■Județul Buzău nu are o sursă alternativă de apă potabilă în caz de pandemie a apei, așa cum anunță OMS că va exista în viitor.
■Autorități din domeniul apei, dar și din mediul administrativ și executiv județean s-au întâlnit la Siriu pentru a pune în discuție un celebru proiect scris în 2008.
■Diamantul apei potabile din Buzău este în mod exclusiv barajul Siriu.
■1 mc/s = unul dintre cele mai mari volume de apă din România ar putea fi livrat buzoienilor și ar putea duce prețul apei la Buzău la un minim istoric național! Chiar sub 3 lei/mc!
Apa a devenit în ultimii ani cea mai rară marfă de pe pământ și s-a urcat în vârful topului alimentelor cele mai căutate de către oameni. Cele mai vechi state ale lumii desfășoară precum în antichitate războaie pentru apă, iar construcția de baraje devine problemă de strategie interstatală. La noi nu este cazul încă și tocmai de aceea nu devenim conștienți că apa, alimentul deja neprețuit, se împuținează și în România. Pionieri ai infrastructurii apei potabile, dar și binecuvântați cu un bazin hidrografic încă bogat, noi, buzoienii ne pregătim sania înainte ca iarna grea a apei potabile să vină – autoritățile din domeniu scot din sertar cel mai mare proiect scris vreodată în România pentru alimentarea cu apă potabilă din al doilea mare baraj al țării, barajul Siriu. Între ele, autoritățile promit inclusiv discuții politice astfel încât județul Buzău să aibă și o primă sursă alternativă de apă, dar și apă potabilă până în satele din Bărăgan fără grija zilei de mâine. 2023 este an definitoriu pentru startul acestui megaproiect pe apă!
O stație strategică de tratare a apei
Probabil unul dintre cele mai vizibile evenimente din județul Buzău, din ultimele luni, a avut loc pe 24 august 2022 sus, în curtea Stației de Tratare Apă de la Siriu – edificiu construit în 1975 și modernizat dincolo de anul 2000. Prezenți la evenimentul organizat de către conducerea Companiei de Apă Buzău au fost deopotrivă beneficiarii stației, comuna Siriu și orașul Nehoiu, reprezentați de către primarii acestor două unități teritorial-administrative, Dragoș Voicu, respectiv Ionuț Milea, dar și autorități administrative județene– vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Adrian Robert Petre, subprefectul Gabriel Ilie sau Constantin Raicu, reprezentant al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008, desigur și organizatorii, specialiști ai CAB, directorul general Simona Săvulescu, Constantin Morărașu, șeful punctelor CAB de pe Valea Buzăului, Răzvan Isopencu, inginer în cadrul CAB și gazda Anica Pantel, șeful stației din Siriu.
Scopul este clar – prezentarea uneia dintre cele mai importante stații de tratare a apei din județul Buzău, plus actualizarea ideii scrisă în 2008 în cel mai complex proiect realizat probabil vreodată în județul Buzău – proiect ce se referă la alimentarea cu apă potabilă din barajul Siriu a minim 80 la sută dintre localitățile județului care de altfel, vor spune imediat specialiștii buzoieni, dar și autorul proiectului, nu are o alternativă în cazul în care seceta ne lasă fără apă.
Soarele molcom îmbie la o prezentare pe măsura subiectului. La câteva zeci de metri, colosul cu miez din argilă și peste 155 de milioane de metri cubi de apă își varsă eternitatea metru cub cu metru cub potrivit prevederilor prezentului – maxim 70 de mc/h de apă se duc în stația Siriu, o bună parte din apă produce curent electric în aval, în Nehoiu, dar și protejează împotriva inundațiilor când e cazul. Barajul Siriu a fost construit din 1972 și până în 1994, iar specialiștii acelor vremuri au prevăzut ca apa barajului să ude și 50.000 de hectare din Bărăgan, să asigure apa potabilă pentru orașul Buzău și 80 la sută dintre localitățile județului, la necaz și Brăilei, dar nu a fost să fie întocmai. Barajul imens este în grija Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița.
Răzvan Isopencu este inginer în cadrul CAB. Îl știm deja că este un excelent vorbitor și calm prezentator al aspectelor ce țin de partea tehnică a acestor subiecte. La Amaru, pe 29 iunie 2022, a explicat răbdător ce înseamnă apeductul care pornește din Lipia, azi care este scopul barajului Siriu. Ascultăm!
Stația de tratare apă Siriu a fost construită la trei ani după pornirea șantierului pentru baraj. Azi, este certitudinea sănătății a 825 de gospodării din Siriu și pentru altele 3.500 din orașul Nehoiu. Anica Pantel este șefa acestei stații strategice. Ascultați-i prezentarea!
Doamna aceasta deosebită lucrează în stație de 32 de ani. Știe clar că apa potabilizată în stație consumă doar 40 la sută din puterea edificiului.
Mergem într-un tur care devine interesant și pentru oaspeții organizatorilor CAB. O oră mai târziu ajungem să observăm că liderul din birou are nevoie de aspecte practice ca să înțeleagă cât de importantă devine cana cu apă a buzoianului. Mergem după Anica Pantel, șefa Stației de Tratare Apă Siriu și ascultăm cu atenție cum o mică parte din apa din colosalul baraj Siriu este potablizată pentru doar o mică parte dintre buzoieni.
O fabrică de apă ce se bucură de binefacerea barajului Siriu! Bine, și peste 4.300 de gospodării ce primesc fără grijă apă de cea mai bună calitate. În 2008 scria negru pe alb că se poate mai mult, azi se reia ideea.
Barajul Siriu, diamantul apelor potabile din județul Buzău
Desigur, despre barajul Siriu vorbește directorul general al CAB Simona Săvulescu care dezvoltă ideea ca proiectul din 2008 să fie scos din sertarul autorităților și reevaluat pentru a fi pus în practică astfel încât populația județului Buzău să stea fără grija apei potabile în condițiile în care specialiști de la nivel mondial anunță continuu că seceta va deveni ș mai aspră de la an la an. Nu se poate face cât ai bate dn palme, spun la unison doi dintre reprezentanții autorităților prezente la Siriu. Directorul general al CAB detaliază în partea audio!
300 de litri/secundă – apă potabilă pentru circa 300.000 de locuitori, scrie în proiectul celebru de alimentare cu apă potabilă din barajul Siriu din 2008. Directorul CAB revine și ne spune ce capacitate are priza actuală de la baraj.
Totuși, probabil cel mai important aspect al acestei prezentări stă și în aspectul ce arată că județul per ansamblu nu are alternatvă de alimentare cu apă potabilă în caz de secetă absolută. Aici, în curtea stației de la Siriu se susține, citând organizații internaționale din domeniul apei, ocrotirea surselor subterane. Ne spune imediat tot directorul general al CAB.
De la aceste argumente concrete trecem la inginerul care timp de peste un an de zile a luat aproape la pas Valea Buzăului și mai departe pentru a identifica probabil cea mai bună cale de trecere a apei din baraj către localitățile din aval.
1 mc/s – debitul care ar ieftini prețul apei la Buzău
… și ar liniști consumatorii din tot județul. Pentru a înțelege ceea ce spun specialiștii din domeniul apei de la Buzău, dar și necesitatea ca un proiect de asemenea amploare să fie adus în actualitate ne îndreptăm acum atenția către autorul acestuia.
Este inginerul din Iași, Ionel Vasile Meglei. Seniorul infrastructurii de apă din România spune că durata exactă de scriere a proiectului a fost de un an și jumătate, iar valoarea de atunci a alimentării cu apă din barajul Siriu a localităților din aval se ridica la colosala sumă de 100 de milioane de euro. Colosală atunci, desigur. Primim detalii în insertul audio!
Intercalăm acum declarația directorului general al CAB, Simona Săvulescu făcută la Siriu și care spune ce va urma din punctul de vedere al instituției pe care o conduce. Auzim!
Interesant este, a precizat directorul gerneal al CAB dacă același autor de proiect va reevalua situația la zi, așa că l-am întrebat pe inginerul Meglei dacă are curaj să rescrie proiectul. Ascultăm cu atenție!
Inginerul Meglei opinează clar că județul Buzău are nevoie de o alternativă de apă potabilă și de curaj să aplice megaproiectul Siriu.
Vor fi și discuții politice pentru apă din Siriu
Au spus-o în curtea Stației de Tratare Apă Siriu oficiali prezenți tocmai pentru a pune o măsură în vederea trecerii la fapte în așa situație. Vicepreședintele Consiliullui Județean Buzău, Adrian Robert Petre a cerut o lună de zile timp în care să prezinte problematica și în instituția din conducerea căreia face parte, dar și în cadrul întâlnirilor politice la care va lua parte. Iată informația audio!
Fără apă nu există viitor… Așadar, presa așteaptă invitația la discuții despre pornirea proiectului, înțelegem din opinia vicepreședintelui CJ, Adrian Robert Petre.
Cumva unitar cu oficialul CJ, subprefectul Gabriel Ilie arată că în mod clar toate autoritățile trebuie să fie de aceeași parte astfel încât cana cu apă a buzoianului să nu rămână peste puțină vreme fără apă. Auzim!
Dacă în 2008 costa 100 de milioane de euro, spunea inginerul Meglei, azi clar este cu mult mai valoros nu financiar, ci drept rezervă sigură de apă. Deci, discuțiile politice vor avea rolul lor de pornire a unui demers ce va da stabilitate Buzăului din punctul de vedere al alimentării cu apă potabilă.
Beneficiari mulțumiți și cu speranțe la preț mai mic al apei
Incorect ar fi să nu aibă acest gând în numele comunităților pe care le reprezintă cei doi edili din Siriu și Nehoiu prezenți la eveniment, mai ales că însuși directorul general al CAB Simona Săvulescu concluzionează așa – și e partea cea mai așeptată din întreg demersul jurnalistic!
Cel mai mic preț din țară ar putea fi! Despre preț vorbește și Dragoș Voicu, primarul comunei Siriu, prima zonă alimentată integral cu apă din baraj, dar și despre un proiect finanțat prin POIM ce va aduce și canalizarea pe acest vârf de munte.
Ionuț Milea, primarul din Nehoiu nu ezită să opineze clar vizavi de preț mai mic.
APLOMB
Nu este un proiect care să fie reevaluat în 2023 și să și înceapă în același an, sunt conștienți reprezentanții autorităților prezente pe 24 august 2022 la Siriu, dar este clar unul care să fie de aplicat cât mai rapid, seceta devastatoare nu duce la regenerarea rapidă nici a surselor subterane, darămite a celor de suprafață! Dacă diamantul apei potabile există și se numește barajul Siriu, iar cine să-i dea strălucire există, atunci necesară este doar acea unire despre care vorbea subprefectul Ilie!
Totuși un rol avem și noi consumatorii – gândirea în perspectivă – dacă avem apă azi, este cert că vom avea și vara viitoare în aceeași cantitate?
Add Comment