Interviu

Buzaul a aplicat pentru geoparc UNESCO!

1036 de kmp din teritoriul judetului Buzau au sansa sa intre in patrimoniul universal si sa fie dezvoltati durabil fiindu-le promovate mostenirea geologica, valoarea umana, traditiile si tot ce inseamna esenta a satului buzoian.

GEOPARCUL TINUTUL BUZAULUI AR PUTEA DEVENI CEL DE-AL 162-LEA GEOPARC AL LUMII!

In iunie 2020 era scrisa catre UNESCO scrisoarea de intentie, iar pe 27 noiembrie 2020 specialistii Asociatiei Tinutul Buzaului in parteneriat cu cei ai Consiliului Judetean Buzau si Universitatii Bucuresti au depus dosarul de aplicare pentru obtinerea statutului de geoparc international UNESCO!

1036 de kmp din teritoriul judetului Buzau au sansa sa intre in patrimoniul universal si sa fie dezvoltati durabil fiindu-le promovate mostenirea geologica, valoarea umana, traditiile si tot ce inseamna esenta a satului buzoian. 40 de milioane de ani din evolutia Pamantului intr-un singur geoparc!

Dosarul de aplicare a fost intocmit de specialistii Asociatiei Tinutul Buzaului coordonati de vulcanologul Razvan Gabriel Popa. Acesta precizeaza pe https://tinutulbuzaului.org ca in luna decembrie dosarul va fi verificat de Secretariatul Programului de Geostiinte si Geoparcuri al UNESCO de la Paris, iar in cursul anului 2021 acesta va fi evaluat de specialistii UNESCO: ” Evaluatori independenți ai Uniunii Internaționale a Științelor Geologice vor evalua la rândul lor diversitatea geologică a teritoriului și importanța internațională a acestuia, tot pe baza dosarului.

Dacă totul merge bine, vom primi vizita a doi evaluatori internaționali, care vor petrece 3 zile în Ținutul Buzăului și vor evalua inițiativa noastră, verificând 101 criterii. Ca să obținem statutul, trebuie să bifăm 99 dintre acestea”, scrie Razvan Gabriel Popa, tanarul care a cunoaste fiecare zona cuprinsa in geoparcul Tinutul Buzaului. Dupa cele trei etape vor fi emise rapoarte fata de care UNESCO va lua o decizie prin vot. Daca votul va fi unanim in favoarea noastra, scrie Razvan, Tinutul Buzaului va deveni geoparc global UNESCO. La fiecare patru ani teritoriul va fi reevaluat si revalidat si, cel mai important, administratorii geoparcului trebuie sa demonstreze de fiecare data ca evolutia teritoriului este una pozitiva.

In perioada imediata, voluntarii Asociatiei Tinutul Buzaului – din punct de vedere stiintific si cei ai CJ Buzau – administrativ vor pregati vizita in teren a evaluatorilor UNESCO.

Una peste alta, daca judetul Buzau va avea geoparc global UNESCO inseamna un pas catre reala dezvoltare si turistica asteptata de minim 30 de ani, dar si catre continuitatea satului buzoian, mai ales din zona montana, in starea minunata in care inca se mai afla, iar pentru oamenii celor 18 comune din geoparc – Berca, Scortoasa, Parscov, Cozieni, Panatau, Colti, Bozioru, Braesti, Odaile, Canesti, Chiliile, Lopatari, Manzalesti, Bisoca, Valea Salciei, Sarulesti, Vintila Voda si Beceni – inseamna dezvoltare durabila: adica oamenii vor fi ajutati sa dezvolte munca pe stiu sa o faca astfel incat si traiul lor sa fie unul efectiv bun. In mod evident acest subiect va fi tratat detaliat in paginile buzaulinreportaje.ro in perioada imediata. Va aduc aminte ca aici puteti citi si despre celalalt proiect UNESCO desfasurat prin voluntariat de catre tinerii din Asociatia Tinutul Buzaului.

La nivel mondial exista 161 de teritorii din 44 de tari ale lumii care fac parte din Reteaua Globala a Geoparcurilor.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole