►ANGAJAMENT DE A LUPTA ÎMPOTRIVA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ȘI DE A SUSȚINE DEZVOLTAREA DURABILĂ.
►RESPONSABILITATE SOCIALĂ RIDICATĂ.
► REDUCERE A AMPRENTEI DE CARBON.
►ACȚIUNE ÎN CONFORMITATE CU AȘTEPTĂRILE CONSUMATORILOR DE APĂ.
►COMPANIA DE APĂ BUZĂU A DEVENIT PROSUMATOR.
SMART CAB. Prima companie buzoiană care pariază pe independență energetică, independență ce va fi totuși obținută în timp, cu investiții masive și cu efort concentrat și specializat alocă primele 3,7 milioane de lei, bani din finanțare europeană, pentru primele trei centrale fotovoltaice. Este vorba despre Compania de Apă Buzău, instituție de anvergură modernă care pune în prim plan ralierea la demersurile sociale pentru protejarea populației prin acțiuni verzi, acțiuni de dezvoltare durabilă, cum este investiția în cele trei centrale fotovoltaice din stațiile de epurare Buzău, Rm. Sărat și Padina, zone aflate în operarea CAB.
UTILIZARE PROPRIE CAB. Interlocutor pe subiectul smart și verde de astăzi este inginerul șef al CAB, Constantin MĂRGĂRIT. Astfel de știri apar rar în presa buzoiană pentru că sunt dificil de tratat și prezentat celui care, de fapt, urmează să primească primul efectul unor așa demersuri – tu, eu, el sau ea, noi toți care locuim împreună sub același cer ce începe să ne încălzească peste măsură, iată, chiar din luna februarie în acest an cu 21 de grade C, câte au fost chiar în prima zi din săptămâna, încă în curs.
La mijloc de săptămână, spune inginerul șef, se încheie acest proiect pentru care ne oferă imediat argumentul concretizării. Ascultăm împreună!
NOTEAZĂ! ☼ La nivel național, dar păstrând domeniul apei potabile și al apei uzate, în octombrie 2023, conducerea Companiei de Apă Someș S.A. a declarat că va investi în centrale fotovolatice la stațiile de epurare și locații de la Cluj, Bologa, Florești, Zalău, Dej și Gherla. Pentru un asemenea areal, suma obținută, tot la nivel european, depășește 9,5 milioane de lei.
☼ Și Apa Nova București a alocat 3,5 milioane de euro pentru o centrală fotovoltaică pe 3,5 ha la Stația de Pompare Sud. Anterior, tot această companie a mai investit 630.000 de euro pentru energie verde. Operatori similari din Teleorman sau Craiova au demarat tot din 2023, ca și CAB Buzău, astfel de proiecte, numai că nu sunt investiții deja generalizate în România și cu scop definit de protejare a mediului înconjurător și reducere a efectului emisiilor de seră.
CAB A DEVENIT PROSUMATOR. Continuăm dialogul cu inginerul șef al CAB Buzău, Constantin Mărgărit care aduce informația către ideea de prosumator – o calitate dobândită deja de instituția buzoiană după puțină vreme de la construirea câmpurilor fotovoltaice, de la stația de epurare Buzău, apoi la stația Rm. Sărat și la final la stația de epurare Padina. Auzim acum care sunt condițiile de înținere a acestui statut – prosumator.
Așadar, trei centrale fotovoltaice=850 KW.
CAPACITATE. Inginerul șef Constantin Mărgărit continuă expunerea despre proiectul verde al operatorului regional de apă CAB, proiect ce presupune producerea de energie regenerabilă care, o dată consumată la nivel intern, va reduce din consumul de energie electrică al acestei companii. Iată care este capacitatea celor trei centrale fotovoltaice de la cele trei stații de epurare Buzău, Rm. Sărat și Padina!
O capacitate de energie verde ce acoperă 16% din consumul Stației de Epurare Buzău, 60% din cel al Stației de Epurare din municipiul Rm. Sărat și 70 la sută din cel al Stației de Epurare Padina. Confirmă imediat interlocutorul CAB.
PREZENTUL. Este primul pas pe care una dintre cele mai mari companii din județul Buzău îl face concret și substanțial în acest domeniu al utilizării resurselor care nu se termină pe măsură ce le consumăm.
Despre momentul februarie 2024, inginerul șef Mărgărit arată că există auspiciile continuării și în alte locații.
Așadar, specialiștii Companiei de Apă Buzău analizează deja noi suprafețe pe care să fie instalate centrale fotovoltaice, suprafețe, desigur din cadrul obiectivelor operatorului regional de apă.
MINUS 380 DE TONE DE CO2/AN. Cea mai mare responsabilitate a CAB este față de consumatorul de apă potabilă. De aici, raționamentul de a spori eficiența în domeniul producerii de energie verde în primul rând pentru uz propriu. Inginerul șef Mărgărit despre reducerea emisiilor de carbon datorită folosirii resurselor durabile în cele trei noi centrale fotovoltaice!
Aport investițional ridicat pentru un scop final care-l are aproape pe consumatorul CAB.
SMART CAB. Fiecăruia dintre noi ne corespund câte 2.000 de metri pătrați din suprafața totală a planetei. Totul, în condițiile în care, în doar 25 de ani populația lumii s-a dublat. Este nevoie de mult mai multă hrană, mult mai multă apă de băut. Resursele fosile trebuie protejate și marșat pe cele durabile, spun specialiștii, iar noi ajungem să înțelegem doar atunci când zăngănim degeaba în robinetul ruginit.Cu fiecare astfel de proiect din aria energiei verzi creștem șansa vieții însăși. Operatorul regional de apă Buzău investește din fonduri europene peste 350 de milioane de euro în noi surse de apă potabilă, canalizare si sisteme noi de furnizare a apei, dar și alte milioane de euro în energia verde.
Mă întreb, acum cu cât mai crește prețul metrului cub de apă? Că se lauda, sau îi laudă presa că ” fonduri europene ” dar de fapt toate investițiile se resimt în prețul metrului cub de apă! Avem cea mai scumpa apă din România!