Reportaj

Buzau, festival cu #hashtag

Inrolam judetul Buzau in randul zonelor cu hashtag si punem Buzau Fest in lista celor mai cautate cuvinte de astazi si pana pe 2 iunie cand se termina in Sarata Monteoru a doua editie a festivalului care reuneste buzoienii si pe invitatii lor. Adaugam hashtag si de cuvantul turism si aflam Buzaul frumos cu povesti fantastice!

Sfarsitul de mai este dedicat, pentru al doilea an consecutiv, festivalului care trebuie sa cuprinda de la an si mai multi buzoieni. Oamenii locului sunt chemati de autoritati, pe de o parte, sa se bucure de fel si fel de activitati prin care sa le fie potentat teritoriul, pe de alta parte, ei insisi sa devina vedete ale unor manifestari Buzau Fest care sa spuna ceva interesant despre zona Buzaului. Totul, din 31 mai si pana pe 2 iunie ar trebui constientizat de fiecare dintre noi drept ocazia in care sa aratam ca putem fi aparte, ca avem cu ce ne fali si ca facem fantastic de bine ceea ce reusim sa aratam lumii mari care vine sa ne vada.

In interviul buzaulinreportaje.ro dedicat prezentarii acestui eveniment am discutat cu Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, institutie care organizeaza acest eveniment impreuna cu Centrul de Cultura si Arta, Statiunea viniviticola Pietroasa, Liceul de Arte Margareta Sterian, Divizia 2 Infanterie Getica si cateva companii buzoiene. Presedintele CJ spune ca se pune prêt si pe promovarea turistica, anul trecut pentru acest festival au venit opt mii de turisti. Foarte multi cauta judetul Buzau prin diverse cuvinte pe internet.

Reporter: Judetul Buzau trebuie sa se prezinte altfel. Desi cam tarziu, pune prêt pe moneda numita turism…

Petre Emanoil Neagu: …de-acum un an noi ne-am gandit ca trebuie sa promovam judetul Buzau si altfel pentru ca avem ce sa promovam, avem niste locuri interesante care pot imbina, daca vreti, utilul cu placutul, pot imbina turismul cu partea de cunoastere a istoriei locurilor, traditiile judetului si tot ce se petrece pozitiv in acest judet. In acest an, la editia a doua a Buzau Fest avem si elemente de noutate. In afara de garzile de la Apullum si Iasi, anul acesta vin si garzile din Bulgaria. Este déjà o tenta internationala, balcanica. Avem invitati din Republica Moldova, din raioanele Soroca si Dubasari, si am transmis o invitatie presedintelui regiunii Rioja din Spania, sa speram ca vremea va fi prielnica. Sunt convins ca va veni la acest festival si va constientiza ca si noi romanii suntem cetateni ai Uniunii Europene cu valori deosebite si ca putem promova si ceea ce este bine.

Reporter: Buzaul este recunoscut a fi judetul iute de la Curbura Carpatilor, Iute este pamantul care clocoteste in adancuri si deasupra sub forma alunecarilor de teren, si iute in farfurie, in gradinile buzoienilor ardeiul iute este la loc de cinste pentru ca trebuie sa acompanieze carnatii, …. In premiera aduceti si farfuria buzoianului la Buzau Fest. Detaliati, va rog!

P. E. Neagu: Pentru ca este firesc sa fie! Chiar daca suntem cunoscuti a fi iuti… Buzaul fiind iute se cutremura de multe ori intr-un an, insa acest aspect ne-a adus ceva unicat – Vulcanii Noroiosi, mai apoi avem si carnatii iuti de Plescoi si babicul. Noi am adresat o invitatie grupurilor de actiune locala care pot sa se prezinte cu ceea ce au mai valoros. In parcul din Monteoru se pot face degustari de produse traditionale si de vin. Totul, vineri, pe 1 iunie, dupa ora 12, de deschidere.

Se pune accent pe promovarea turistica a unei zone a Romaniei care apare inca salbatica, neperturbata aprig de modern, o zona, aceasta a Buzaului, care are de oferit de la trufe, parte a gastronomiei de lux la nivel mondial, si pana la o tuica mortala, ii zicem de Chiojdu pentru ca tata Lice este cel care detine prima marca inregistrata a judetului Buzau la OSIM, branza de burduf sau de oaie de sub Penteleu, dar si prune uscate ori afumate de Tisau si, de curand, de Aldeni – de la Casa Marion, ori carnati iuti acompaniati totdeauna de babic si ghiudem. Ofera el Buzaul si trasee turistice batute bine de cunoscatori si mai putin de noi, spre exemplu, raul Buzau este cel mai dorit curs de apa curgatoare din Romania pentru rafting si caiac canoe. Ori padurile de la Izvoranu stiu cel mai bine cum suna motorul de aventura, iar coastele de la Bisoca sunt raiul ATV-istilor. Nu mai spun de zona Focul Viu – loc de pelerinaj pentru turistii ce detin harti germane din anii 1930 cu acest obiectiv bine insemnat, dar si pe Ion Zota, ghid de nadejde din zona catre acest obiectiv.

Tocmai pentru ca stie bine cum se vinde astazi turismul si ce doreste turistul sa cumpere, si pentru ca este si invatator si avid cititor de cultura, i-am adresat lui Ion Zota doua intrebari.

Reporter: Primii care sunt prezntati in astfel de evenimente sunt mesterii populari si portul nostru popular. Ce inseamna? Este cumva de dorit sa fie promovati cu ocazia fiecarui eveniment mesterii populari sau poate este mai usor sa scoti la inaintare o breasla pregatita tot timpul indifferent ca este targ de Craciun sau festival de primavera sau vara?

Ion Zota: Cred, in primul rand ca este primordiala salvarea patrimoniului national si a mesterilor populari care sunt foarte putini. Este pe cale sa se piarda aceasta clasa numita mesteri populari. Sunt intr-adevar cativa prezentati, insa anonimii satelor noastre nu sunt valorificati. Eu stiu foarte bine zona mea, Lopatari. Avem foarte putini dogari. In satul Terca este un dogar foarte bun, Culita Ursu. Cand am grupuri de turisti pe care ii conduc la Focul Viu trec si pe la dansul pe la casa cu ei ca sa vada cum se lucreaza artistic lemnul. Din satul Plostina avem ciobanitul care se face altfel decat la Penteleu, cum altfel este si branza pe care acesti oameni o produc. Am si propus conducerii comunei noastre ca la festivalul de la Plaiu Nucului sa avem cateva standuri cu branza de oaie de aici, din Plostina. Mai sunt cativa ciobani. Zic de Costica Pertea care acum isi invata fiul si nepotii sa ciobaneasca. E farmecul acestor traditii. Si sa stiti ca si la Muzeul Taranului Roman, caci eu tin legatura cu specialistii de aici, la fel se face, tot cu mesterii populari se incep activitatile. Este o punere in valoare, insa ei nu sunt stimulati. Ei nu au diploma care sa ateste ca au facut cursuri pentru a sti ceea ce fac si nu sunt platiti. Ar trebui ori scoli de arte si meserii ori cumva prinsi si finantati.

Reporter: Buzau Fest are si componenta de promovare turistica. Cu ce ar trebui sa se prezinte judetul Buzau?

Ion Zota: Are multe comori. Iar omuna Lopatari face parte din Geoparcul Tinutul Buzaului. Anul trecut am avut intalnire cu ministrul Culturii Lucian Roamscanu si cu presedintele Consiliului Judetean, Petre Neagu. Atunci ni s-a promis refacerea infrastructurii astfel incat sa nu mai avem ca acum turism salbatic. La noi vin doar turistii curajosi care se aventureaza pe drumuri greu practicabile. Per ansamblu, desigur, judetul Buzau are ce sa prezinte. Insa noi, comuna Lopatari, degeaba vom deveni in 2019 arie protejata UNESCO!

Turistii care ajung la Focul Viu in Lopatari sunt cei care-si gasesc traseul pe internet. Deci, si Buzaul este clar la momentul unui festival care sa aiba # asa cum judetul vecin are diverse cuvinte prin care turistii stiu ca pot ajunge in Focsani sa vada Vrancea Veche, la Odobesti sa caute castele, iar la Nereju ciobanii. Care sa fie hashtagul Buzau Fest?

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole