. În aceste condiții, ploile refac sursele de apă integral?

Așa spun și cercetătorii legumicoli – seceta care arde de atâtea veri și aerul și pământul are semnificative efecte în prezent.

CAB COMBATE SECETA CU SISTEME NOI DE ALIMENTARE CU APĂ POTABILĂ. Revenim la ideea de a pune în concret aceste informații – cel mai mare operator de apă și canalizare din județul Buzău, CAB, înființează noi surse de apă acolo unde seceta a distrus orice speranță la revenirea surselor vechi, acolo unde nu a existat vreodată apă potabilă în sistem centralizat, dar și pune în siguranță, adică trece un capitol nou – rezervă – pentru locuitori. Revine directorul CAB.

Totuși, în perioada recentă, minim opt ani de secetă, cum s-a procedat în arealul de 35 de unități administrative-teritoriale în care operează CAB?

42 DE LOCALITĂȚI=358 DE MILIOANE DE EURO.  Deci, investiții. Noi, buzoienii le identifăm sub forma șantierelor. Acestea sunt definiția investițiilor, deoarece rar aprofundăm informațiile concrete, primite de la reprezentamții operatorului de apă și canalizare. Directorul general Simona Săvulescu are pe masa de lucru dosarele cu cele 10 contracte de lucrări prin POIM sub diferite forme de prezentare. Azi, accentuăm ceea ce recomandă și Națiunile Unite – sursele de apă potabilă!

Senzaționale, potrivit definiției acestui cuvânt, sunt investițiile din acele localități care nu au avut apă potabilă într-o formă de sistem centralizat până în prezent. Managerul CAB detaliază așa.

În același timp, arată interlocutorul nostru de astăzi, în acele așezări umane în care există sisteme de alimentare cu apă potabilă acestea vor fi extinse.

ȘI STAȚIILE DE TRATARE SE EXTIND. Seceta are efecte diverse, spun la unison specialiștii, iar pe puține le putem percepe imediat. Spre exemplu, a dus la nevoia de tartare a apei de băut.

Ceea ce impune extinderea și a stațiilor de tratare existente în anumite zone, arată directorul general al CAB.

SISTEM DE DOUĂ INELE PENTRU ALIMENTAREA CU APĂ A BUZĂULUI. Poate cele mai mari șantiere deschise prin POIM sunt pe municipiul Buzău. Densitatea populației din mediul urban ne determină să privim astfel lucrările din Buzău, despre care directorul general al CAB spune așa.

Ceea ce se întâmplă în prezent la nivel de infrastructură a apei și de canalizare în municipiul reședință de județ nu a avut loc niciodată în istoria acestuia.

CANALIZARE E LA FEL DE IMPORTANTĂ. O spune imediat interlocutorul nostru și se constituie și în îndemnul zilei de astăzi al Națiunilor Unite, adăugat sloganului APĂ PENTRU PACE!

O haină nouă pentru 42 de localități din județul Buzău, printre care este corect și important să spunem că se află toate orașele noastre. Mulți primari buzoieni spun că niciodată dintr-un buget local nu s-ar fi putut realiza într-un timp atât de scurt și sistem de canalizare, și stație de tratare sau de epurare și sistem de alimentare cu apă potabilă.

Dar, oamenii, oamenii simpli ce spun?

CAB desfășoară în mod evident cele mai mari lucrări pe apă și canalizare din istoria noastră modernă, lucrări care probabil că nu vor mai putea avea loc într-o astfel de deschidere în următorii zeci de ani.

De Ziua Mondială a Apei le urăm și noi tuturor lucrătorilor din marele sistem de apă potabilă și de canalizare al Buzăului să aibă vigilență și trăinicie asemănătoare curgerii apei, drag de meserie! LA MULȚI ANI!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole