Advertorial

Buzaul, EDEN de elita europeana!

… Buzaul se arata in fel si chip! Este ba prea chinuit intre drumuri rupte si oameni frumosi, ba uimitor in situatii limita, ba extrem de aromat si iute cand nici nu te astepti, pe o nisa absoluta: vanatoarea de trufe… ba Buzaul este Buzau...

Cum pot sa-i multumesc soarelui ca nu-si pune mintea cu oamenii astazi? Poate doar pomenind despre el! Ochii au puterea sa se inalte spre cer si sa vada ca nu soarele este stapanul zilei, ci nori desperecheati care-l cauta partener. Il inconjoara, ascund, arata lumii si mai apoi si-l pun sub tample si-i mai dau drumul maine! E frumoasa alergarea asta pe care o vad bine din curtea unei rezervatii naturale! Dansul sacadat devine amprenta pe ceea ce natura a pictat altfel spre Scortoasa. Mijlocul de august se apropie!

Nu stiu daca as putea sa scriu la fel despre Covasna sau Brasov, Braila ori Galati, Vrancea… Buzaul se arata in fel si chip! Este ba prea chinuit intre drumuri rupte si oameni frumosi, ba uimitor in situatii limita, ba extrem de aromat si iute cand nici nu te astepti, pe o nisa absoluta: vanatoarea de trufe… ba Buzaul este Buzau – o destinatie de top la nivel european care sta insa cuminte si naturala fata de suratele sale de prin Spania, Portugalia si chiar Germania!

Cu fiecare zi in care merg prin judet adaug noi note la portretul unui judet spectaculos: azi imi apare jovial, edenic si bun de pus sub privirea calatorului! Zic acest lucru si trebuie cumva sa aflu presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu cum vede spectacolul creat de natura si potentat de om, spectacol numit judetul Buzau: Buzaul…un judet frumos, inzestrat cu multe bogatii, de care ar trebui sa fim mandri! Buzaul este un judet cu valori culturale si naturale, ce merita descoperite de cat mai multa lume si pe care avem obligatia (morala in primul rand) sa le conservam si sa le promovam!

In ultimul timp, ne-am obisnuit cu totii sa vedem doar partea goala a paharului sau sa atragem atentia asupra lucrurilor mai putin frumoase din judet și chiar si din tara. Este clar ca avem mult de lucru, ca cetatenii au asteptari din ce in ce mai mari, unele foarte pertinente, dar sa nu uitam ca avem si lucruri, locuri si oameni frumosi!

Daca vom continua in acest trend de a ne uita doar la ce este mai putin multumitor, riscam sa pierdem ce avem de valoare: traditii, obiceiuri, oameni si mai tarziu, cand vom rezolva nevoile din prezent, sa devenim nemultumiti ca am pierdut ceea ce ne definea ca popor si ca locuitori ai tarii si, in speta, ai judetului Buzau!

Sunt convins ca toti cei care vor poposi in Judetul Buzau, ma refer aici in primul rand la turistii atasati de valorile culturale si naturale, vor simti linistea naturii, caldura oamenilor si misterul locurilor! Buzaul poate oferi turistului experiente si amintiri de neuitat!, spune convingator Petre Emanoil Neagu, presedintele unui cu mai mult de un as in maneca numita turism.

Vulcanii Noroiosi sau trash the dress national location

Saracul drum, candva star international si motiv de vizitare a enclavei rome din zona Scortoasa, azi cale de acces in cea mai vizitata zona turistica a judetului Buzau si una dintre primele trei ale Romaniei, daca acceptam diverse topuri ale frumusetii naturale! Saracul drum! Drumurile ne sugruma entuziasmul, insa ma linistesc atunci cand imi aduc aminte primaverile care au inceput sa aiba un anumit specific cu 2005 incepand: ploi urmate de alunecari de teren, iar zona aceasta isi tanguie jalea cand spre stanga, cand spre dreapta. Drumul intra destul de des in atentia conducerii judetene, insa specificul geologic al zonei ii schimba in fiecare an aspectul. Este cel mai folosit drum din judetul Buzau. Fara doar si poate!

Valea Vaserului, Marginimea Sibiului, Delta Dunarii, Transfagarasanul sau Transalpina. Toate sunt locatii de top la nivel national intrate recent in preferintele turistilor, mai ales ale celor straini. Privite in detaliu fiecare merge pe o nisa a turismului. La fel este si pentru peisajul lunar, cum spun pasionatii de socializare care poposesc la Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau. Tot despre o nisa vorbim si aici. Inainte de a merge pe drumul care trece prin mijlocul zonei cu romi care-si intind rufele inca pe gard si fac reale depozite de gunoi chiar pe marginea partii carosabile, va spun ca folosesc din cand in cand informatii solicitate reprezentantilor biroului de presa al Consiliului Judetean Buzau, institutie care are organizat un intreg departament care pariaza pe dezvoltarea turismului din zona noastra!

Prima curiozitate este legata tocmai de topul local al celor mai vizitate obiective turistice: Cele mai vizitate zone din judetul Buzau, in sezonul 2018, raman in continuare Vulcanii Noroiosi, statiunea Sarata Monteoru si Manastirea Ciolanu. La acestea se mai adauga o alta zona de interes turistic din ce in ce mai atractiva si despre care se vorbeste tot mai des – cea a Muntilor Buzaului – respectiv Nehoiu – Siriu – Gura Teghii, cu siguranta si ca urmare a derularii celor doua proiecte europene de consolidare a managementului siturilor Natura 2000 – Siriu si Penteleu de catre Consiliul Judetean Buzau, dar si a activitatilor realizate in ultimii ani de Centrul de Informare Turistica din zona. Aici au venit in special cei interesati de ecoturism, turismul activ – rafting, de drumetii montane  si de traditii, detaliaza Ana Dobrescu, cosilier al presedintelui Consiliului Judetean Buzau si responsabil pentru relatia cu mass-media.

          Prietenul meu, drumul, isi revine imediat dupa enclava! Parca il si vad cum se scutura, isi leapada haina alunecarii de teren si a deziluziei si curge lin spre Vulcani. De aici incepi sa te si simti in arealul cautat an de an de zeci de mii de turisti. Din ce in ce mai multi turisti. Custodele Dumitru Rosu nu a infiintat vreun parc national de divertisment in zona, in anii de custodie pe care ii are la activ, insa turistii curg valuri-valuri, poate si datorita naturaletii zonei. Numai ca ziua de astazi are sa-mi arate ca este si altfel, ca turistul a invatat sa nu mai accepte chiar orice si nu spune nu din lipsa de educatie, ci pentru ca dincolo ori la el acasa  a vazut ca este altfel! O parcare frumoasa acompaniata de casute noi din lemn sta de paza parca la intrarea in rezervatie. Este o zi obisnuita, insa una de august – luna in care in rezervatie vin mai ales romanii care lucreaza in strainatate si turistii straini. Putini sunt romanii obisnuiti, de acasa, care sa zaboveasca aici, imi spune doamna Rosu. Cat stam sa schimbam doua vorbe intra in parcare cateva masini. Turistii trec pe la doamna aceasta, platesc biletul de intrare plus pe cel pentru parcare. O masina de teren cu numere de Maramures ajunge si ea la Vulcanii Noroiosi. Soferul lasa geamul si intreaba vizibil suparat de ce este taxa de cinci lei pentru parcare si adauga exemple din mari rezervatii ale lumii, aud bine doar de Alhambra din Spania, unde nu se plateste. Doamna ii spune ca asta este!, omul isi inteteste nervii si pleaca in fix trei secunde. Ar fi avut, desigur o solutie. Sa parcheze cativa metri mai sus de intrarea in rezervatie si era gratis!

Am un singur lucru de facut. Il sun pe Dumitru Rosu, plecat cu treburi la oras. Nu-l intreb exclusiv despre acest aspect, ci daca se va pune pana la urma problema sa predea administratiei publice judetene custodia rezervatiei, asa cum se contureaza la nivel national, cum ii va fi? Sa o ia!, spune scurt si raspicat. Raman cu parcarea si ce mai am eu acolo, restaurantul. Asta e! Si asa este din ce in ce mai greu sa ai grija de un bun atat de mare al statului. Aflu de la custodele acesta ca de la 1 mai – zi aproximativa de deschidere a sezonului estival la Vulcani si pana pe 15 august – zi de varf ca numar de turisti aici este tot un pelerinaj.

Retin acest aspect. Plec astazi din cel mai vizitat loc al judetului Buzau cu o mare intrebare pe care am adresat-o candva si administratorilor Rezervatiei Cheile Tisitei din judetul Vrancea: cand ajungi la saturatie privind numarul de turisti ce mai ramane? Tanarul silvicultor de atunci mi-a raspuns cu un ranjet amar: e timpul sa vina altul! Asa ca Ana Dobrescu imi completeaza cumva raspunsul de odinioara al vranceanului: daca va fi ca institutia Consiliului Judetean Buzau sa preia ariile naturale, asa cum se gandeste la nivel national in acest moment? In primul rand, aceasta modificare ar presupune o redimensionare a aparatului administrativ care sa se ocupe de acestea, dar si o noua sansa ca aceste arii naturale sa fie conservate si amenajate la standardele cele mai inalte pentru turisti, prin accesarea de catre Consiliul Judetean Buzau a fondurilor europene, asa cum s-a intamplat cu cele doua arii naturale protejate Siriu si Penteleu, ale carui custode este Consiliul Judetean Buzau.

Adaug ca informatie de background ca rezervatia aceasta a dat la inceputul anilor 2000 tonul in filmarea videoclipurilor muzicale in zone aparte ale Romaniei, ca aici s-au filmat inclusiv filme americane cu cai adusi special de peste ocean, si, ca de prin 2012 locatia nationala numarul unu pentru trash the dress nu este malul Marii Negre, ci chiar conurile vulcanilor bolborositori de la Buzau!

Revin la Vulcanii Noroiosi pe 15 august. Nu pot sa apreciez numarul turistilor pe care ii tot intalnesc, dar gasesc pe traseu, pe la ora 13, o masina a Jandarmeriei. Jandarmii imi spun ca pana la ora aceasta sa tot fi fost vreo 20 de mii de oameni care au trecut

Buzaul, in circuit european incepand cu Sarata Monteoru

Fantastic! Pe unde trec dau de turisti din Braila, Bucuresti, Prahova si din diverse tari nord si vest-europene. Redau raspunsul Anei Dobrescu, de la Consiliul Judetean Buzau vizavi de structura turistilor de la noi, din judetul Buzau: Cea mai mare parte a turistilor sunt romani din diverse zone ale tarii, dar mai ales din Bucuresti, data fiind apropierea de Capitala si au ajuns in regiune cu autoturismele proprii. Alegerea judetului Buzau ca punct turistic de vizitat a fost facuta mai ales ca urmare a promovarii atractiilor turistice de aici, atat in mediul on-line cat si in cadrul targurilor de turism la care judetul Buzau a participat in ultimii ani. Ana imi mai aduce un argument pentru alegerea pe care o fac turistii care vin in judetul nostru: apartenenta judetului Buzau la reteaua de elita a turismului european EDEN (European Destination Excellence), un proiect al Comisiei Europene din 2006, aplicat si la noi de ministerul de resort cu succes sub forma unui concurs la care judetul nostru a fost, aproape implicit premiat in doua etape diferite. In fapt, a fost certificat ca destinatie de elita in turismul european, in 2009 Sarata Monteoru si in 2012 Tinutul Buzaului. In perioada 2009-2011, imi povesteste Cristina Partal – unul dintre pionierii agroturismului din Sarata Monteoru si fost presedinte al Asociatiei Nationale de Turism Rural din Romania, s-au vazut efectele prezentei ca destinatie de elita a zonei Sarata Monteoru: aici ajungeau prin reteaua EDEN zeci de turisti din tari precum Kazahstan sau Slovenia. Era o recomandare pe care forurile europene o faceau turistilor pe baza certificarii in cauza: destinatie de elita in turismul european!

Desigur, 2018 si prin numeroasele evenimente dezvoltate fie sub forma de festival precum BuzauFest ori Zilele Monteorului, dar si suita de evenimente culturale dedicate Centenarului Marii Uniri si organizate in orasul Buzau au sporit fara precedent numarul de turisti: La acest moment, pentru anul 2018, datele statistice nu sunt finalizate de catre Directia de Statistica Buzau, dar credem ca trendul este unul ascendent daca avem in vedere, pe de o parte numarul din ce in ce mai mare al celor interesati de zona si, pe de alta parte, comparatia statistica intre anii 2016 si 2017. Conform datelor transmise de Directia Judeteana de Statistica Buzau, rezulta ca in 2016 capacitatea de cazare turistica in functiune care exprima numarul de locuri de cazare puse la dispozitia turistilor de catre unitatile de cazare turistica expimata in locuri – zile a fost de 1.119.303, iar uun an mai tarziu a fost de 1.255.569, ceea ce reprezinta o crestere de 11,22% fata de anul precedent. In 2016 au sosit 71.817 turisti, iar in 2017 nu mai putin de 91252, adica un plus de 27,06%. Numarul de innoptari in structurile de primire turistica din judetul Buzau a fost in primul an de comparatie 175.740, in al doilea an 197.583, inregistrandu-se o crestere de 12,43%. Mentionam ca in datele statistice nu sunt inclusi turistii aflati in tranzit care viziteaza obiectivele turistice din judetul Buzau si care nu se cazeaza in structurile turistice, fiind cunoscut faptul ca in judetul Buzau se practica si turismul de tranzit. 

Vreau sa ma conving totusi de un aspect. Am doua atuuri: e vara si sezon de concedii. Deci, sa merg in Sarata Monteoru! Nu stiu de ce, insa zona aceasta care a facut pionierat cu vreo 15 ani in urma si in domeniul turismului balnear, dar si in agroturism are o mare suferinta pe care o simti inca de la primii pasi aici. Te izbeste si mai apoi parca te lasa sa vezi o fericire brusca. Intamplator am sa descopar ce nu e in regula chiar in comportamentul si exprimarea primarului comunei Merei. Este o suficienta, de fapt, suntem in Sarata Monteoru si e suficient! Ai un magnet si crezi ca poti atrage chiar orice. Imi spune ca toata lumea vrea teren in centru, insa loc nu mai este in centru!

Ei, iata ca turistii – tineri sau mai in varsta – reclama inca lipsa toaletelor eco in zona turistica, reclama mai ales curatenia stradala, lipsa unui magazin universal …. si altele, insa cu alta ocazie despre toate! Acum vad cum un primar asteapta ca in zona sa de administrare sa se intample minuni numai prin puterea pe care o are o singura institutie ce in mod benefic se si implica in zona – Consiliul Judetean Buzau –  si imi da exemplu parcul balnear care va fi infiintat aici. Un lucru fantastic pentru zona emblema a turimsului buzoian! Dar, ma uit iar in ochii primarului ce detine in administrare unul dintre cele mai bogate sate din Romania: e oarecum multumit cu ce e  si daca se poate si mai mult aplauda imediat! Desigur, iau in calcul faptul ca exista Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Monteoru, numai ca este exemplul valabil oriunde in Romania in care comunitatea locala mai bine asteapta, decat sa puna in miscare ceea ce poate! Nu sunt potrivnica, insa atunci cand poti face ca lucrurile sa se miste de ce astepti in permanenta?

O intreb pe Ana Dobrescu despre structura turistilor: Spre exemplu, Statiunea Sarata Monteoru, care pana acum era vizitata preponderent de persoane in varsta este acum o atractie si pentru tineri, datorita faptului ca s-au inmultit si diversificat optiunile de petrecere a timpului liber: parcul de aventura “Escapada”, bazele de tratament, piscine noi ale hotelurilor si pensiunilor date in functiune in ultimii ani, trasee turistice marcate, festivaluri si centru de informare turistica. De asemenea, Muntii Buzaului atrag tot mai multi tineri care practica ecoturismul si turismul de aventura. De la Ana aflu si ca in ariile naturale protejate ROSCI 0190 Penteleu si ROSCI0229 Siriu, care sunt destinatii turistice durabile, se practica ecoturismul, turismul stiintific  – zonele fiind laboratoare naturale pentru lucrari stiintifice- si turismul de familie.

 

Orasul care poate trai exclusiv din rafting

Majoritatea turistilor straini care viziteaza judetul Buzau sunt din Europa: britanici, italieni, polonezi, cehi, francezi, germani, olandezi, sloveni, elvetieni, danezi, spanioli. In afara turistilor europeni, SUA si Israel sunt tarile cu cei mai multi vizitatori in judetul nostru. Turistii straini apreciaza natura, frumusetea peisajelor, precum si satele cu traditiile si obiceiurile specifice. Sunt incantati de ospitalitatea oamenilor, iar ca activitati prefera drumetiile in natura, raftingul, motocrosul, ciclismul, precizeaza Ana Dobrescu de la Consiliul Judetean Buzau cand vine vorba despre structura turistilor straini.

Si Ana pune accent pe turismul de aventura dezvoltat si el pe nisa in judetul Buzau mai intai la Bisoca – paradis al pasionatilor de motoare, la inceput ATV-uri, acum motociclete de off-road extrem, iar acum la Nehoiu, ca epicentru sa spun asa. Florin Albu este ghid pentru sporturile pe apa, mai ales rafting, detine si o pensiune agroturistica in Nehoiu si este sufletul primei echipe locale de rafting care a tinut  piept anul acesta intr.-o etapa de cupa mondiala desfasurata aici, pe apa raului Buzau, unor sportivi inveterati sositi din mai multe tari. Pornesc de la exemplul acestui tanar care s-a adaptat rapid curentului pentru a va spune ca in fiecare weekend din martie, spun ghizii de rafting, daca este cat de cat cald, si pana in octombrie tarziu aici au loc iesiri pe apa pentru rafting si caiac-canoe. Participantii sunt mai ales corporatisti, medici sau avocati din Bucuresti sau pasionati din Mures, Covasna, Harghita, Hunedoara si tot in sus spre vest! Florentina, cel mai activ dintre angajatii unui centru de informare turística din judetul Buzau, ea fiind la cel din Nehoiu, imi spune ca nu de turisti duc ei lipsa si nici de idei de a-i duce pe oameni sa vada cat de frumosi sunt Muntii Buzaului, ci mai trebuie inca locuri de cazare.

Exact acelasi lucru imi spunea si Ulise, fost sportiv si jurnalist, iar acum amfitrion al unor competitii mari care au loc periodic de cativa ani pe raul Buzau, cu cap compas Nehoiu. Ulise se minuneaza de cadrul natural si spune ca apa Buzalui este cea mai potrivita pentru rafting din Romania. Discut si cu un alt ghid bucurestean, de la o alta companie sportiva, care imi da exemplul unui oras din Serbia care traieste exclusiv din rafting si compara cu Nehoiu care poate lejer sa faca la fel pentru ca tot ce inseamna rafting in Romania aici isi da intalnire deja de ani buni! Nu trebuie modificat absolut nimic, imi spune acesta, ci oamenii trebuie sa invete ca au aici o bogatie aparte pentru care noi venim si platim! Deja localnicii din Nehoiu vorbesc extrem de frumos despre pasionatii de rafting care vin pe apa Buzaului cu dorinta de tamaduire de stres, in primul rand. Serile lor de petrecere in aer liber sunt frumoase si linistite, spectaculoase si inedite. Se bucura de o cana cu lapte cald daruita de localnica din vecinatatea taberei si fac foc de tabara in jurul caruia danseaza cu bucurie precum copiii!

Profit ca am adus vorba in acest fel si revin la Ana Dobrescu pentru ca ea poate sti pe baza situatiilor de specialitate care sunt plusurile si minusurile turismului buzoian: Minusuri – mai multe trasee turistice marcate si promovate,  locuri de campare special amenajate si mai multe posibilitati de cazare. Plusuri – existenta unor situri si rezervatii naturale care reusesc sa pastreze mediul natural nealterat prin practicarea unui turism durabil, Siriu, Penteleu, Geoparcul Tinutul Buzaului etc. Mai sunt si locuri, atat in zona de deal, dar mai ales in cea  de munte de un farmec si o arhitectura traditionala aparte si cu istorii (povesti, legende etc.) extrem de atractive; o zona istorica – cea a Curburii Carpatilor – cu un potential turistic ce indeamna la explorare: manastiri, asezari rupestre, biserici din lemn, cetati dacice si altele; o zona montana nealterata in mare parte din punct de vedere al traditiilor si obiceiurilor.

          Cred asa: Nehoiu este lectia cea mai frumoasa de turism din judetul Buzau! Ca lista de astazi este extrem de scurta si nu cuprinde deloc zona Pietroasele, nu urca in Bontu Mare sau la Chiojdu si nici despre Focul Viu nu am vorbit, o stiu bine! In Muntii Buzaului si la Vulcanii Noroiosi turistul va veni din ce in ce mai des si isi va aduce in fiecare an si mai multi prieteni pentru ca EDENul acesta mare numit judetul Buzau ofera si frumusete si unicitate, dar are in farfuria sa ceva ce atrage, este picant si cu gust, ca odinioara, si de nerefuzat, iar langa farfurie va fi mereu o ceasca bine pregatita de munteni cu tuica de pruna cum numai in tinutul acesta fantastic se face! Si am sa va spun in curand si povestea tuicii de Buzau!

 

Foto trash the dress la Vulcanii Noroiosi ii apartine cosminmarin.ro

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole