1, 2, 3 … si a inceput! Iunie nu este numai luna sfarsitului de an scolar si inceputul vacantei, este mai ales luna Dragaicii la Buzau! Poate nu credeti multi dintre dvs., insa sunt buzoieni care chiar fac AMR-ul zilelor pana cand incepe targul dinte tari astfel incat sa vina zilnic printre comedii si standuri, iar de anul trecut, zilnic, pentru concertele de seara. Ziua de sambata, 9 iunie a deschis marele targ care-si duce originile departe in istorie, sub poalele Penteleului, asa cum ne povesteste in recentul interviu Viorel Francu.
Duc lupta apriga cu caldura care de pe la ora 11 s-a instalat cu o stapanire fantastica peste Buzau. Plec spre zona centrala a orasului Buzau, caci anul acesta specialistii Primariei Buzau au decis sa semnaleze inceputul Dragaicii chiar de pe platoul Dacia, intocmai ca prin anii ‘70 cand se organiza o impresionanta parada a costumelor populare soldata cu un concurs aprig al celui mai corect si frumos costum! Poate ca in 2019, daca e sa ma uit cu atentie la oamenii care sunt anul acesta pe platoul Dacia la deschidere, aceeasi specialisti gandesc si o forma de competitie care ar duce clar la un numar si mai mare de participanti in camionul decopertat in care muzica a copiat intocmai atmosfera din Dragaica. Tineri si copii imbracati in straiele stramosesti, prin unele fote a strapuns timpul si a lasat urme de valoare, caci materialul nu s-a destramat, fixeaza tonul acestui mare eveniment: distractie cu iz romanesc, buzoian!
Pe platou, alti tineri si copii, unii sperante ale folcorului din zona Buzaului isi mai aranjeaza ia, ba fota si opincile! Primarul Constantin Toma face apel la buzoieni sa ia parte la brandul Buzaului si sa pastreze o traditie pentru care alte judete ar da orice ca sa o aiba! Porneste camionul Dragaicii. Odinioara se miscau alene rotile carutelor… Pana la iesirea din Buzau spre Spataru, la pas, in costum popular si muzica. Bulevardul Unirii parca a stat pe loc si oamenii au dat atentie: domnule, incepe Dragaica! Asa scrie pe camion!
Intre timp insa, chiar in Dragaica, comerciantii pun foc carbunilor din gratare, arunca si cativa mici, altii duc cat mai in fata standului jucariile din plastic atat de colorate si atat de atractive pentru copii, cei cu comedii le pun in miscare. Lumea variata a Dragaicii este la vedere. Culoare, galagie, diversitate, dar nu mai este muzica fara limite la fiecare stand! Deci urechile sunt linistite, nu agresate! Masinutele busitoare stau aliniate, gata sa primeasca prichindei si parinti protectori deopotriva! Caut mesterii populari. Putini totusi anul acesta! Zic ca sunt abia primele ore ale targului dintre tari si or veni mai tarziu, parca nici toate casutele si standurile nu-s gata! Imi place sa vad artizanii care mesteresc bijuterii si lucruri crosetate, de-a dreapta blanarii Ardealului care au invatat bine lectia marketingului agresiv si te cheama sa cumperi cojoace pentru copii, papusi din lana si ciorapi grosi de te ia frigul doar daca privesti cat de lungi sunt!
Un acordeonist isi plimba lenes instrumental in spate! Se tot uita la scena. Il iau, desigur la intrebari. Urcati pe scena in spectacolele de seara? Imi zice ca da. Vine in fiecare an in Dragaica, iar azi a sosit mai devreme de la Ploiesti pentru ca a fost chemat de niste tineri din Buzau care dau petrecere inainte sa plece in Anglia. Vine la Dragaica pentru ca aici isi gaseste repede client. Iata alt sens al marelui eveniment!
Asta e Dragaica si aici e farmecul ei! Revin la ideea noua pe care vor sa o dezvolte, dupa cum imi explica Alfred Vasilescu, organizator al iarmarocului, si spun ca incet-incet poate ca in Dragaica vor fi vandute doar acele produse care nu se gasesc ori sunt greu de gasit in magazinele ce se afla in spatiul urban si nu numai! Tot perioada buna a Dragaicii de odinioara, cea care aducea prosperitate economica urbei, arata ca astfel era excelent! Acum sunt inca standuri cu marfa viu colorata, papuci din plastic, palarii si fuste … da, stiu ca le spuneti dumneavoastra pe restul! Trec spre imensa zona de spectacole.
Baieti vii, in sensul ca pun pret pe instrumentele care le dau cu adevarat pofta de viata! Acordeaza, imi spune cineva care se pricepe la spectacole. Verifica. O vioara face deja liniste in imensitatea de targ care, e clar, de maine va exploda! Vioara este lenta, lenta, lenta si dintr-o data acordurile te fac sa te ridici! Magnific tanarul in pantaloni scurti care pune asa metafore intr-un spatiu divers! Se asteapta coloana care ia parte la parada costumelor populare!
Si aparitia masinii Jandarmeriei, cea deschizatoare de drumuri, apare! Vin si tinerii. Cu cantec, strigate de veselie si costume care dau o nota frumoasa lumii variate din acest perimetru. Copiii de la Palatul Copiilor incearca timizi sa joace Hora Unirii. Nici pasii si nici cantecul nu le ies. Intreb un dascal de ce Hora Unirii? Nu e inspirat, se supara si intoarce spatele? Avem muzica dragaicutelor… si dansul lor! Nici peiorativa si nici rautacioasa nu a fost intrebarea mea, numai ca alegerea dascalilor era prea … rece fata de momentul si evenimentul care sta sa inceapa! Copiii dispar unul cate unul, dar merita toata lauda pentru efortul de a lua parte in parada la pas pe asa o distanta, centrul orasului – targul Dragaica!
Primarul orasului, Constantin Toma declara deschis targul dintre tari si indeamna din nou populatia sa fie alaturi de aceasta traditie! Incepe dansul, muzica si se aduna oamenii! O deschidere cuminte pe placul oamenilor simpli! Nu au fost reprezentanti politici care sa strice in fapt o traditie fantastica a buzoienilor! De duminica in mod sigur buzoienii vor lua cu asalt cel mai mare spatiu destinat comertului si distractiei, vara, in Romania. Untoldul etno al tarii, dupa cum insisi organizatorii spun! Oamenii fac poze cu dragaicutele frumoase care ofera cate un pahar cu braga, caci, de, braga si micii definesc Dragaica ultimelor zeci de ani, ceva mai aproape de noi, berea si micii, iar vorba intre vecini era nu dai o tuica fiarta in Dragaica? In fapt, imi explica un scriitor era deschiderea unui dialog care arata nu vrei sa mergem in Dragaica!
Dumneavoastra nu mergeti in Dragaica?
Add Comment