Reportaj

Buzăul agrar va primi apă de băut, de  la munte

… depinde. Potrivit specialiștilor care predau tehnica modernă de comunicare, acest cuvânt te lasă să respiri, nu dezamăgește cititorul și pune bazele unui posibil răspuns detaliat.

APEDUCTUL SIRIU, PRIORITATE A NOULUI CONSILIU JUDE’EAN. În cazul acestui reportaj, responsabilitatea verbului a depinde ajunge direct la autoritatea emblemă a Buzăului, Consiliul Județean Buzău care preia o dată cu noul președinte Lucian Romașcanu un proiect ținut în sertar din 2008 și până de curând și-l pune în lista scurtă de priorități. Lista include asfaltarea ultimilor 300 de kilometri de drumuri județene, acces la apă potabilă pentru Buzăul agrar și ridicarea prin cultură.

Concret, proiectul prin care barajul și lacul de acumulare Siriu poate servi ca sursă de alimentare cu apă a unei zone extinse, nu ca în prezent doar comuna Siriu și o parte din orașul Nehoiu, intră în linie firească, devine prioritate și este pus pe masa discuțiilor în noul Consiliu Județean. Însăși ideea de a vedea marea oportunitate de rezolvare a problemei apei de băut a zonelor ce merg spre Cilibia, Luciu, Largu sau Pogoanele, plus siguranța orașului Buzău, însă astfel de detalii puteți citi AICI , este un mare câștig pentru acest deliberativ.

Așadar, pornim de la declarația președintelui de CJ Buzău, Lucian Romașcanu, din 28 octombrie 2024, zi a învestirii sale și a noilor consilieri județeni.

Declarația liderului de pe Bulevardul Bălcescu are ca susținere validarea în plenul CJB, pe 17 octombrie 2024, a MASTERPLANULUI pentru necesarul de investiții în infrastructura de apă și apă uzată din județul Buzău, pentru perioada 2023-2053. Acest masterplan este, potrivit, hotărârii de CJ 213 document de politici publice care stabileşte strategia de furnizare/prestare şi dezvoltare a serviciului, planul de investiții pe termen scurt, mediu şi lung privind înființarea, dezvoltarea, modernizarea şi reabilitarea infrastructurii tehnico-edilitare aferente serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare dintr-un județ/zonă. Potrivit acestui document programmatic, punerea la punct a sistemelor de alimentare cu apă potabilă și apă uzată din aducțiunea Siriu va fi necesară și utilă în sistem centralizat pentru Pătârlagele, Pârscov, Unguriu, Poșta Câlnău, Cochirleanca, Bălăceanu, Ziduri, Ghergheasa, Boldu, Râmnicelu, Balta Albă, Vâlcelele, Vadu Pașii, Săgeata, Robeasca, Gălbinași, Cilibia, C.A.Rosetti, Rușețu.

La zi, Ana Maria Dobrescu, purtător de cuvânt al CJB, precizează că proiectul apeductul Siriu este la nivelul punerii bazelor demersurilor ce-l urnesc spre analiză și intrarea în pași concreți de aplicare.  

CONDIȚII TEHNICE. Am aflat concret de la noul președinte de CJ Buzău, Lucian Romașcanu că masterplanul pe apă conține, în principal realizarea celui de-al doilea apeduct al județului Buzău cu punct de pornire din barajul și lacul de acumulare Siriu.

Mergem acum către interlocutor la Compania de Apă Buzău. Suma celor mai clare informații este deținută de către directorul general Simona Săvulescu. Din start, validează masterplanul pe apă.

Specialiștii Companiei de Apă Buzău, dar și investițiile ultimilor șase ani realizate de către acest operator regional de apă și apă uzată definesc efectiv continuitatea acestui proiect scris în anii 2000, însă reținut din neputință administrativă, probabil, într-un sertar, solicitat și adus la zi de către consultanții CAB, în prezent. Iată care consideră directorul general al acestei instituții, că sunt condițiile tehnice de punere în practică a proiectului Apeductul Siriu.

Desigur, există deja două instituții de calibru care conturează poate cel mai mare proiect al tuturor timpurilor din județul Buzău ce duce apa de la munte până în câmpia Bărăganului, zonă în care de 35 de ani apa este mereu catalogată de fiind nepotabilă. Simona Săvulescu, director al CAB vorbește despre rolul fiecărei instituții pentru buna continuare a proiectului.

Și președintele CJB, Lucian Romașcanu, dar și directorul general al CAB, Simona Săvulescu spun la unison că, în mod concret se iau în calcul investițiile deja realizate sau în curs de realizare.

APLOMB. Buzăul agrar, cel atât de secat de putere prin chimizarea excesivă sau poate doar continua a terenurilor din câmpia Bărăganului este pe punctul de a primi cana cu apă de izvor.

La propriu, dacă analizăm sursa principală, râul Buzău și afluenții acestuia ce alimentează barajul și lacul de acumulare Siriu.

Depinde, da, depinde, doar de viteza cu care instituția fanion, CJ Buzău va pune pe roate megaproiectul ce dă siguranța apei de băut pentru fiecare buzoiean în parte, dar va putea duce și la reanalizarea prețului metrului cub de apă în județul Buzău.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole